lauantai 21. toukokuuta 2016

Voihan Venäjä


Ylen ykkösellä tuli eilen perjantaina "jännä" keskustelutilaisuus, jossa aiheena oli Venäjä. Ylen oivaltavat trollitoimittajat olivat kutsuneet paikalle tunnetun  sotatieteen tohtori Saara Jantusen ja verkkotrolli Mikael Storsjön. Aikamoisia Venäjän "asiantuntijoita" näytti jälleen kaivattu koloistaan ja huipennukseksi Perjantai -ohjelmassa esitettiin vielä "dokumentti"  moottoripyöräpyöräjengi Yön susista.

Keskustelutilaisuuden taso oli hiukaisevan huikaiseva, jossa keskusteltiin mm. euroviisuista ja joistain muista sodankäynneistä. Toimittajat yrittivät olla provokatiivisia ja haastoivat haastateltavansa. Tosin Jantunen ei ilmeisesti ollut katsonut euroviisuja, kun muisti väärin Venäjän sijoituksen. Mutta koville se kuulemma otti tuo karvas viisutappio, kun Venäjällä käynnistettiin heti valtava ja laajamittainen "propagandakoneisto".

Storsjö, tuo tsetseenien ylin ystävä ja rauhaa rakastava lähimmäinen, pääsi kovin vähällä. Hänen ylläpitämänsä sivuston terroristiyhteydet pidettiin ymmärrettävästi takavasemmalla. Storsjö ehti kuitenkin hieman jo trollaamaan, kun hän kertoi Yön susien olevan kopio amerikkalaisesta moottoripyöräjengistä. Taustalla soi AC/DC ja johtaja vain ajelee harrikalla. Ennen kuin Storsjö pääsee enemmän levittämään väärää informaatiota, täytyy heti oikaista pari asiaa. Ensinnäkin AC/DC on australialainen yhtye ja "kirurgin" menopeli ei todellakaan ole harrikka.

Yhden tutun ajatuksen jengin johtaja kirurgi kuitenkin ehti heittämään ilmoille. Sieltä aisti selvästi katkeruuden siitä, että Venäjän valtio "putsattiin" aikoinaan oligarkkien toimesta ja vielä aika irvokkaalla tavalla. Suomessahan tuokin osataan tehdä paljon tyylikkäämmin ja hienostuneemmalla tavalla. On aika ymmärrettävää, että Putinin suosio on huipussa kansan parissa. Maassa on sentään jonkinlainen kuri ja järjestys. Voi vain kauhulla pohtia, mikä olisi se toinen vaihtoehto, johon kirurgikin puheillaan ymmärrettävästi viittasi.

Mutta eihän meillä suomalaisilla ole hädän päivää. Sika-Soini oli samana päivänä päässyt isoihin pöytiin Suomen ensimmäisenä ulkoministerinä. Tyypillisen sonnimaisesti Soini oli kuuleman mukaan tuonut esiin Suomen tärkeät turvallisuuspoliittiset kannat muille Nato -maiden porukoille. On ensiarvoista, että Suomen näkemykset huomioidaan "Itämeren kiristyneessä ja uhkaa puhkuvassa tilanteessa". Hei heipparallaa, ihan aikuisten oikeesti, ottaaks joku tän jätkän vielä tosissaan.

Ja sitten asiaan. Nato-joukkojen maihinnousua Hankoniemeen odotellessa on hyvä syy laittaa mainio Eero Koivistoisen levy soitinlautaselle. Odysseus, joka myös tunnetaan harharetkeilijänä ja Troijan hevosen ideoijana, on skaalatietoiselle musiikinystävälle herkkukattaus jatsin ymmärrettävää sointia. Saksofoni soi ilmavasti ja muiden ammattisoittajien komppi jaksaa jakaa ja pitää rytmikästä tahtia. Ja kun tiedetään, että tämäkin levy on äänitetty jo vuonna 1969 Finnvoxin studiolla, voi vain hämmästellen ihastella. Jos jostain levystä voi sanoa, että ever green, niin se levy on juuri tämä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti