tiistai 7. kesäkuuta 2011

Kataisen surkea ähellys

Hallitustunnustelija Jyrki Katainen on syytä panna vaihtoon. Kokoomuksen ajama veropoliittinen linjaus ajaa Suomen talouden ennen pitkää kestämättömään kestävyysvajeeseen. Julkisuudessa on vähätelty Suomen valtion velkaantumista. Ei olla kerrottu, että edellisen hallituksen aikana valtio velkaantui runsaat 20 mrd. euroa lisää. Se on paljon neljässä vuodessa. Viime vuoden lopussa valtionvelka ylitti jo 75 mrd. euroa.

On otettu velkaa ja samaan aikaan verotuksen painopistettä on siirretty kulutuksen puolelle. Katainen on siinä mielessä johdonmukainen, että hän jatkaa lähes skitsofreenista mantraansa ansiotulojen verotuksen alentamisesta ja antaa ymmärtää sen olevan ainoa vaihtoehto. Viime kauden ensimmäisen vaalilupauksensa hän toteutti heti kahden miljardin veronalennuksilla, joiden kokonaisvaikutus alensi vaalikauden verotuloja kahdeksalla miljardilla.

Kun tulot pienenevät, niin menoja on karsittava. Ansiotulojen keventämisellä ei ole ollut toivottua positiivista vaikutusta työllisyyteen, mikä on yksi Kataisen teeseistä. Työttömyys on yhtä sitkeässä kuin se kuuluisa paskakasa Junttilan tuvan seinässä. Suomi elää velaksi ja sen maksaminen sysätään kaikkein pienituloisimmille. Arvonlisävero ylittää reippaasti ansiotulon perusteella kannettavan veron. Pienituloisten ostovoima on kutistunut vuosi vuodelta. Ruoka on Suomessa jo Euroopan kalleinta.

Katainen jatkaa jääräpäisesti hallitustunnustelujaan. Viisaampi olisi jo ymmärtänyt väistyä. Uskomaton ähellys kerätä kokoon vanha hallituskoalitio perussuomalaisten keralla on erittäin huonoa kesäteatteria vanhoissa ja kuluneissa kulisseissa. Jos tuosta seurakunnasta saadaan toimiva hallitus kokoon, niin Kataisen kannattaa suunnistaa lähimpään vaatekauppaan etsimään riittävän isoa takkia. Materiaaliksi suosittelen kestävää joustokangasta.
 
Kuka joustaa? Joustaako kenties Soini? Mitä Soinille luvataan vai odotellaanko muiden euromaiden ratkaisuja kriisissä olevien euromaiden suhteen? Nyt on neuvoteltu jo niin pitkään ja ilman mitään tulosta. Suomi on jo maksanut Kreikalle 800 miljoonaa euroa eli käytännössä tuolle rahalle voidaan sanoa näkemiin. Katainen ei tuota Suomen piikkiä tule sulkemaan vaan hänen ainoa toivonsa on, että Saksasta tulee odotettu viesti velkakriisin hoidosta ja mahdollisimman pian. Sitäkö tässä odotellaan?

Tulevalla hallituksella on edessään vain kiusallisia päätöksiä. Kokoomus pelaa aikaa ja siksi tässä tahallisesti vitkutellaan. Pimahtamalla ja heittämällä demarit ulos neuvotteluista viime hetkillä antoi Kataiselle viimeisen aikalisän. Hallitusvastuussa ratkaistaan verotuksen suunta  ja sen oikea kohdentaminen. Suomalaisesta hyvinvointivaltiosta on Kataisen johdolla tullut irvikuva, jossa pienituloisten kuppaamien on jatkunut vuosikausia. Valtion velkaantumiselle on pantava stoppi ja verotulot on kerättävä pääasiassa parempiosaisilta, niin ikävältä kuin se kuulostaakin.   

1 kommentti:

  1. Kaikkien teollisuusmaiden velkaantuminen on ongelma. Tänä vuonna teollisuusmaiden velkaantuminen tulee ylittämään niiden bruttokansantuotteen ja sama velkaantumisen suunta tulee jatkumaan tulevina vuosina. Suunta on huolestuttava ja asialle pitää nopeasti tehdä korjaavat toimenpiteet.
    Kataisen natsat eivät riitä yksin ratkomaan näiden maiden ongelmaa, vaan talkoisiin tarvitaan paljon tekijöitä, osaamista ja työtä sekä tahtoa muuttaa talouden kulku. - Mutta yritä siinä tehdä päätöksiä, kun talo on täynnä takinkääntäjiä.

    VastaaPoista