perjantai 20. huhtikuuta 2018

Tinkimätön puolueen mies



Kuubassa käytiin vaalit, joissa maalle valittiin uusi presidentti. Miguel Diaz-Canel on Kuuban uusi päämies. 57-vuotias sähköinsinööri oli myös Raul Castron suosikki. Hän on ollut pitkään Kuuban varapresidentti ja tunnetaan lojaalina kommunistisen puolueen työmyyränä. Villa Clarasta kotoisin oleva Diaz-Canel tiedetään olevan siviilissä rento kaveri, joka on suuri rock-musiikin ystävä. Diaz-Canelin valinta ei ollut yllätys.

"Imperialism can never be trusted, not even a tiny bit, never", on suora lainaus puheesta, jonka uusi presidentti piti jokin aika  sitten.  Jos lainausta on uskominen niin Kuuba ei suuntaansa tule muuttamaan. Maan talous on ollut kuralla jo pitkään. Järjetön ja jo 55 vuotta jatkunut taloussaarto on tehnyt tehtävänsä ja vaikeuttanut tuntuvasti tavallisten kuubalaisten elämää. Trumpin tultua valtaan suhteet USA:han eivät ainakaan ole helpottumassa.

Kuubalaiset ovat hyvin tietoisia siitä, mitä maailmalla tapahtuu. Helposti kuvitellaan, että valtiollinen media olisi ainoa kanava saada tietoa. Internet on myös Kuubassa ja kaikki kansainväliset uutiskanavat ovat saatavilla. Kuubalaiset tietävät tasan tarkkaan miten heidän maansa makaa suhteessa muuhun maailmaan. Kuuba tarvitsee kipeästi ulkomaisia investointeja, jotta talous saadaan kuntoon.

Kuuballa on vähän ystäviä maailmalla. Tärkein liittolainen Venezuela on talouskriisissä. Tarkoitus on myös siirtyä ennen pitkää yhteen valuuttaan maan sisällä, jolloin ns. turistipesosta luovuttaisiin. Diaz-Canelilla on haastetta kerrakseen, mikäli aikoo saada talouden toimimaan. Monet asiantuntijat veikkaavatkin, että uudistukset etenevät hitaasti Kuuban byrokraattisuuden takia. Todennäköistä onkin, että tytöt saavat pompotella palloa rauhassa vielä pitkään Paseo de Pradolla. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti