keskiviikko 6. toukokuuta 2015

Susijahdissa

Life: Nanjingin verilöyly

Sanotaan, että ihminen on ihmiselle susi. Suomalaisen median trolli-toimittajat ovat jo viikkokausia jahdanneet yön susia. Venäläinen moottoripyöräjengi on innostunut juhlistamaan toisen maailmansodan päättymistä ja Berliinin valtausta. Suuren isänmaallisen sodan voiton juhlia oli tarkoitus viettää natsien pääkaupungissa. Tosin matka on ollut kivikkoinen ja moni jengiläinen on jo uupunut ja käännytetty Euroopan unionin rajoilta. Saa nähdä moniko pääsee perille, sillä Berliiniin näyttää olevan pitkä matka.

Toisen maailmasodan päättymisestä tulee 70 vuotta. Saksa hävisi sotansa ja Suomi siinä ohella, "kanssasotijana" niin kuin wikipedia asian mielenkiintoisesti ilmaisee. Sudet todella raatelivat ja tappoivat toisiaan surutta. Arvioiden mukaan toisessa maailmansodassa kuoli kaikkiaan jopa 60 miljoonaa ihmistä. Suurin osa uhreista oli tietysti siviilihenkilöitä.

Sodan syihin ei tässä ole syytä mennä sen tarkemmin. Sanotaan nyt lyhyesti, että joillekin jo aikaisemmat sotansa hävinneille oli jäänyt riittävästi töhnää hampaankoloon. Oli revanssin ja elintilan, lebensraum, turvaamisen aika. Syyllisiäkään aikaisemmalla nöyryytykselle ei tarvinnut kaukaa hakea. Niitä löytyy aina, jos niin halutaan. Ja huonostihan siinä kävi sekä voittajille että häviäjille.

Suomessa helposti unohdetaan, että sotaa käytiin myös muualla kuin Euroopassa. Kiina ja Japani olivat aloittaneet oman sotansa jo hyvissä ajoin. Nanjingin kaupungin verilöyly antaa kammottavan kuvan sodan raakuudesta. Kuudessa viikossa japanilaiset lahtasivat yli 300 000 kiinalaista ja raiskasivat kymmeniä tuhansia naisia. Yhä edelleen maiden välillä vallitsee syvä juopa vuoden 1937 joulukuun tapahtumista.

Yksinäinen susi on harvoin vaarallinen. Se saattaa jopa alistua huomatessaan, että tilanne on toivoton. Se on kuitenkin vain harhaa, sillä susi osaa olla varsin viekas ja suorastaan kettumaisen ovela. Ruotsalaisetkin kävivät kuin muina miehinä kauppaa natsien kanssa SKF:n kuulalaakereilla ja Boforsin toimittamalla teräksellä. Ja selvisivät kuin koira veräjästä. Wikipedian kuolintilastostakaan ei löydy yhtään ruotsalaista sotasankaria.

Susi on laumaeläin. Laumassa se on todella vaarallinen ja pystyy kellistämään isonkin saaliin. Nälkäänsä se susikin syö. Ja hierarkian suden tuntevat totisesti, sillä jokaiselle löytyy oma paikkansa. Keskitysleireilläkin oli oma järjestyksensä, joissa pahnan pohjimmaisena olivat seksuaalisesti poikkeavat ja homoseksuaalit. Saksalaisten organisoimassa leirielämässä kuoli noin 10-11 miljoonaa ihmistä, joista juutalaisia arvioidaan olleen noin 5-7 miljoonaa.

Toisen maailmansodan uhreista yli puolet oli venäläisiä ja kiinalaisia. Venäläisiä kuoli 23-27 ja kiinalaisia 10 miljoonaa laskentatavasta riippuen. Luvut ovat vain karkeita arvioita mutta kuitenkin suuntaa antavia. Saksalaiset ja puolalaiset ovat Euroopan tilastojen kärjessä, yhteensä uhrien lukumäärä nousee näissä maissa yli 13 miljoonaan. Myös Liettuassa ja Latviassa väestöstä kuoli yli 10 prosenttia.

Eurooppa on vähän kuin kuutamolla. Se on erityisen hyvää aikaa susille, jotka mielellään ulvovat tuskaansa ja ikäväänsä. Sallikaa susien kulkea ja matkustaa vapaasti yli rajojen. Sudella on levoton sielu ja laaja reviiri. Ja sitä paitsi eikö se susi ole nykyään jo rauhoitettu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti