keskiviikko 10. elokuuta 2016

Tapaus Armstrong

George W. Bush ja Lance Armstrong

"Pyöräilyä on kiva katsoa", sanoi ystäväni Herttoniemestä pari päivää sitten. Utelin, että kuka siellä oikein mahtaa pyöräillä, jolloin selvisi, että televisiossa poljetaan kilpaa ja kovaa. Tänään luin, että joku Armstrong oli voittanut aika-ajot Riossa. Jotenkin tuo sukunimi on tuttu ja tuo mieleen jotain merkittävää. Aivan oikein, Lance Armstronghan oli se kuuluisa amerikkalainen kilpapyöräilijä, joka kärysi siitä tutusta ongelmasta: Otin väärästä purkista.

Lance Armstrongista ovat suomalaiset laatulehdet kirjoittaneet aikoinaan tuhansia ja taas tuhansia sivujä ylistäviä lausuntoja ja arvioita amerikkalaisesta sankarista. Silloin presidenttinä vaikuttanut George W. Bush halusi pyöräilijän jopa Texasin kuvernööriksi. Yläkuvassa miehet ovatkin yhteisellä pyöräretkellä kuuluisalla Texasin ranchilla. Urheilu on politiikkaa, tavataan sanoa.

Vuosien oikeustaistelujen, salailujen ja muiden manöövereiden jälkeen Lance Armstrong tunnusti eläneensä valheessa. Hän oli käyttänyt epoa ja tehnyt lukuisia verensiirtoja menestyäkseen hinnalla millä hyvänsä. Sankari pudotettiin jalustaltaan ja media vaikeni. Hän menetti kaikki tärkeimmät voittonsa ja se maksoi sankarille miljoonia dollareita. Pari lainausta sopii tähän kohtaan:

Travis Tygart: The cyclists are part of "the most sophisticated, professionalized and successful doping program that sport has ever seen"

"It presents as matter-of-fact reality that winning and doping goes hand-in-hand in cycling"

Nainen, nimeltään Kristin Armstrong, voitti siis naisten pyöräilyn aika-ajot Rion olympialaisissa. Huvittavaa on, että naisen nimi sattuu olemaan sama kuin Lancen nykyisen vaimon. Kyse ei kuitenkaan ole samasta naisesta. Toiseksi kisassa polki venäläinen Olga Zapelinskaja, joka oli juuri vapaututettu doping -pannastaan.

Jos nyt ihan rehellisen älyllisesti asioita pohtii niin eittämättä tulee pahoja ajatuksia mieleen. Blogistin on hyvin vaikea uskoa, että 43 -vuotiaalla amerikkalaisella kilpapyöräilijällä olisi puhtaat jauhot pussissa. Järjestelmällinen ja tietoisesti salassa pidetty doping ei ole kilpapyöräilystä mihinkään hävinnyt. Se, tuleeko asia koskaan julki, onkin sitten aivan toinen tarina.

4 kommenttia:

  1. Hyvin haistettu. Ja näitä aikoinaan tyynessä uiskennelleita kaloja taitaa olla Phelpsikin. Homehtuuhan se epokin.

    VastaaPoista
  2. Phelpsin veridopingia kutsutaan kuppaukseksi.

    VastaaPoista
  3. Lilly Kingillä,"uimaritähdellä" on kovaa sanottavaa:

    Justin Gatlin, Tyson Gay, other U.S. dopers don't belong in Olympics
    Martin Rogers, USA TODAY Sports.

    Pasilan trollitoimittajat sen sijaan ulvovat ihastuksesta nähdessään amerkkalaisia jo moneen kertaan kärynneitä urheiljoita juoksuradalla.

    VastaaPoista
  4. Sankarin vastaus Kingille puhukoon puolestaan, Gatlin: "I don`t even know who Lilly King is". Tosin Usain Boltkin on jo monta vuotta sitten sanonut haastattelussa, että nämä doupatut heput eivät kuulu kilparadoille.

    VastaaPoista