sunnuntai 7. toukokuuta 2017

Yrjöllä on asiaa


Harvoin joku tv:ssä esitetty ohjelma on jäänyt niin elävästi mieleen kuin tämä, missä Hilkka Pietilä suloisen viattomasti haastattelee Yrjö Kallista. Tuosta on aikaa jo 46 vuotta mutta sanoma on vieläkin ajankohtainen. Kallinen tunnetaan etenkin pasifistina, joka sai eläessään peräti neljä kuolemantuomiota, menetti jossain vaiheessa kansalaisluottamuksensa ja toimi muutaman vuoden jopa puolustusministerinä.

Kärsiessään vankilassa tuomiotaan hänen kerrotaan vannonneen itselleen valan, jota hän noudatti koko loppuelämänsä:

"...en enää ikinä tässä tai tulevissa maailmoissa tottele ketään enkä mitään arvovaltaa, käskijää, hallitusta, jumalia tai enkeleitä, missään muussa kuin siinä, minkä myönnän oikeaksi tai parhaaksi mahdolliseksi." 

Kallisen elämä oli uskomaton selviytymistarina ja pitkä. Itseoppinut opetusneuvos kuoli 90-vuotiaana. Tulisieluinen puhuja ja hänen kirjoittamansa kirjat, "Tässä ja nyt" sekä "Elämmekö unessa", jättivät blogistiin aikoinaan pysyvän jäljen. Ja tuon ohjelman muistan vielä tänäänkin mutta laitetaan jakoon, jos se joltain on jäänyt näkemättä. Eittämättä tulee mieleen, että mitähän Yrjöllä olisi sanottavaa tämän päivän menosta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti