keskiviikko 4. marraskuuta 2015

Paremman puutteessa

Ihannemittainen
 
Kaksi kuvaa kertoo enemmän kuin kaksituhatta sanaa, mikäli sanontoihin on uskomista. On siis parempi lisätä myös toinen samaisesta äänilevystä tehty kansikuva. Samasta asiasta kun voidaan kertoa ja laulaa niin monella eri tavalla ja on hyvä tietää kunkin sanoman viestin moninaiset taustat ja puolet. Ensimmäisessä kuvassahan komeilee Leonardo Da Vincin hahmotelma ns. Vitruviuksen ihannemiehestä 1400-luvun loppupuolelta.

Ylläoleva kuva on Canned Heatin pitkäsoitolta, joka ilmestyi vuonna 1978. Da Vincin kuva oli kuitenkin liikaa amerikkalaisille. Siispä levyn "Human Condition" kansikuvaa stailattiin  paremmin sopivaksi ahdasmielisen ja alastomuutta häpeävän yhteiskunnan normeihin. Italialaisen monitoimimiehen kuvahahmotelman sensurointi on vain yksi malliesimerkki hallitsijan moraalista ja käsityskyvystä oikeasta maailmankuvasta.


Sopivan muodokas


Mitä sitten tarkoittaa tuo "ihmisen inhimillisen tilan" kontrollointi. Väitetään, että nykyajan massojen yhteiskunnissa vallitsee tila, jossa ylipäätään ei ole edes mahdollista hallita kaikkea inhimillistä toimintaa. Yhteiskunnan jäseneltä odotetaan pikemminkin käyttäytymistä ja sääntöjen noudattamista. Kansalaisaktivismikin nähdään usein yhteiskuntaa tuhoavana voimana. Sisältäähän aktivistien toiminta usein ennalta arvaamatonta ja poikkeavaa käyttäytymistä.

Nykyisen individualismin valtakaudella korostetaan mielellään yksilön vapautta toimia ja ajatella. Tosiasiassa niiden taustalla muhii se perinteinen ja opittu käyttäytyminen, joiden oletetaan kuuluvan luonnonmukaiseen ihmisen tilaan. Oman paremmuuden ja oikeassa olemisen osoittaminen nähdään tavoiteltavana ja inhimillisenä tilana. Ehdottomuus on hyväksyttävämpää totuutta kuin ehdollisten vaihtoehtojen paljastama totuus.

Mikään ei pelota valtaa pitävää enemmän kuin se, että hän menettää kykynsä kontrolloida ja hallita. Luottamuksen menettäminen instituutioihin ja vallalla oleviin totuuksiin on usein se pahin painajainen, johon päättäjä voi tuskaisena herätä. Helpompaa on hallita silloin, kun toiminnasta on tullut ennalta ennustettavaa ja normaalia käyttäytymistä.  

Horoscope


Ja sitten tulee tietenkin vielä Paananen, joka sekoittaa kaiken. Matti Rag teki levynsä jo vuonna 1973. Munaton mies pääsi levyn kanteen jo monta vuotta ennen Canned Heatin julkaisua. Amerikkalaisen blues-rockia soittavan yhtyeen pojat olivat kovia kännäämään nuorempina. Ja kuuleman mukaan viihtyivät hyvin myös Turun yössä ja kosteissa merkeissä. Lieko jotain tarttunut käteen ja jäänyt mieleen.

Ihmisen mielen- ja olotilan pohtiminen on sen verran mutkikasta. Evoluutioteorian ja filosofisen pohdintojen väliin on hyvä nauttia oivallisesta humalatilasta. Älkää kuitenkin maistako canned heatia, joka tiettävästi on amerikkalaisten spurgujen janojuomaa, jota nautitaan paremman puutteessa. Lienee sukua suomalaiselle pakkasnesteelle. Levyllä pojat örisee sen sijaan ihan ymmärrettävässä, hyväksyttävässä ja inhimillisessä mielentilassa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti