tiistai 5. heinäkuuta 2011

Nettipokeri tekee kuolemaa?

Viimeaikaiset tapahtumat nettipokerin saralla antavat aihetta huoleen tällaiselle harrastelijaprollekin. Kaksi maailman suurinta saittia eli Pokerstars ja Full Tilt joutuivat jokin aikaa sitten heittämään ulos amerikkalaiset pelaajansa säilyttääkseen pelilisenssinsä. Viimeisin episodi  on viranomaisten kielto estää kokonaan pelaaminen Full Tiltillä, koska sen on katsottu jo vuosia tietoisesti rikkoneen USA:n lainsäädäntöä.

Pelaajien rahat on jäädytetty ja rahojen kotiutukset on estetty ko. saitilla. Rangaistuvaatimus on sitä luokkaa että sillä ei käytännössä ole mitään mahdollisuutta suoriutua niistä, jos oikeudessa todetaan, että Full Tilt on korvausvelvollinen. Mielenkiintoiseksi tapauksen tekee se, että muutamat maailman kirkkaimmat pokeritähdet omistavat pienen siivun peliyrityksestä.

Paras pokeribuumi netissä näyttää olevan ohi. Pelaajia ei yksinkertaisesti ole riittävästi kaikille pokerisaiteille. Yritysostot ja –fuusiot lisääntyvät ja kilpailu pelaajien suosiosta jatkuu ankarana. RAY:n käynnistämä oma nettipokeri oli jo käynnistyessään auttamattomasti myöhässä. Bonuksissa ja muissa tarjouksissa suomalaisella pelinjärjestäjällä ei ole mitään mahdollisuutta pärjätä ulkomaiselle kilpailulle.

Poliittisissa päättäjissä onkin herännyt ajatus kieltää mahdollisuus pelata ulkomaisilla pelisaiteilla. RAY:llä on oma lehmä ojassa ja ajatuksena tietysti hankkia lisää asiakkaita tämän kiellon kautta. Ajatus on kuolleena syntynyt. Miten kieltoa käytännössä valvotaan ja miten se sopii EU:n kilpailurajoitussääntöihin. Näitä asioita kannattaisi monopolinkin pohtia ennen kuin lopullisia päätöksiä ryhdytään tekemään.

RAY perustelee omaa monopoliaan yhteiskuntavastuulla ja kyvystään hoitaa pahasta peliaddiktiosta kärsivien pelaajien ongelmia. Tutkimusten mukaan nettipokeri on pelimuodoista kuitenkin kaikkein vähiten koukuttavin. Paljon enemmän olisi syytä huolestua peliautomaattien kanssa viihtyvien ongelmapelaajien kyvystä hoitaa omaa riippuvuuttaan. Mikään näky ei ole karmaisevampaa kuin nähdä Suomen kaikkiin mahdollisiin kauppapaikkoihin sijoitetut monopolin omat peliautomaatit, joissa eläkeläiset pelaavat viimeisiä eläkerahojaan.
 
Pelitoiminnasta saatavilla tuloilla on merkittävä osuus valtion budjetissa. Tuota tuloa olisi ollut helppo kasvattaa myöntämällä pelilisenssi muutamalla ulkomaisella toimijalle ja käynnistää avoin pelitoiminta Suomessa. Tulojen tuplaaminen olisi tuolloin täysin mahdollista. Myöskään peliongelmaisten valvominen netissä on paljon vaivattomampaa kuin esimerkiksi kaupan kassalla. RAY:llä näyttää kuitenkin olevan tärkeää hoitaa omia yhteiskuntasuhteitaan kelomajoissaan ja varmistaa oman pöhöttyneen koneistonsa toiminta. Pelaajilla ei tässä moraalissa ole mitään sijaa.





1 kommentti:

  1. Näyttääpi nuo RAY:n rosvot eli peliautomaatit tuottavan merkittävän osan puljun tuotoista, suora lainaus Talouselämä -lehdestä:

    Kansa pelaa hulluna rahapelejä
    Talouselämä
    Raha-automaattiyhdistyksen alkuvuoden tuotot kasvoivat vauhdilla. Tuotot lisääntyivät tammi-kesäkuussa 10,5 prosenttia viime vuoden vastaavaan ajankohdasta. 356 miljoonaan euron tuotoistaan RAY tilitti valtiolle arpajaisveroa 35,5 miljoonaa euroa. RAY:n alkuvuoden liikevoittokin kasvoi liki kymmeneksen 200 miljoonaan euroon.

    Tuotto kasvoi eniten yrityskumppaneiden tiloihin sijoitetuilla raha-automaateilla. Näiden automaattien osuus pelitoiminnan tuotoista oli peräti 275 miljoonaa euroa.

    VastaaPoista