lauantai 26. syyskuuta 2015

Suomen omat pakolaiset




Suomesta on historian saatossa useinkin paettu ja haettu turvaa muualta, jos olot meillä ovat olleet väkivaltaiset ja rauhattomat. Harva lienee koskaan kuullutkaan ns. ruptuurisodasta, jolloin Suomi hajosi ja hajotettiin. Sotaa käytiin vuosina 1656-1658. Ruotsin armeija vainosi karjalaisia ortodekseja ja luterilainen sotaväki karkotti maasta arvioiden mukaan jopa 30 000 pakolaista. Kyseistä sotaa voidaankin hyvällä syyllä nimittää myös uskonsodaksi.

Tuolloin Ruotsin suurvalta-aikana sodan taustalla oli myös kruunun harjoittama väkivaltainen pakkorekrytointi, kun Ruotsi tarvitsi nuoria miehiä sotaväkeen. Ruotusotilaaksi joutuminen merkitsi käytännössä kuolemista Ruotsi -nimisen suurvallan monilla taistelukentillä. Ja ellei kuolemaa tullut rintamalla taisteluissa niin monet sairaudet johtivat käytännössä samaan lopputulokseen.

Suomen itäisessä kolkassa asuneet ortodoksit pakenivat Ruotsin armeijaa ja luterilaisten vainoa Venäjälle. Stolbovan rauhansopimuksessa Käkisalmen lääni ja Inkeri olivat päätyneet Ruotsille ja ne käytännössä tyhjentyivät talonpojista, kun potentiaalinen nostoväki perheineen pakeni rajan taakse. Tuosta pakolaisten joukosta syntyi myöhemmin vieläkin Tverin alueella asuva karjalaisväestö. Putininkin esi-isät ovat siis pakolaisia, mikäli hänen karjalaisuuteen on uskomista.

Kantaväestön jättämän tyhjiön täyttivät myöhemmin savolaiset ja kainuulaiset luterilaiset talonpojat. Ortodoksiväestö oli "lopullisesti" karkotettu kotimaastaan. Sota oli myös armottoman raakaa, sillä ruotsalaisjoukot tuhosivat käytännössä Laatokan alueella asuvan väestön. Kaikki kiinnisaadut tapettiin ikään ja sukupuoleen katsomatta. Koko Ruotsista paenneiden "laittoman" maastamuuton arvioidaan kohonneen jopa 100 000 henkeen. Osa pakeni aina Baltiaan ja Liivinmaalle.

Vaikka tuosta sodasta on satoja vuosia, niin huomattavan paljon yhteistä löytyy tähän päivään. Järjetön tappaminen minkä minkäkin -ismin nimissä on totisinta totta ja nykypäivää. Ja uskonnolla on edelleenkin aivan keskeinen rooli vääräuskoisten vainoamisessa. Samoin kuin suhteuttaa ruptuurisodan aikaisia väestölukuja, sillä Suomessa asui noina vuosina runsaat 300 000 asukasta. Suomi koki melkoisen kansainvaelluksen ja suunta oli tällä kertaa poispäin.

Aina on paettu ja aina on haettu turvaa. Viimeisin suurin yksittäinen pakoaalto koettiin kesällä 1944, kun pääosin ruotsinkielisen Pohjanmaan pojat päättivät olla palaamatta rintamalle. Visusti julkisuudessa vaiettu sotilaskarkuruus kiinnosti peräti 800 miestä, jotka pakenivat Suomen armeijaa Ruotsiin. Rikokseen syyllistyneet tuomittiin tietenkin myöhemmin sotilaskarkuruudesta. Liittoutuneiden valvontakomissio päätti kuitenkin suuressa viisaudessaan, että karkurit tukivat heidän sotaponnisteluja ja pojat selvisivät pälkähästä.

Mutta miten sohlataan ja mihin jengi matkustaa nykyisin Hitlerin rakennuttamilla baanoilla. Sitä seuratessa kannattaa kuunnella Kraftwerkin levyä, nimeltään Autobahn. Vinyyli julkaistiin jo vuonna 1974 ja bändikin on vielä elossa. Kokoonpano on tietenkin ehtinyt vaihtumaan moneen kertaan ja Ralf ja Floriankin ovat päätyneet eri teille. Silti konserttilippuja varatessani huomasin, että nehän ovat järjestään loppuunmyytyjä. Säästellen esiintyvä yhtye myy kuin kuuluisa häkäpönttö ja heidän klassikkolevynsä kuuluu ehdottomasti niihin kolmeen suureen musiikkituotteeseen, jotka on pakko hankkia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti