tiistai 21. huhtikuuta 2015

Lintu vai kala

Sipilä sai vaalivoiton, vaikka ote kirposikin viime metreillä. Varovaisuus puheissa ja lupauksissa syydettiin tulevan "yhteiskuntasopimuksen" piikkiin. Sipilän linjauksista ei saanut selvää. Se kuitenkin paljastuu viimeistään silloin, kun kolmen koplan kokoonpano selviää toukokuussa. Yritysmaailmassakaan ei lavertelulla tunnetusti ole sijaa.

Kokoomus ja demarit kärsivät tuntuvat vaalitappiot. On vaikea ymmärtää, miten kukaan voi äänestää entistä pääministeripuoluetta, joka on saanut talouden näin huonoon jamaan. Globaali finanssipääoma on pyörittänyt ja pitänyt pilkkanaan kokoomuslaisia päättäjiä. Verohelpotukset ja uusliberalistinen talouspolitiikka ovat vain syventäneet ns. julkisen talouden kestävyysvajetta. Kyvykkäistä kokoomuslaisista tuli impotentteja ja velkatahti oli maailmanennätysluokkaa. 

Lipponen raunioitti demarit aikoinaan viedessään puolueensa lähes ilman vikinää Euroopan unioniin ja patsastellessaan tovin EU:n ytimessä. Sitä syntisäkkiä demarit ovat kantaneet nyt jo kolme vaalikautta. Debatti duunarin kanssa kun pääsee helposti unohtumaan Brysselin kabineteissa. Äänestäjien äänet ovat olleet tarjottimella mutta muut ovat korjanneet sadon. Rinteen korjausliike tuli liian myöhään. Ennustan, että puoluetoimistossa väännetään jatkossa viisaria suuntaan, jonka duunarikin ymmärtää.

Persuista näyttää tulleen PerusOngelma Suomen poliittisella puoluekentällä. Puolue sai torjuntavoiton ja keräsi turhautuneiden kansalaisten äänet. Samalla selvisi, että Suomi on kahtiajakautunut ja arvoiltaan lähes hurmoksellisen eripurainen. Syyllisten löytämisessä persut ovat omaa luokkaansa. He eivät vieläkään näytä ymmärtävän, mistä kenkä puristaa. Populistiset vaalilupaukset on nyt toteutettava. Epäilen kyllä, että hallitusvastuussa jytkystä tulee ajan mittaan pelkkä mutku.

Sipilän agendalla mennään seuraavat neljä vuotta. Menestyneestä yritysjohtajasta tulee harvoin onnistunutta poliitikkoa. Siitä meillä on monia esimerkkejä. Yritystä johdetaan eri kriteereillä kuin kansantaloutta. Yrityksen etu on usein ristiriidassa kansantalouden kanssa. Yrityksen tavoitteena on leikata rönsyt ja tehdä tulosta. Pankkiiri Wahlroosin mukaan omistajan edun kasvattaminen on yrityksen ensisijainen päämäärä. Mikäli näillä säännöillä mennään eteenpäin, Sipilällä on edessään kovia aikoja.

Suhdanne on kääntymässä ja Suomi tulee tässäkin valitettavasti jälkijunassa. Mikäli EKP:n aloittama elvytys ei saa investointeja liikkeelle vaan ne ohjautuvat finanssitalouteen, työttömän on turha odottaa parempia aikoja. Pörssin sanotaan ennakoivan etuajassa talouskasvua. Suurena vaarana kuitenkin on, että sijoittajat korjaavat tämänkin elvytyspaketin parhaimman sadon. Jos näin käy niin on aivan sama, kuka siellä hallituksessa istuu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti