sunnuntai 7. joulukuuta 2014

Tapaus Fennovoima

Vaikka en ole ydinvoiman suurimpia ystäviä, Fennovoiman ydinvoimalan rakentaminen Pyhäjoelle on oikea ratkaisu. Erityisellä mielihyvällä panin merkille Fortumin koplaukset. Fortum hankkii Venäjältä sähköä vesivoimalla jopa hieman enemmän, kuin mitä TVO:n lähivuosina suljettavat kaksi ydinvoimalaa tuottavat. Suomessa tulee siis jatkossakin toimimaan korkeintaan viisi ydinvoimalaa.

Vihreille luulisi vesivoiman kelpaavan mutta mitä vielä. Ville Niinistön populistiset puheet suomettumisesta ja Putinin käsikassaraksi joutumisesta kuulostavat säälittäviltä. On käsittämätöntä, että teollisuuden kannalta tärkeissä energiaratkaisuissa törmää näin ala-arvoiseen politikointiin ja Suomen mustamaalaamiseen, johon etenkin brittiläinen ja ruotsalainen media on tarttunut.

Vihreät ovat olleet hallitusvastuussa vuosikausia ja mitä on tapahtunut. Puolue on ollut vallassa ja ydinvoimaa rakennetaan Suomeen enemmän kuin mihinkään muuhun Euroopan maahan. Niin sitä pitää. Ranskalainen ja saksalainen kyllä, venäläinen ei. Mihin jäivät ne ympäristöystävälliset ja uusiutuvat energiainvestoinnit.

Yritykselle, sähkön tuottamisesta on aina kysymys siitä, mitä jää viivan alle. Vetoaminen Ukrainan kriisiin ja kaasuongelmiin osoittaa myös vähälahjaisuutta. Epäilen, että suomalaisyritykset tuskin jättävät laskunsa maksamatta ja varastavat niin kuin Ukrainassa on tapahtunut. Epäilen myös, että suomalaiset käyttäisivät Nato-korttia kiristysvälineenä, niin kuin Ukrainassa on päässyt käymään.

Asioilla on aina vähintään kaksi puolta. Niinistö varmaan tietää, että yksistään Outokummun sähkölasku on 200 miljoonaa euroa vuodessa. Outokumpu on tarkkaan laskenut, että sen kannattaa olla mukana Fennovoima -hankkeessa. Fortumin hankkeet Ruotsissa eivät ole kelvanneet sinikeltaiselle pääomalle sinivalkoisuutensa takia, joten on ymmärrettävää, että investoinnit suunnataan muualle.

Kauppa se on joka kannattaa, oli se sitten maitoa tai sähköä. Voi vain toivoa, että Rosatom ja Fortum pääsevät molempia tyydyttävään ratkaisuun. Voi vain toivoa, että tappion kärsineet vallankipeät piipertäjät ymmärtävät pitää suunsa kiinni. Voi vain toivoa, että kauppasuhteet Venäjän kanssa palautuvat normaaliksi mahdollisimman nopeasti. Se on sitä parasta turvallisuuspolitiikkaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti