tiistai 25. elokuuta 2015

Lipposka muuttaa - muuta sinäkin



Luin tänään, että Päivi Lipponen muuttaa ensi keväänä Pietariin kirjailemaan tietokirjoja. Kauan se kestikin sitä änkyrää, tuli ensimmäisenä mieleen. Itsekin olen ollut muuttopuuhissa jo viimeiset 15 vuotta, mutta jumissa ollaan. Jonnekin pitäisi muuttaa, sillä paikallaanolo voi pahimmillaan tylsistyttää täällä Suomessa. Ongelmana on tietenkin se, että mihin helvettiin sitä oikein itsensä raahaisi.

Ainahan sitä voi muuttaa vaikkapa kesämökille. Olo olisi kuin sisiliskolla, eikä tarvitsisi katkaista edes häntäänsä. Meri olisi vieressä ja sauna lämpiäisi joka ehtoo. Voisi paistatella auringossa ja kirjoitella ahkerasti vaikkapa blogia. Naapureiden kanssa olisi mukavaa kinastella på svenska ja soittaa täysillä Jätkän humppaa omassa rauhassa. Voi niitä auvoisia syksyn pimeitä öitä ja talven paukkupakkasia. Pilkilläkin olisi mukava istuskella. Laitetaan vakavasti harkintaan.

Kaukokatseisena miehenä mieli kuitenkin tähyää pitemmälle, ehkä ihan kaukomaille saakka. Tytärkin muuttaa syksyllä Saksaan ja siinähän sitä olisi hyvä peesin paikka. Helpompaa se on aina muuttaa paikkaan, jossa tuntee jonkun jo ennestään. Sopeutuminen, integroituminen ja sosialisaatio yhteisön täyspäiseksi jäseneksi sujuisi mutkattomasti. Saksan kielen oppiminenkin olisi käytännössä, Ein Bier, bitte, paljon helpompaa.

Brasilia on monen nuoren ja miksei myös vanhemmankin miehen kaukainen haavemaa, jossa olisi hauskaa asustella. Voisi opetella tanssimaan sambaa ja juomaan Caipirinhaa. Ja jos mikään ei auta niin ainahan voi tilata Para mim uma cerveja, por favor. Ja jos mikään ei vieläkään suju, niin silloin kannattaa muuttaa Penedoon. Suomalaisen pastori Uusikallion perustamassa siirtokunnassa kuulemma vieläkin tanssitaan välillä humppaa.

Onhan noita maita ja mantuja. Euroopassakin on parhaillaan käynnissä valtava muuttoaalto. Sadat tuhannet turvapaikkaa hakevat ihmiset pyrkivät hakemaan turvaa ja parempia elinolosuhteita. Syyhän se on aina oltava muutolle, on se sen verran mutkikas prosessi. Kuka sitä nyt vapaaehtoisesti muuttaisi kotoaan. Kreikkalaiset ja turkkilaiset ovat helisemässä sotaa pakenevien pakolaisten kanssa.

Suomeenkin on lehtitietojen mukaan tulossa 15 000 turvapaikanhakijaa. Uusia pakolaiskeskuksia avataan, kun niitä joku vuosi sitten kilvan suljettiin. Anna sijaa vieraalle sanotaan vapaasti lainaten pyhässä kirjassa. Tuostahan voisi ottaa opiksi ja muuttaa. Tulijoita löytyy tilalle ja mikäs sen hienompaa. Suomestakin tulisi paljon eläväisempi ja parempi paikka elellä, kun muutamat tuhannet jurottajat ja marmattajat muuttaisivat ulkomaille.

Tosin tuon pakolaisstatuksen hankkiminen voi olla ongelmallista. Ainakin kerran yksi suomalainen aseistakieltäytyjä haki turvapaikka Belgiasta, mutta se taidettiin sillä kertaa evätä. Nyt tilanne on siltäkin osin selkeämpi. Ja syitä muuttoon löytyy yllin kyllin. Sipilän porukka on tarttumassa meitä köyhiä pillistä kiinni ja se ote pitää. Iltapäivälehtien trollitoimittajat lietsovat sotaa päivästä toiseen. Naton hävittäjät pörräävät Suomen kauniilla ja rakkaalla sinitaivaalla jo kuin kotonaan.

Olo meille poloisilla on vähintäänkin turvaton ellei peräti lohduton. Olisiko nyt jo vihdoinkin korkea aika muuttaa. Muutto kannattaa aina tehdä hyvän sään aikana ennen kuin kaikki romahtaa. Nyt juuri on se hetki ottaa kartat esiin ja tutkailla tarkkaan, mihin sitä päänsä kellistää. Eihän sitä koskaan tiedä miten se ruoho siellä toisella puolen vihertää.

4 kommenttia:

  1. Heh hee, oikein huumorismies!

    VastaaPoista
  2. Noilla mielipiteillä ja mamuttamisella ei Suomi todella mitään menettäisi.

    VastaaPoista
  3. Kuka kirjoittaja on? Haluaisin saada hänet Facebook -kaverikseni.

    VastaaPoista
  4. Tuo verbi "mamuttaminen" on aina jäänyt vähän hämärän peittoon, mitä silläkin sitten tarkoitetaan. Kun tuota somea tulee seurattua niin väistämättä huomaa, että kovat on pojilla piipussa ja natsimeininki jyllää. Toivotaan, että kyse on vain väärien aineiden imuttamisesta tai hörhöjen höyryyntymisestä.

    Ps Facebook on väline, joka ei jostain syystä ole koskaan innostanut. En tunne välitöntä tarvetta liittyä ko. yhteisöön, valitettavasti.

    VastaaPoista