tiistai 4. helmikuuta 2020

Tönkkösuolattu kansa




Pohjoismaiden ministerineuvoston aluetutkimuskeskuksen Nordregion tuorein raportti on pöyristyttävää luettavaa. Maailman onnellisin kansa onnistui ylittämään kaikki odotukset köyhtymällä tavalla, johon ei yksikään naapurimaa pystynyt. 2010-luvulla käytettävissä olevien kotitalouksien tulot Suomessa ovat reaalisesti pienentyneet tavalla, johon eivät edes grönlantilaiset pystyneet.

Suomi on ainoa maa, joka mittaa työvoimansa arvon euroissa. Vain ja ainoastaan Suomessa kotitalouksien tulot ovat laskeneet 2010-luvulla. Kainuulaisten palkat ja ansiot ovat koko Pohjoismaiden pienimmät. Pohjoismaiden 30 suurinta työttömyyskuntaa sijaitsevat Grönlannissa ja Suomessa, Puolanka, Paltamo ja Suomussalmi pitävät ylpeänä perää.

Se, että tienistit ovat pienentyneet Suomessa ei liene kenellekkään aikaansa seuraavalle uutinen. Se, että se on kestänyt pitkään ja tulee kestämään vielä pitkään, on sen sijaan pohdinnan arvoinen. Miksi Islannilla menee niin hyvin ja kansa vain vaurastuu? Maalla, joka ei ole "päässyt nauttimaan" Euroopan unionin tuomasta hyvinvoinnista ja muista sen mukanaan tuomista ihanuuksista. Ja kehtaavat vielä omaa valuuttaansa käyttää.

Islannissa kansa nousi aikoinaan kaduille ja pääomapiirit nöyryytettiin. Pankkikriisin aikana islantilaisten ongelmaluotot jätettiin yksinkertaisesti maksamatta ja lainoja holtittomasti myöntäneet tahot kärsivät tappiot nahoissaan. Suomessa toimittiin tietenkin toisin ja siitä meidän on kiittäminen mm. ns. Koiviston konklaavia. Tästä on jo aikaa mutta Islannissa päästiin jatkamaan puhtaalta pöydältä. Ja nousu sen kuin näyttää jatkuvan.

Pankkikriisin jälkeen Suomessa siirryttiin sujuvasti seuraavaan kriisiin eli eurokriisiin. Euron revalvoituminen heikensi pitkään Suomen kilpailukykyä tavalla, johon on vastattu ns. sisäisillä devalvaatioilla. Palkkoja ja muita tulonsiirtoja on tietoisesti jäädytetty ja alennettu. Muut Pohjoismaat ovat vastaavasti omien valuuttojensa turvin pystyneet paremmin joustamaan ja sopeutumaan kansainvälisiin suhdanteisiin. Tämä on keskeisin syy sille, että Suomi on pulassa ja ahdingossa. Tämä on keskeinen syy sille, että kurjuus tulee jatkumaan.



Tekohengitystä on toki jatkettu pitkään. Julkisen talouden mittavia alijäämiä on tietoisesti pönkitetty myymällä valtion omaisuutta miljardeilla euroilla. Yksityiset pääomatulot ovat sen sijaan kasvaneet ja osinkoja maksetaan taas tänä vuonna ennätykselliset määrät. "Niin monella menee hyvin", lauloi Reijo Frank aikoinaan. Mittavat verohelpotukset suurituloisille mm. ns. laillisen verosuunnittelun keinoin takaavat, että verokertymän pohja on kaventunut. Ansiotuloillaan elävät toki maksavat jokaisen pennin, minkä vouti vaatii.

Kokoomus hoiti tehtävänsä, kokoomus saa mennä. Suomalaiset ovat köyhtyneet ja tulevat edelleen köyhtymään urakalla. Miljoona suomalaista elää tälläkin hetkellä ns. virallisen köyhyysrajan alapuolella. Tästäkin meitä on pariin kertaan muistutettu mutta turhaan. Suomi on Brysselin ja EKP:n talutusnuorassa tavalla, johon vain tollo tai umpihullu kansa suostuu. Tästä ukaasien, direktiivien ja kieltojen viidakosta on päästävä vihdoinkin eroon.

Tytti Tuppurainenkin oli kuin tappuraa, kun hän vaatii, että Suomessa on harjoitettava feminististä ulkopolitiikkaa. Sopisihan tuohon kontekstiin somasti, että jospa meilläkin alettaisiin harjoittaa maskuliinista talouspolitiikkaa. Itsenäistä ja oman kansan parasta ajattelevaa reilua, rehtiä ja oikeudenmukaista taloudenhoitoa.

12 kommenttia:

  1. Tämä ministerineuvoston raportti pitäisi luetuttaa jokaisella - ja varsinkin jokaisella poliitikolla, joka kohkaa EUn ihanuudesta Suomelle. Ministerineuvosto on sen verran arvovaltainen ja ulkopuolinenkin taho, ettei sen raporttia voi kuitata pelkkänä persujen räksytyksenä. En kylläkään ole ihan samaa mieltä, että täällä asuisi tollo tai umpihullu kansa, mutta puolueisiin ja lopulta päättäviin asemiin luikertelevien yksilöiden kyvyistä voi kyllä esittää perusteltuja epäilyjä.

    VastaaPoista
  2. Jörgensen on oikeassa ja pyydänkin samantien anteeksi Suomen kansalta. En pidä suomalaisia tolloina enkä umpihulluina, käyttämäni määreet ovat liioiteltuja ja asiattomia.

    VastaaPoista
  3. Kaikki päättäjät tekevät virheitä, eikä EU tee niistä vähiten virheitä, mutta Suomea ajatellen suurin sörssijä on meidän oma hallitus - ensin munataan ja sitten alkaa luikertelu, valehtelu ja muiden syyttely.
    Olin ensin innoissani Marinin hallituksesta, mutta viime aikoina Sipilän hallitus on alkanut näyttää aika paljon paremmalta. Jos hallituksen ainut suuri saavutus on saada päättäjiksi monta kokematonta feministiä, niin voi Hyvää päivää...

    VastaaPoista
  4. Ei vika ole EU;ssa. Kyllä vika on meidän omassa hallituksessa, joka ei osaa hoitaa taloutta.
    Katsokaa Ruotsia, jolla on vuosikausia porskuttanut hyvin ja talous on vahva kuin peruskallio tai toista EU maata eteläistä veljeskansaamme lähes velatonta Viroa. Kummankin maan työttömyys todella alhainen ja kansan tulotaso senkun kasvaa. Toinen on euromaa ja toinen ei ole.
    Ei EU ole meidän sotkujen aiheuttaja, vaan syy löytyy ihan omasta pesästä.

    VastaaPoista
  5. Viro euromaana on nettosaajana mm. EU:n jäsenmaksujen suhteen. Esimerkiksi vuosina 2014-2018, Suomi on maksanut yksistään 2,6 mrd euroa Brysseliin, kun taas Viro kuittasi vastaavana aikana 2,2 mrd Brysselistä.

    Eli gäppi pelkästään näissä jäsenmaksuissa 4,8 mrd euroa Viron voitoksi viiden vuoden aikana. On naurettavaa edes verrata näitä maita keskenään, Viro porskuttaa pitkälti Brysselin tukiaisten varassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viro reilusti nettosaaja EU:lta ja Suomi nettomaksaja. Tässä on huomioita myös maan asukasluku, jolloin Viron tilanne kirkastuu entisestään.
      Virolaiset vievät isohkon osan Suomessa tienaamistaan palkkatuloistaan kotimaahansa eivätkä kuluta niitä Suomessa. Virolla menee hyvin.

      Poista
  6. Ei ollenkaan naurettavaa. Toinen on vaan tyhmempi kuin toinen.

    VastaaPoista
  7. Ok, tollolle vielä sen verran, että Suomi on maksanut Brysseliin 2010-luvulla yksistään 6,4 mrd euroa ns. jäsenmaksuina. Mistä luulet, että nuo suomalaisten veronmaksajien selkänahasta revityt rahat ovat pois?

    Ja tämä summa on vain pieni osa koko pakettia, summa nousee vielä miljardeilla, jos kaikki EKP:n ns. vakuusrahastoihin sidotut rahat ja EU:lle kerätyt ja tuloutetut tullimaksut otetaan huomioon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

      Poista
    2. korjaus edelliseen, Suomen nettomaksut EU:lle olivat siis vuosina 2010-2018 4,8 mrd eikä 6,4 mrd

      Poista
  8. Kiitos rakentavasta vastauksesta. Pelästyin jo, että meillä on huonoja päättäjiä, mutta ei hätää - homma hanskassa. Menestystä vaarille!

    VastaaPoista
  9. Tää taitaa olla sitä aikaa, kun kokoomus johti Suomea

    VastaaPoista