sunnuntai 15. maaliskuuta 2015

Tapaus Talvivaara

Niinhän siinä sitten kävi. Ulkomainen sijoitusyhtiö tuli ja korjaa sadon. Ministeri Vapaavuori sai suuren isänmaallisen tehtävänsä hoidettua: suomalaisten veronmaksajien rahoilla rakennettiin valmis paketti reippaille ja ahkerille yksityisyrittäjille. Valmis tehdaspaketti on pian koossa ja avaimet ovat noudettavissa tehtaan portilta.

Suomalaiset veronmaksajat voivat olla ikionnellisia. Maahamme on saatu kauan kaivattua ulkomaista kapitaalia. Tosin valmiin paketin hinta ja sen suuruus on tietenkin salainen. Mitä sitä nyt toreilla ja turuilla turhia huutelemaan. Kauppahintaa ei tietenkään kerrota, jääköön se salaisuudeksi ikuisiksi ajoiksi. Ja kaikkihan on toki vielä ehdollista.

Audley Capital Advisors on tietenkin veroparatiisiyhtiö, joka maksaa veronsa Guernseyn "saarelaisille". Tämä on ajan henki ja sopii kuin nakutettu kokoomuslaiseen ajatusmaailmaan. Hullu se on, joka veroja maksaa. Paljon parempi idea on antaa muiden maksaa. Jää omaan fikkaankin silloin paljon enemmän.

Ehdollisesti ehdottaman hulluja nuo suomalaiset veronmaksajat. Vielä kun veronmaksajien rahoilla pitää rakentaa kunnon purkuputki kaivoksen jätevesille ja hommata vastuuvapaudet kaikista mahdollisista vahingonkorvauksista. Taitaville ulkomaalaisille sijoittajille on toki annettava mahdollisuus aloittaa puhtaalta pöydältä. Muutenhan ne voi ajatella vaikka mitä meistä rehellisistä ja tunnollisista suomalaisista.

Suomalaiset piensijoittajat menettivät rahansa. Pekka Perä toki ehti rahastaa ajoissa ja riittävästi. Lontoon pörssissäkin ehdittiin tehdä monta tuottoisaa osakekauppaa Talvivaaran osakkeilla. Pääomapiiri pyörii ja pojat siellä hyörii. On aika vaihtaa maata ja siirtyä leveämpiin pöytiin. Tehtävä on suoritettu ja tili on tehty.

Taas kerran suomalaista huijattiin. Piensijoittajien rahat kelpaavat, kun kaivoksesta tehdään tuottoisa sampo. Kun taonta alkaa, niin roskaväki on heitetty ulos ja muut miehet ovat puikoissa. Uskoteltiin hyväuskoisille, että Talvivaaraa ei päästetä konkurssiin. Puhuttiin jopa uuden ja mahtavan kaivosklusterin luomisesta.

Suomi on maa, joka häikäisee häikäilemättömyydellään. Arvoyhteiskunta, jossa arvottomuudesta on tehty hyve. Maa, jossa eliitti elämöi ja kusettaa. Hävytön ja välinpitämättömän taloudellisen ja poliittisen oligarkian hallitsema yhteiskunta. Masentavan itsetunnoton maa, joka itsetuhossaan on uskomattoman tehokas.

2 kommenttia:

  1. Mitäpä tuohon sanoisi. Ei ollut ensimmäinen ja tuskin viimeinen kerta, kun suomipoikaa ja -tyttö menettivät roposensa ulkomaan sijoittajalle. Ei kai sitä voi ulkomaansijoittajaakaan syyttää, jos toinen haluaa halvalla myydä. "Ei se ole tyhmä, joka halvalla ostaa, vaan se joka halvalla myy".

    VastaaPoista
  2. Näinhän se toki on, eihän se ostajan vika ole, jos kauppahinta on kohdillaan. Aikoinaan Kemiran lannoitteetkin myytiin norjalaisille pilkkahintaan ilman mitään tarjouskilpailua ja Soklin kaivosvarat lahjoitettiin samalla käytännössä ilmaiseksi. Köyhille norjalaisille pientä lisäapua heidän ahdinkoa helpottamaan

    VastaaPoista