torstai 16. huhtikuuta 2015

Sinivalkoinen vasemmistolainen

Tein vähän aikaa sitten testin netissä siitä, että ketä minun pitää äänestää tulevissa eduskuntavaaleissa. En nyt muista minkä median vaalitestistä oli kysymys, mutta tulos oli kuitenkin erittäin selvä. Esille nousi kaksi puoluetta: Itsenäisyyspuolue ja Vasemmistoliitto. Taidan olla aika harvinaista sorttia.

IPU:n puheenjohtaja Antti Pesonen haluaa Suomesta "Sveitsin" kaltaisen itsenäisen valtion ja suoraan kansanäänestyksiin perustuvan toimintamallin. Haluaa Suomen irti EU:sta, eurosta ja Naton kanssa tehdyistä sopimuksista. Uskoo puolueettomuuteen ja naapurisopuun. Pesonen haluaa palkka- ja pääomatulot verotuksellisesti samalle viivalle. Uskoo suomalaiseen yrittäjyyteen ja haluaa Suomesta energiapoliittisesti omavaraisen. Näkee valtion keskeisenä investoijana pääomavaltaisilla ja yhteiskuntapoliittisesti tärkeillä toimialoilla.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki on ensi sijassa vähemmistöjen ja kurjalistojen asialla. Uskoo eurooppalaiseen solidaarisuuteen ja kansalaisaktivismiin. Vastustaa ydinvoimaa ja Natoa. Suhdannesyklien hoidossa Arhinmäki on keynesiläinen markkinatalousmies viimeiseen veripisaraan asti.

Arhinmäki luottaa oikeudenmukaisen ja progressiivisen verotuksen hoitavan eriarvoisuutta. Viihtyy erinomaisesti viherhörhöjen joukoissa ja muissa epämääräisissä urheilutapahtumissa. On sananvapauden esitaistelija ja vihaa taloudellista eriarvoisuutta. Taitaa kuitenkin olla hieman pihalla kansankapitalismin syvimmästä olemuksesta.

Puheenjohtajilla on kuitenkin yllättävän paljon yhteistä suurissa asioissa. Suurista asioista ei nyt yleensä puhuta varsinkaan vaalien alla. Mutta mainitaan nyt ainakin yksi juttu, joka puheenjohtajia yhdistää mitä suurimmassa määrin.

Molemmat vastustavat vapaakauppasopimusta (TTIP), josta EU ja USA parhaillaan neuvottelevat. Etenkin investointisuojan riitojen (ISDS) kytkeminen sopimukseen on herättänyt runsaasti kritiikkiä kansalaisjärjestöissä. Pesonen näkee sopimuksen olevan vain "lisäaskeleen kohti ison rahan ja suuryritysten johtamaa maailmaa".

Pesonen osuu maaliin. EU perustettiin aikoinaan eurooppalaisen pääoman ehdoilla ja nyt on tarkoitus yhdentää markkinat Atlantin takaisen pääomapiirien kanssa. Kysymys on viime kädessä siitä, kuka pyörittää ja ketä. Toteutuessaan investointisuoja pahimmassa tapauksessa johtaa siihen, että amerikkalaiset suuryritykset sanelevat eurooppalaisille kansallisvaltioille, mitä niiden kuuluu tehdä. Suuryrityksille taataan oikeus riitauttaa demokraattisesti tehty päätös, mikäli se loukkaa heidän etujaan. Otetaanko tuo "luonnollinen" lisäaskel, jää nähtäväksi.

TTIP -sopimus on tärkeä linkki globaalin pääoman integraatioprosessissa. Vapaakaupan ja ns. länsimaiden sananvapauden nimissä olemme viime vuosina ottaneet jo monta loikkaa kohti ns. vapaata maailmaa rahan ehdoilla. Elinkeinoelämän valtuuskunnan johtaja Apunen visioi eilen televisiossa vuoden 2030 tulevaisuudennäkymistä, jossa hän toivoo kaikkien suomalaisten asuvan Helsingin ja Tampereen välisen moottoritien varrella. Mitähän turkulaisetkin mahtavat moisesta ajatella. 

Kiirettä pitää, sillä Euroopan komissio haluaa päätöksen TTIP-sopimuksesta jo tänä vuonna. Hyväksyminen vaatii Euroopan parlamentin hyväksynnän, jossa ainakin toiseksi suurin eli sosialistiryhmä äänestää ISDS vastaan kesäkuun täysistunnossa. Todennäköistä on, että elinkeinoelämän tärkeänä pitämä ISDS jää hyväksymättä. Nähtäväksi jää, mikä USA:n vastaveto.

Tästäkin asiasta olisi ollut syytä keskustella enemmän. Sopivasti vaalien alla ollaan hiljaa asiasta, joka tulee aivan ratkaisevasti muokkaamaan yhteiskuntarakenteita. Vaarinajattelija ottaa nyt muutaman taka-askeleen ja poikkeaa vaaliuurnilla. Täytyy vielä selata listoja, jos sieltä joku isänmaallinen vasemmistolainen ehdokas löytyisi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti