torstai 23. tammikuuta 2020

Suuret passibot


Olen jo jonkin aikaa seuraillut mielenkiinnolla tapahtumia ja uutisia Karjalan tasavallasta Rossija1:n uutisia katsomalla, jotka toimitetaan suomen, karjalan ja vepsän kielillä. Uutiset tehdään Petroskoissa ja ne sisältävät luonnollisesti pääosin paikallista ohjelmatarjontaa. Uutiset tehdään tietääkseni päivittäin ja niiden kesto on noin 20 minuuttia.

Karjalan uutiset tarjoaa oivan mahdollisuuden seurata ajankohtaisia tapahtumia naapurikansan arjesta. Mitä siellä oikein touhutaan ja mitä ajatellaan maailman menosta. Se tarjoaa myös hyvän tavan oppia uutta ja vaikkapa karjalan kieltä. Olen jopa havainnut, että eipä tuon kielen ymmärtäminen suomalaiselle niin vaikeaa ole.

Nämä uutiset kuuluvat siihen harvinaiseen tyylilajiin, jossa suomalainen kuulijakin voi tulla hyvälle mielelle. Näkee, että naapuritasavallassa asuu vallan mukavaa ja ahkeraa väkeä. Nämä uutiset tarjoavat kaikille suomalaisille hienon mahdollisuuden ja kanavan tutustua heimokansaan. Ja ylläolevassa eilisessä (22.1.) lähetyksessä Petroskoin Suomen konsuli vaihtuu, kerrotaan ns. äitiyspääomasta ja Helsingin köyhätkin pääsevät mukaan ympäristötalkoisiin.

2 kommenttia:

  1. Joopa joo. Kotimainen uutismedia tuntuu pitävän Trumpin virkarikosoikeudenkäynnin jokaista vaihetta maailman tärkeimpänä asiana, josta on joka jeesuksen päivä hartaasti tiedotettava suomalaisille. Tai juuri nyt uuden koronaviruksen jylläämisestä keskisessä Kiinassa. Tai jonkun myrskyn etenemisestä Välimeren rannoilla. Milloinkahan toimitusten uutispäälliköt ymmärtäisivät, että ihmisiä kiinnostavat ennen kaikkea heitä lähellä tapahtuvat ja heitä koskettavat asiat, myös ihan positiivisetkin jutut, eivätkä niinkään kaukaisten maiden katastrofit.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Komppaan Olavia täysin tässä asiassa.

      Poista