Huomenna Nokia julkaisee huhti-kesäkuun osavuosikatsauksensa. Kvartaalista ennustetaan tulevan yrityksen heikoimman tänä vuonna, ainakin mikäli uskoo toimitusjohtaja Stephen Elopia. Analyytikkojen arviot EPSin suhteen pyörivät nollan kummallakin puolella. Oma arvioni on lievästi plussan puolella, 2-4 senttiä osakkeelta. Jos tuon yli mennään, niin sitten voidaan puhua ainakin jonkin sortin positiivisesta varoituksesta ja siitä mitä tuleman pitää.
Nokia julkisti jo mielenkiintoisia tietoja S30 ja S40 eli nykyisen Mobile Phones -yksikkönsä peruspuhelinten kannattavuudesta. Smart Devices -yksikkö eli pääasiassa Symbianilla varustetut älypuhelimet ovat tuottaneet huomattavasti vähemmän viivan alle kuin Nokian peruspuhelimet. Näyttää siis siltä, että Nokia pystyy tekemään positiivista tulosta jo pelkästään massiivisella peruspuhelintensa myyntivolyymilla. Älypuhelinten ennustettu markkinaosuuden lasku vaikuttaa siten ennustettua vähemmän Nokian tulokseen.
Nokia kertoi myös ensimmäisestä Meego –puhelimestaan, N9 vähän aikaa sitten. Ennakkoarvioinnissa puhelin sai lähes pelkkää kiitosta. Testeissä mm. Iphone jäi kakkoseksi. Elopilta ei sen sijaan pahemmin kiitosta herunut. Mies luottaa henkeen ja vereen Windows Phoneen ja sen mukanaan tuomaan uuteen ekosysteemiin. Elopin jääräpäisyys ja usko yhteistyöhön Microsoftin kanssa tuntuu Nokiaan sijoittaneelta välillä käsittämättömän naivilta.
Smart Devices kaipaa huipputuotteita. Sitä N9 jo on. Jättäytyminen pelkästään WP:n varaan on liian riskialtista ja sen ovat markkinatkin noteeranneet. Olisi suotavaa, että toimitusjohtaja ymmärtäisi, että yritystoiminta ei ole kanadalaista hokkia, jossa mennään päin laitoja seurauksista välittämättä.Myöskään oman egosysteemin pönkittäminen ei pitkällä juoksulla tuota tulosta.
Osakekurssi on dumpattu pohjiin. Epätietoisuus ja villit huhut ovat ruokkineet markkinoita. Sijoittajat ja varsinkin piensijoittajat ovat kauhulla seuranneet, miten lyhyeksi myyjät ja robotit ovat riepotelleet osakkeen hinnan sellaiselle tasolle, jolle ei löydy mitään järkevää selitystä. Substanssiarvosta ja fundamenteista puhuminen kuulostaa Nokian tapauksessa naurettavalta. Niin alhaalla yrityksen markkina-arvo on tällä hetkellä.
Nokian ylimmässä johdossa lienee pidetty kriisipalavereita useampaankin kertaan. On vaikea uskoa, että osakekurssin lähes puolittuminen Elopin aikana ei aiheuttaisi närää. Hyvän yritysjohdon tunnistaa siitä, että silloin kun yritys on kriisi- tai muutosvaiheessa, niin johto on myös tarvittaessa framilla. Ei riitä, että henkseleitä paukutellaan vain silloin kun yrityksellä menee kovaa.
Nyt Nokian sijoittajaviestintä toimii vähän niin kuin sikäli mikäli -meiningillä. Aiheellisesti voidaan kysyä, onko Nokian johdossa unohdettu, että Nokia on julkisesti noteerattu pörssiyritys. Asiakkaat noteeraavat tuotteet, media imagon ja sijoittajat kannattavuuden. Nokian tuotteet ovat toimialansa laadukkaammasta päästä. Muut palikat ovatkin sitten vähän niin kuin yhtäältä ja Pyhtäältä.
Hyvä kirjoitus, pitkälti samoilla linjoilla mitä johdon passiivisuuteen tulee.
VastaaPoistaNiin, Elop joka on kanadalainen hokkipelaaja, joka taklaa laidat ryskyen. Ei ole vaan huomannut, että taklaa omia pelaajiaan.
VastaaPoistaRohkea ja looginen kirjoitus, jossa paljon totuuden siementä mukana. Ihmetyttää vain, miksi ei muuallakaan kirjoiteta tällä linjalla ja oteta kantaa Nokian tämän hetken todellisiin ongelmiin ja heikkouksiin.
VastaaPoistaNokialle kertyi EPSiä 6, kun arvioin sen olevan 2-4 senttiä osakkeelta. Jos tämä oli Nokian huonoin kvartaali niin hyvältä näyttää jatkossa. A screaming buy, lyhyesti sanottuna. Johtoon vielä säpinää ja jämäkkyyttä niin eiköhän tuo taas siitä.
VastaaPoistaNyt 16.8.2011 Googlen Motorola-kaupan tietojen valossa voisi sanoa,että Vaarinajattelija ei ollut nimensä vaarti.En noista lyhyistä prognooseista välitä yhtään,mutta tuo yhtiön substanssiarvon,ihan liian alhaisen,arviointi oli just nappiin.Ja nyt sen sitten huomasi muutkin.Ex-piensijoittajana ihmettelin itsekin samaa tässä viime aikoina.Osakkeita pitäisi osata verrata muuhunkin omaisuuserästöön kuin toisiin osakkeisiin tai ex-osakearvoihin.Täytyy osata katsella pikkuisen horisonttiinkin välillä.....
VastaaPoista