tiistai 31. maaliskuuta 2020

Hysteria toimii aina



Suomessa ohitettiin valtiollisella päätöksenteolla ns. laumasuojan hankinta Corona-viruksen suhteen ja siirryttiin sujuvasti ns. laumahysteriaan. Tähän hysteeriseen tilaan antautuminen ei tietenkään olisi onnistunut ilman ns. totuusmedian asian luonteeseen välttämättä kuuluva valikoiva ja manipulatiivinen mediavulva. Corona-viruksesta maalattiin yksituumaisesti piru seinälle ja maailmankartalle.

Nyt kun pahin joukkohysteerinen vaihe jo rakoilee, (tosin väliaikaisesti) alkaakin ns. laumaselittely -jakso, joka kestääkin pitkään. Tulemme kuulemaan ja näkemään ja hämmentymään ja löytämään mitä ihmeellisimpiä selityksia ja syitä tehdyille päätöksille. Vasta sen jälkeen, kun päästään lopulliseen ns. laumanyökyttely -jaksoon, voidaan sanoa, että case is closed. Mutta siihen on vielä aikaa.

Arja terapiassa
Sitä ennen voidaan perehtyä vaikkapa alle olevaan graafiseen esitykseen. Se antaa hieman osviittaa siitä, että missä oikein mennään ns. isossa kuvassa. Euroopan unionin alueella kuollaan joka päivä kaiken maailman tauteihin. Graafit ovat ns. virallista dataa ja peräisin unionin virallisesta lähteestä. Tarkastelujakso ulottuu vuodesta 2016 -2020 viikko 12. ja ne on jaettu neljään ikäryhmään.

Euromomo.eu

Kun kuvioita tarkastelee niin maallikko huomaa, että siinähän on kivan näköisiä ns. sinikäyriä. Pitemmälle tilastotieteen opinnoissaan ehtineet miettivät, että tuostahan voisi rakentaa sopivan aikasarja-analyysin vaikkapa ARIMA -mallin muodossa. Ei muuta kuin liukuvat keskiarvot käyttöön niin saadaan autoregressiota soveltaen ennuste kuolintapausten tulevasta trendistä.

Parametrit "näyttävät" (oletettavasti) myös nätisti korreloivan keskenään, joten ei muuta kuin ennustamaan. Ongelmana on tietysti ns. valkoisen kohinan (white noise) estimointi (ja minimointi), kun ei koskaan tiedä kuka siellä totuusmediassa putkahtaa antamaan lausuntoja. Paniikin lietsomista on niin pirun vaikea mallintaa.

Lopetetaan kuitenkin saivartelu ja siirrytään asiaan. Nuo neljä graafeissa esiintyvää kausipiikkiä kuvaavat pääasiassa ns. kausiflunssien aiheuttamia kuolintapauksia. Säännönmukaisesti ja toistuvasti ne ajoittuvat noihin vuosien vaihtumisiin uusiin vuosiin. Vaikka tarkasteltava ajanjakso on suhteellisen lyhyt, 4,5 vuotta niin samannäköistä käyrää se on ennenkin piirtänyt.

Kausiflunssat ovat pääosin virusperäisiä niin kuin COVID-19, ja niistä kärsitään koko unionin alueella niin meillä kuin muuallakin. Kuolintapausten lukumäärä on ollut laskeva, kiitos rokotteiden ja muiden toimenpiteiden. Nyt jylläävä virus tuskin aiheuttaa mitään mittavaa kuolinaaltoa. Vuoden päästä sekin aalto sitten nähdään. Blogisti ennustaa, että trendi saattaa edelleen olla jopa laskusuunnassa.

2 kommenttia:

  1. Toisin kuiin blogisti en väheksyisi epidemian vakavuutta. Laumasuojaa haetaan muutamissa maissa, saa nähdä kuinka tuo onnistuu. Asiantuntijoiden mukaan toimintatapa voi johtaa terveydenhuollon kapasiteetin romahtamiseen. Käytännössä ihmiset kuolevat kadulle. Ruotsi on mielenkiintoinen vertailukohde Suomelle. Espanjan ja Italian tilanne ei juuri houkuttele kokeilemaan. Molemman maat ovat myöhemmin lyöneet jarrut kiinni ja empä tiedä olisiko vahinko taloudelle ollut pienempi jos aiemmin olisi pyritty pitämään epidemia aisoissa. Jenkeissä mennään sairaan mielen johdolla tulta päin, talouden pyörät pitää pyöriä. Hallelujaa sanon minä.

    VastaaPoista
  2. En tietenkään väheksy viruksen aiheuttamaa tautia, olen kritisoinut totuusmedian uutisointia ja paniikin lietsontaa. Kulkutaudeilla on vaan ikävä tapa tulla ja mennä ja taas tulla ja mennä emmekä me niille mitään voi ellei sitten lopeteta kaikenlainen kanssakäyminen.

    Ruotsalaiset näyttävät tässäkin yhteydessä toimivan järjen äänellä. Suomessa voidaan aiheellisesti kysyä näistä hysterian vallassa tehdyistä päätöksistä, kuka tästä hyötyy, kuka tästä kärsii ja kuka tämän kaiken maksaa.

    VastaaPoista