sunnuntai 12. joulukuuta 2021

Maksukyvytön pullistelee


Suuri ja mahtava USA on hyväksymässä kaikkien aikojen ja ennätyssuuren vuoden 2022 "puolustusbudjettinsa", joka on määrältään peräti 778 miljardia dollaria. Tuo rahamäärä on enemmän kuin  mitä Kiina, Intia, Venäjä, Englanti, Saudi-Arabia, Saksa, Ranska, Japani, Etelä-Korea, Italia ja Australia ovat yhteensä budjetoineet maidensa puolustusmenoihin. Kalliiksi käy maan rajojen puolustaminen, ja Biden ilmiselvästi pullistelee tarkoituksella.

Vastikään presidentti kertoi, että heillä on ydinkärjellä varustettuja ohjuksia, joiden kantomatka on 2750 kilometriä, ja ne ovat tarvittaessa valmiina käyttöön. USA on ilmeisesti varustautumassa suurvaltasotiin ilman rajoja. Bidenin uhkailu onkin syytä ottaa tosissaan, dementikot kun tunnetusti voivat olla hyvinkin arvaamattomia ja agressiivisia luonteeltaan.

Mutta mistä Biden aikoo raapia rahat? Hyvä kysymys, kun tiedetään, että liittovaltio on lähes maksukyvytön. Ei tullut terveydenhoitoa kaikille, ei tullut minimipalkkojen nostoa, ei tullut pandemiasta aiheutuvia korvauksia. Bidenin peruttujen vaalilupausten lista on pitkä. Liittovaltion työntekijät saavat taas jännittää loppuuko palkanmaksu jo tänä vai vasta ensi vuonna. 

Luvut ovat rumia. USA elää käytännössä velan turvin. Mottona on ollut jo vuosia velkaa velan päälle ja lisävelkaa lisävelan päälle. Yhdysvalloilla on käytössä ns. velkakatto, joka oli tämän vuoden lokakuussa 28 500 miljardia dollaria. Maa oli ajautumassa maksukyvyttömyyteen ja ongelmasta selvittiin ostamalla lisäaikaa lisävelalla ja velkakattoa nostettiinkin 480 miljardilla dollarilla. 

Huolestuttavinta ja suorastaan järkyttävää on USA:n velkamäärän nousuvauhti. Kun vielä vuonna 2011 eli 10 vuotta sitten velkakaton määrä oli 14 300 miljardia dollaria niin maa on siis viimeisten 10 vuoden aikana tuplannut velkansa määrän. Jo tuolloin spekuloitiin, että ajautuminen maksukyvttömyyteen on vain ajan kysymys. 

Mutta eipä hätiä, varustaudutaan, niin kauan kun kiinalaiset vielä suostuvat luotottamaan rapistuvaa imperiumia. Ukrainan Kiovassakin (kuva) Azovin porukat odottavat jo innolla ja malttamattomina, että päästäisiin vihdoinkin tositoimiin. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti