perjantai 27. tammikuuta 2012

Nokiassa liikaa nostetta?

Nokian viime vuoden tulosta odoteltiin jännityksellä kautta rantain. Ensimmäiset ns. Windowsin Lumia -puhelimet tulivat markkinoille viime vuoden loppupuolella. Miten ne otettiin vastaan, selvisi eilen torstaina. Runsaat miljoona kappaletta myytiin marras-joulukuussa ja N9 ilmeisesti jonkin verran enemmän. Yhteensä Nokian Lumiaa ja Meegoa saatiin kaupattua siis kolme miljoonaa. Analyytikoiden arviot myynnin määrästä osuivat kutakuinkin oikeaan.

Tuolla ei tulosta vielä tehdä vaan paljon tärkeämpää oli vanhan Symbianin ja S-sarjalaisten kaupankäynti. Yhteensä kännyköitä myytiin 113,5 miljoonaa viimeisellä kvartaalilla, josta älypuhelinten osuus oli vajaa 20 miljoonaa. Liikevaihtoa kertyi pääasiassa peruspuhelinten myynnistä, tuloksen ollessa 478 miljoonaa plussalla. Todennäköistä onkin, että Nokia säilyttää edelleen ykkösasemansa maailman suurimpana matkapuhelinvalmistajana. Ainoa uhkaaja Samsung kertoo tuloksestaan myöhemmin tänään.

Ensimmäinen ns. Meego -puhelimen lanseeraus meni vähällä rummutuksella, tietyistä syistä, mutta ainakin yksi onnellinen tytär löysi sen joulupukin kontista. Kehuja se on kerännyt kyllä muuallakin etenkin muotoilun ja käyttöjärjestelmän osalta. Ahtisaaren Markokin sai jo prenikan rintaansa ja kunnon nimityksen.

Pari asiaa jäi kuitenkin mietityttämään. Ensinnäkin, miksi Nokia teki jättimäisen 1,1 miljardin alaskirjauksen Navteqista? Tämä sai luvut näyttämään rumilta. Oliko tarkoituksella tehty, jotta liika noste saataisiin pysymään aisoissa. Kirjanpito on taitolaji, jossa pystytään näyttämään asiat siinä valossa kuin ne halutaan nähtävän. Navteq on kuitenkin yksi tärkeimpiä Nokian tuloksentekoyksiköitä jatkossa, joten siinäkin mielessä kovin eriskummallinen liike.

Vai olisiko niin, että toimitusjohtaja Elop haluaa näyttää. Pöytää putsataan, jotta paljon parjattu ja haukuttu toimitusjohtaja saa rauhassa kerätä lisäkunniaa valitusta strategiasta. Ilman Windowsia emme olisi pärjänneet, sehän jo nähtiin. Narsistisuus piilee meissä ihmisissä usein niin eriskummallisella tavalla. Näillä tempuilla kärsimätön piensijoittaja ehtii kuitenkin repimään pelihousunsa jo monta kertaa.

Joku voisi tietysti pirullisesti ajatella, että tasearvoja ja tulosta rukkaamalla saadaan mahdollista Nokian ostohintaa myös tiputettua. Mutta siihenhän me emme usko vai uskommeko? Tärkeintä kuitenkin on, että osaa lukea myös lukujen todellista kertomaa. Vaikka Nokia onkin julkisesti noteerattu pörssiyhtiö, tulee usein mieleen, että todellinen noteeraus on paljon pimeämpää. Ja Nokiassa tuo pätee sanan perimmäisessä merkityksessä.

Toisesta asiasta eli Microsoftin riihikuivista miljardeista saatiin myös jotain osviittaa. Sitä satoi 250 miljoonaa taalaa Nokian kassaan. Se on yhteensä miljardeja, sanoi Elop aikoinaan. Jokaisessa kvartaalissa tuo summa tekee miljardin yhdessä vuodessa, ei kuulosta ollenkaan huonolta. Sopimuksen sisältö on kuitenkin hämärän peitossa. Ja onko Nokialla velvoite valmistaa tietty määrä Windows puhelimia ja mitä Nokia maksaa mahdollisia rojalteja Microsoftille, jää täysin arvailujen varaan.

Vaarinajattelijalla on edelleen vahva usko Nokian nousuun. Valittu strategia on paras vaihtoehto pitkällä juoksulla ja siitä on lähdettävä. Ja täytyy toki muistaa, että tuosta kuuluisasta palavasta lautta -puheesta on vajaa vuosi ja ensimmäiset uudet puhelimet ovat jo löytäneet ostajansa. Siinäkin mielessä nopeaa toimintaa. Sijoittajat toki huomaavat tämän vasta myöhemmin.

5 kommenttia:

  1. Vaari on hyvin kartalla. Nokia on nyt painettu "tarkoituksella" niin alas, jotta tulemme näkemään hämmästyttävän nousun ennen kuin huomaammekaan. Tänä vuonna Nokia tekee comebackin, jolloin institutionaaliset sijoittajatkin heräävät haudoistaan.

    VastaaPoista
  2. Liitin tuohon blogijuttuun vielä graafin siitä, mitä Nokian EPS on ollut verrattuna analyytikoiden ennustuksiin. Kuviosta näkee selvästi, että ennustukset ovat jo viidettä kertaa peräkkäin aliarvioineet Nokia kykyä tehdä tulosta. Better than expected, kuten olen jo monesti kirjoittanut aikaisemmin.

    VastaaPoista
  3. Kommentoijat ovat mielestäni hajulla. Outo puhelinsoitto viime viikolla erään ulkomaisen sijoittajayhtiön taholta, heidän sijoittajakonsulttinsa haluaisi tänään ja mahdollisesti huomenna puhua kanssani sijoitusasioista. Assistentti halusi tietää mm. sijoittajaprofiilini, koska olen ostanut, kuinka usein ostan ja myyn ...

    Voihan olla, että tarjoavat sijoituspalveluja, mutta voi toki olla myös niin, että ovat kiinnostuneet Nokia salkustani? Ajoitus ainakin vaikuttaisi sopivalta ja näyttäisi jo omistavan Nokiaa aika ison potin ... haluavat ehkä ostaa, nostamatta kurssia? Tänäänhän sekin selviää?

    VastaaPoista
  4. Liikaa hyöritään Nokian ympärillä, kun muut saavat tehdä rauhassa omia vetojaan. Jos tiliä haluaa tehdä, niin olisi kannattanut viimeiset vuodet keskittää muihin kohteisiin. Jotta Nokiasta saisi kiinnostavan, niin kannattaisi pistää pystyyn vedonlyönti, onko sen kurssi puolen vuoden päästä 3 euroa vai 6 euroa ja kuka lähimmäksi arvaa, voittaa vedon.

    VastaaPoista
  5. Nyt tuli se hetki, kun oli viimeinen hetki irtaantua nokian osakkeesta. 1-2 vuotta eteenpäin ja nokiaa ei ole olemassa nykyisessä muodossaan. Kuullostaa todella huolestuttavalta, kun toimitusjohtaja puhuu varojen myynnistä. Tuhon tiellä ollaan.Parempaa ei ole näköpiirissä ja en ihmettelisi yhtään, vaikka osinko peruttaisiin. Markkinaosuudet laskee hurjaa vauhtia ja se näkyy tuloksessa. 2 miljoonaa lumiaa oli todella suuri pettymys.

    VastaaPoista