sunnuntai 27. lokakuuta 2019

Ylen valeuutinen



Oheinen tekstiteeveen uutinen on hyvä esimerkki siitä tavasta, jolla Pasilan Iso Trollipaja välittää uutisia lukijoilleen. Se sisältää monia valheita, epätotuuksia ja johdattelevia mielikuvia, joilla ei mitään tekemistä totuuden kanssa. On syytä tarkentaa mistä oikein on kysymys.

Ensinnäkin USA ei surmannut vaan tässä tapauksessa kyseessä on ilmiselvä murha. Surma on kyseessä silloin, kun se tapahtuu ennalta arvaamattomasti. Viittellinen esimerkki surmasta on esim. liikenneonnettomuus, jossa ajoneuvon kuljettaja kuolee. Toiseksi USA ei myöskään tappanut, koska tappo nimikkeenä on kyseessä silloin, kun  teko tehdään yleensä pikaistuksissa ja ennalta suunnittelematta. Tyypillinen tappo suomalaisittain tehdään puukottamalla ja alkoholin vaikutuksen alaisena.

Tässä tapauksessa USA siis murhasi kyseisen henkilön. Teossa on tarvittu pitkäaikaisia ennakkosunnitelmia ja siihen on varustauduttu huolella. Kyseessä on siis ilmiselvä murha, jota voidaan pitää terroritekona. Tekijät on siis saatava oikeudelliseen vastuuteen.

Uutinen herättää enemmänkin kysymyksiä. Siinä kerrotaan, että murha on tapahtunut Syyriassa ja CIA on "avustanut henkilön löytymisessä". Voidaan siis kysyä, kuka on kutsunut Yhdysvaltain armeijan alueelle. Onko Syyria antanut luvan vai ovatko joukot kenties luvatta tunkeutuneet vieraalle maaperälle. Mikä on CIAn rooli, kun muistamme, ettei siitä nyt niin kovin pitkää aikaa ole kun silloinen USAn presidentti Obama vielä kiitteli Isis-kumppaneitaan hyvästä yhteistyöstä.

Murhaako USA jo liittolaisiaan? Kurdit ehtivät jo lyhyen aikaan kokemaan mitä liittolaisuus USAn merkitsee käytännössä ja kuinkas sitten loppupeleissä kävikään. Pieni varoituksen sana lienee tässäkin yhteydessä paikallaan.

Edelleen tekstiteeveen uutinen ihmetyttää, kun myöhemmin on selvinnyt, että Isis-johtaja tappoikin nurkkaan ahdettuna itsensä ja kolme lastaan. Ja kukapa sen tietää, että pitääkö tämäkään valeuutinen paikkansa. Ehdotankin uutta päivitettyä otsikkoa, joka olisi hieman enemmän totuudenmukainen ja joka voisi olla vaikkapa seuraavanlainen:

USA murhasi Isis-johtajan ja hänen kolme lastaan

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti