keskiviikko 8. kesäkuuta 2011

Keskustelusta se on kiinni

EVA:n viimeisin raportti kummastelee Ruotsin talouden vahvaa ja tasapainoista kasvua. Raportin mukaan ruotsalaisten avoin keskusteluilmapiiri selittää, miksi Ruotsi selvisi niin hyvin kansainvälisestä talouskriisistä. EVA on täysin oikeassa. Suomalaisten on syytä aloittaa vilkas ja eloisa keskustelu ja lopetettava se alituinen murjottaminen. Kuvetta on kaivettava ilolla ja vahvalla päättäväisyydellä, jotta taloutemme alkaa elpyä.

Ruotsalaiset ovat positiivisia ja itsevarmoja, raportti jatkaa. Ruotsin vienti vetää ja Suomessa se takkuaa. Meillä ei ole toleranssia, meillä ei ole brändiä ja luottamus tulevaisuuteen on heikolla tolalla. Poliitikotkin ovat jo niin hajalla, etteivät mahdu samaan pöytään. Enemmän asennetta kehiin hyvät neuvottelijat siellä Säätytalolla.

On iloiten keskusteltava sitä, että meillä on vahva euro. Voimme vaikkapa lomailla USA:ssa ja pitää siellä muutamia juttutuokioita siitä, miten halvalla saatiin hyvä krapula. Ja kaikella hyvällä mielellä meidän on autettava yhteisiä euroveljiämme. Voin jo silmissäni nähdä miten iloinen ja vilkas keskustelusorina nousee tyytyväisten pankkiirien ja sijoittajien parissa.

Alla olevassa kuviossa nähdään miten kruunu sattui muutama vuosi sitten jostain syystä halventumaan suhteessa euroon.Sattumaa kait oli se, että tuolloin kansainvälinen talouskriisi oli pahimmillaan. Ruotsalaiset löysivät jälleen reipasta joustoa ja käynnistivät vilkkaan keskustelun. Ja taas päästiin Heja Sverige meiningillä eteenpäin. Ruotsalaisia kehutaan EVA:n raportissa siitä, että tosiasiat osataan tunnistaa ja niihin myös reagoidaan. Tästä on ehdottomasti otettava oppia.

Kuvio.1. Euron ja kruunun kurssi


Tekemällä hyvää ja paljon, meistä tulee kunnollisia eurokansalaisia. Suomalaisten ei pidä käpertyä itseensä vaan maksaa kärsiville euromaille ilolla ja suurella sydämen viisaudella. Olen varma, että Euromaissa meitä kiitellään ja Ruotsissakin suomalainen sisu nousee taas pitkästä aikaa keskustelujen kantavaksi teemaksi. Sisulla ja sydämellä. Siinä on jo brändiä kerrakseen, millä Suomi saadaan uuteen nousuun.
   
Asiantuntijoita ei kannata uskoa, raportti jatkaa. Ne ovat niin tylsiä ja pitkäpiimäistä porukkaa. Sen sijaan kannattaa vapauttaa taloudellista energiaa poistamalla vaikkapa perintö- ja lahjavero, vuorineuvos Gustavson ehdottaa raportissa. Voiko tuota paremmin enää sanoa. Kaikki tietävät, että positiivista energiaa vapauttamalla saadaan loistavia tuloksia.

Matti Apusen porukka on osunut asian ytimeen. Harvoin näkee näin kirkkaita ja suorastaan neromaisia ajatuksia paremmalle huomiselle. Odotankin mielenkiinnolla millainen pulina ja pulputus käynnistyy kotiemme olohuoneissa ja muilla yhteisillä areenoilla. Sosiaalinen media on tulvillaan mielenkiintoisia keskusteluja ja kapakoista tehdään keskusteluklubeja, joissa kaikilla on mahdollisuus osallistua. Jos näillä tempuilla ei pärjää, niin ei sitten millään. 


2 kommenttia:

  1. Taas pääsi vaari mieliaiheeseensa. Voi niitä auvoisia aikoja kun meilläkin oli oma raha, kyllä silloin oli lystiä! Vaari, vaari, maailma muuttuu. En minäkään usko euron ylivoimaisuuteen tai päättäjien pyyteettömään viisauteen. Mutta en myöskään voi yhtyä hokemaan, että Suomi on tuomittu turmioon kun tehdään valtioiden välistä lainaa euroalueen sisällä. Ritinä Portugaliassa ja Kreikassa on ikävä asia, kun maailmantalous kaikkineen on painunut niin vahvasti velkapuolelle. Romahaduksen riski kasvaa ja jos rommaa niin kuka maksaa, no köyhä kansa tietysti.

    VastaaPoista
  2. Vaarilla on kyllä paljon mielekkäämpiä aiheita mistä mielelläni kirjoittaisin, mutta se on tuo "sisäinen" ääni, joka niin käskee. Maailma ei muutu itsestään, ei se nyt mikkään ikiliikkuja ole. Kyllä sitä veivaillaan vähän siellä sun täällä.

    Suomi putos puusta ja kaikki kävi niin äkkiä, ei siinä mitkään selitykset ilmeisesti enää auta. Tosiasia kuitenkin on, että kun sen maksajan pinna katkeaa niin siinä voi käydä köpelösti vähän jokaiselle säädylle. Silloin kukaan ei enää kysy mitään.

    VastaaPoista