keskiviikko 8. heinäkuuta 2015

Salossa soi blues




Microsoft sulkee Salon toimipisteensä ja yli tuhatta työntekijää odottaa potkut. Ympyrä on sulkeutunut ja Nokian kanssa naimisissa ollut kaupunki menettää viimeisen yhteytensä tutuksi tulleeseen liiketoimintaan. Kännykkäteollisuus kuopataan surutta kaupungissa, josta kaikki aikoinaan alkoi. Vaikka lopettamista osattiin jo vähän odottaakin, oli se silti järkytys monelle salolaiselle.

Paljon parjattu Elop taisi sittenkin osoittautua kultakimpaleeksi Nokialle. Nokia sai matkapuhelinyksiköstään enemmän kuin Microsoft joutuu nyt kirjaamaan alas ostamastaan yksiköstä. Siinä mielessä onni sikisi onnettomuudessa ja Nokia pelastui. Vaikka Elop ei kuuleman mukaan ollutkaan mukana neuvotteluissa, painoi hänen sanansa kuitenkin varmasti Microsoftin päässä. Kauppa osoittautui huonoksi Microsoftille ja myös Elop sai myöhemmin potkut.  

Elopia ei voi syyttää Nokian kohtalosta. Syyt siihen löytyvät paljon lähempää ja kaukaisemmalta ajalta. Nokia ylin johto osoittautui kapeiden hartioiden ja kevyiden taitojen osaajiksi. Kyvytön Ollila ja vielä kyvyttömämpi Kallasvuo käytännössä tuhosivat Nokian ydinliiketoiminnan. Kummallakaan ei ollut riittävää näkemystä siitä, mihin ala on menossa.

Nokian innovatiivisuudesta on puhuttu paljon. Sitä tietämän mukaan olikin, mutta hankkeet torpedoitiin lähes järjestään yrityksen ylimmässä johdossa. Esimerkkinä vaikkapa kosketusnäyttö, joka Nokialla oli valmiina jo kauan ennen kuin Apple sen taitavasti rahasti. Molemmat kyseiset Nokian johtajat osasivat sen sijaan taitavasti rahastaa miljoonaoptionsa.

Kevyillä yritysjohtajataidoilla on helppo ratsastaa ja paukutella henkseleitä, kun ajat ovat hyvät. Ei ole kilpailua ja tuote myy itse itseään. Vasta siinä vaiheessa kun kilpailu kovenee ja alalle on tunkeutumassa muitakin toimijoita, punnitaan johtajan kyvyt. Sitä kykyä ei kumpikaan edellä mainituista herroista valitettavasti omaa.

Salo on kovien aikojen edessä. Kaupunginjohtaja Rantakokkokin on kuuleman mukaan ottamassa yhteyttä myös Nokiaan. Kaupungissa vapautuu lähiaikoina taas tyhjää toimitilaa lisää, jos yritystä vaikkapa sattuisi kiinnostamaan. Sitä ennen levylautasella soi kuitenkin blues ja Aija Puurtinen. Eikä tuo kuulosta ollenkaan niin surumieliseltä, kuin saattaisi kuvitella.

2 kommenttia:

  1. Puhutaan yhteiskuntavastuusta ja huudetaan Microsoftin perään. En jaksa uskoa, että Microsoftia kiinnostaa yhteiskuntavastuu Suomessa.
    Nokia teki hyvät kaupat myydessään puhelinliiketoiminnan Microsoftille.

    Nokian rikastuminen syntyi hyvin pitkälti perustuen salolaisten osaamiseen, kokemuksiin ja työhön. Olisikin Nokialta vastuullinen teko nyt ohjata resurssitarpeitaan sekä pääomaa Saloon ja osoittaa sillä kantavansa oman osuutensa vaurastumisesta ja yhteiskuntavastuunsa.

    Onko Nokialla selkärankaa huolehtia niistä, jotka olivat tekemässä Nokiasta suuryritystä ja viemässä sitä maailman kartalle? Jään mielenkiinnolla odottamaan Nokian reaktioita. Mutta aavistelen jo, että turhaan odottelen, miksiköhän?

    VastaaPoista
  2. Suuryritysten yhteiskuntavastuun perääminen on vähän niin kuin tuuleen huutelisi. Korvissa humisee ja vettä sataa niskaan vähän Suomen suven tapaan. Veroja kierretään se mikä taidetaan, kehdataan ja osataan. Pikemminkin se on valtio pian syytetyn penkillä ellei suuryritykset saa omaa tahtoaan läpi. TTIP näyttänee mallia.

    VastaaPoista