Norjalaiset saivat hienon joululahjan. Työväenpuolueen Terje Aaslandin ehdotuksesta Norjan valtio korvaa kotitalouksille sähkön markkinahinnan rajut nousut. Ehdotuksen mukaan valtio kompensoi 55 % yli 70 äyrin ylittäneistä kilowateista. Eli jos kilowatin tuntihinta ylittää 7 eurosentin rajan niin valtio korvaa siitä yli puolet.
Toista on meillä Suomessa. Maailman onnellisimman kansan valtiovarainministeri Saarikko kehottaa kansalaisia kääntymään sossun puoleen. Kelan ovilla jonottaa siis pian suomalaisia köyhiä, joiden sähkölaskut sossu hoitaa, mikäli Saarikkoa on uskominen. Näin käy kaikki kätevästi ja onnelliset suomalaiset pääsevät nauttimaan joulukinkusta. Saatiin kätevästi sähköjonot tuttujen ja turvallisten ruokajonojen lisäksi.
Meillä kuulemma on yhteiset pohjoismaiset sähkömarkkinat, joilla sähkön hinta määräytyy. Käynti Fingridin sivuilla (kuva) paljastaa, että tänään sähköä tulee eniten Venäjältä ja Ruotsista. Myyntiin sitä riittää eniten Viroon. Kotimaisesta tuotannosta ydinvoiman osuus on tänään noin 2800 megawattia, tuuli- ja vesivoiman kummankin noin 1900 megawattia. Sähkön kokonaiskulutus on vajaa 12 000 megawattia.
Kotimaisen tuotannon ja sähkön kulutuksen välinen gäppi on tänään noin 1400 megawattia. Vähän aikaa sitten käynnistetty Olkiluoto 3:n kapasiteetti on 1600 megawattia ensi kesään mennessä. Hyvältä näyttää, jos katsomme tämänpäiväistä tilannetta. Meistähän on tulossa omavaraisia.
Todettakoon heti, että sähkön pörssihinta vaihtelee voimakkaasti. Kun megawatin tuntihinta on kuvan mukaan 147 euroa niin se on viime viikoina ollut reippaasti yli 500 euroa tunnilta. Kilowattituntihinta kuluttajalle on ollut korkeimmillaan jopa 1,2 euroa tunnilta. Ei siis ihme, että monet mm. kasvihuoneyrittäjät ovat lopettaneet toimintansa. Sähköllä lämmittävät kotitaloudet ovat myös saaneet poskilleen sopivan joulupunan Saarikon ohjeistusta kuunnellessaan.
Miksi sähkön hinta on sitten pompannut Suomessa . Ruotsalaiset ovat valittaneet sähköverkkojensa kantokyvystä.ja entinen siirtomaaisäntä onkin rajoittanut sähkön tuontia Suomeen, joka on nostanut hintaa reippaasti. Tämä sähkönhinnan nousu on siis pääasiassa ruotsalaisten joululahja suomalaisille. Venäjälta tuodun sähkön siirtohinnat perustuvat pitkäaikaisiin sopimuksiin, jolloin hinta on luonnollisesti stabiilimpi.
Suomen viranomaiset ovat osittain syyttäneet läntisen naapurimaan toimia ja syystäkin. Totuusmedian mukaan puolestaan syynä on vesivoiman vähyys. Totuus on kuitenkin toinen ja näyttääkin siltä, että naapurimaan sähkönviejiä kiinnostaa erityisesti eurooppalaiset sähkömarkkinat, koska siellä sähköstä saa tuntuvasti korkeamman hinnan. Pääsevätkö suomalaiset sähkönkuluttajat nauttimaan korkeimmista EU-paratiisin sähköhinnoista vielä pitkään, jää vain nähtäväksi.
Ei siis mikään ihme, että Suomelle tuli hätä käynnistää Olkiluoto 3 etuajassa. Meilläkin näemmä ymmärretään, että vitkuttelulla ja vatkuttelulle on pantava vihdoinkin stoppi. Uhkana voi muussa tapauksessa olla tuntuvia pakkoseisokkeja raskaalle teollisuudelle, jos Ruotsin sähkön tuonnista ollaan riippuvaisia. Mutta onneksi meillä on Venäjä, joka tuottaa tasaiseen tahtiin sähköä ja lämpöä Kaukolämpöä jo 40 vuotta ilman päivänkään katkosta. Siitä voisi moni maa ottaa oppia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti