tiistai 27. syyskuuta 2011

Hörhöilyt jatkuvat

Pääministeri Kataisen viimeisin avaus ratkaista euromaiden velkakriisiä saa jo koomisia piirteitä. Suomi on keksinyt kuulemma uuden kilpailukykymittarin, jolla estetään jatkossa vastaavien tapausten syntyminen. Katainen on myös kovasti huolissaan Suomessa vallitsevasta mustavalkoisesta ilmapiiristä. Kansalaiset eivät Kataisen mukaan ymmärrä miten vakavasta asiasta on kyse.

Suomen rahvas lienee jo piripintaa myöten täynnä liian kauan kestäneestä velkakriisistä. Jatkuva päivittäinen uutisointi vain ruokkii epätietoisuutta ja uskoa päättäjien kykyyn hoitaa asiat kuntoon. Sosiaalisessa mediassa ylilyöntejä varmasti syntyy ja syystäkin. Pikemminkin olisi syytä olla huolestunut, jos kansa ei reagoisi millään tavalla asioiden huonoon tilaan.

Kansan kritiikki on täysin aiheellista, kun muistetaan, mitä nämä poliittiset hörhöt ovat suustaan päästäneet. Ex-pääministeri Vanhasen mukaan Kreikka on hyvä sijoitus. Katainen otti jo aikoinaan vahvan niskalenkin markkinavoimista ja Suomen osallistuminen tukipaketteihin piti olla halpaa. Ja tietysti sanomaa väritettiin erilaisilla talouden uhkakuvilla miten huonosti tässä käy, ellemme ole mukana pelastamassa Eurooppaa katastrofilta.

Tuosta halpuudesta voidaan olla montaa mieltä. Julkisuudessa on vähemmän keskustelu euromaiden keskuspankin eli EKP:n roolista velkakirjamarkkinoilla. Sehän on ollut aktiivinen taustavaikuttaja, jonka toimet ovat jääneet hieman hämäräksi. Arvioiden mukaan EKP:llä on jo runsaat 300 mrd:n euron edestä markkinoilta ostettuja ns. roskalainoja taseissaan. Suomen vastuu rajoittuu vajaaseen kahteen prosenttiin eli euroissa tuo tekee 6 mrd. euroa. EKP:stä on hyvää vauhtia tulossa roskapankki. Kaiken muun päälle halpaa on vai mitä sanoo seurakunta?

Kalliossa sijaitsee Suomen suosituin roskapankki. Istuin alkuaikoina kerran sen baaritiskillä ja yritin laskea kuinka montaa kaljaa siellä myytiin tunnissa. Tahti oli rivakkaa ja kun pääsin laskuissani 57 tuoppiin ensimmäisen kymmenen minuutin aikana, niin lopetin siihen. Totesin, että tämä paikkahan oli kultakaivos. Nyt joku äkkiä Frankfurtiin ja perustamaan kunnon roskapankki  -juottola. Takaan, että kalja käy ennen pitkää kaupaksi.

Olen seurannut tarkalla silmällä myös ruotsalaista mediaa ja sen keskusteluja velkakriisin ongelmista ja syistä. Hyvin yksiselitteisesti kerrotaan, että se on euromaiden oma kriisi eli hoitakoot omat näppylänsä.  Ruotsalaiset siis pyyhkivät kätensä puhtaaksi, heitä eivät kreikkalaiset kuppaa. Kuppa sukupuolitautina on silti noussut päivän puheenaiheeksi naapurimaassamme. Se on tietojen mukaan kovasti nousussa nuorison parissa, koska kondomin käyttö on vähentynyt. 

Kun lopullisen takauslaskun summa jossain vaiheessa selviää ja Katainen kiittää ja kuittaa, niin mielenkiintoista onkin nähdä miten Euroopan Unionin jäsenmaat suhtautuvat jälkeenpäin toisiinsa. Kahdessa eri luokassa matkustavat ovat olleet eri asemassa ja tämä lisää jännitteitä maiden välillä. Miten käy EU:lle jatkossa ja kuka on kenenkin kaveri? Rahaliittolaiset purevat takuulla hammasta keskenään ellei tarpeetonta hörhöilyä lopeteta riittävän nopeasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti