sunnuntai 4. maaliskuuta 2018

Sama meno jatkuu?


Jos se siltä näyttää niin kait se sitten niin on. Willy Brandtin talossa Berliinissä ratkaistiin tänään sunnuntaina Euroopan unionin tulevaisuus. SPD:n jäsenet päättivät, että suuri koalitio (CDU/CSU/SPD) johtaa ja päättää seuraavat vuodet siitä, mihin suuntaan Euroopan liittovaltiota (EL) ollaan kehittämässä. Jäsenäänestyksen tulos oli "suuri" voitto Merkelille. 

Kevin Kühnert ainakin halusi kipata yhteistyön kristillisdemokraattien kanssa. SPD:n nuorten puheenjohtajaa pidetään puolueen tulevaisuuden kykynä, ja jo jonkinlaisena älykkönä, joka masinoi mm. jäsenhankintakampanjan saadakseen tarvittavat ei-äänet. Nyt ei onnistunut. Selvää on, että eripura jatkuu demaripuolueen sisällä. Peräti 66 prosenttia äänesti kyllä ja 34 prosenttia vastaan.

Mitä sitten? Jatkuuko eliitin monotoninen jargon yhteisestä iänkaikkisesta ja iki-ihanaisesta rauhan (rahan) Euroopasta. Äärioikealla oleva AfD saa ainakin uutta tuulta purjeisiinsa. Maahanmuuttokriittisyys on kasvanut valtavasti Saksassa ja mielenosoitukset ovat jo arkipäivää. Nyt tapellaan jo ruokajonoissa. 

Merkel saa hallittavakseen eripuraisen Saksan. Mikä on rouvan suhde unionin tiukimpaan federaatiosiipeen, mikä Putiniin ja mikä Trumpin tempauksiin. Jää nähtäväksi kääntääkö Saksa kelkkansa. Ainakin hän joutuu tekemään itselleen ikäviä kompromissejä, mikäli haluaa säilyä vallan kahvassa. Suuria vaalilupauksia ei kannata antaa, sillä Merkelin poliitiikalleen saama mandaatti on hyvin huteralla pohjalla.

3 kommenttia:

  1. Zeitgeist on nyt hämmentynyt, polarisoitunut ja popularisoitunut. Ihminen on paljolti vaistonvarainen eläin ja kun laji menestyy liaan hyvin, alkaa sopulimainen touhu. Nyt olisi korkea aika keksiä, kuinka kärjistyminen saadaan käännettyä toiseen suuntaan, muuten alkaa laajamittainen tappaminen.

    VastaaPoista
  2. Ajan henki on yksitotinen ja oire kapitalismin kriisistä. Näkijöitä riittää kyllä yllin kyllin, vain tekijöistä on pulaa. Kun reaalitalous piiputtaa niin huonostihan siinä käy. Vaihtoehtoja löytyy ja kyllä se tahtokin vielä jostain kumpuaa.

    VastaaPoista
  3. Merkel valittiin liittokansleriksi 364 äänen turvin. Vastaan äänesti 315 edustajaa. Suurella koalitiolla on parlamentissa 399 edustajaa. Niinpä niin.

    VastaaPoista