maanantai 19. syyskuuta 2011

Nälkäpäivillä autetaan

Suomen Punainen Risti järjesti vuosittaisen nälkäpäiväkeräyksensä 15. – 17.9. viime viikolla. Varat kerätään pääosin vapaaehtoisvoimin. Kuluva vuosihan on Euroopan vapaaehtoistoiminnan teemavuosi, joten tuossakin mielessä syksyinen keräys osui erityisen hyvin kohdilleen. Arvioiden mukaan nälästä kärsiviä ihmisiä on runsas miljardi maapallolla.

Nälällä ei yleensä ole kasvoja eikä nimiä. Nälänhätä on vain hirvittävän suuria numeroita, joka ei mediaa eikä yleisöä näytä pahasti vaivaavan. Akuutein kriisi on tällä hetkellä itäisessä Afrikassa, jossa jopa 10 miljoonaa kärsii kuivuudesta ja ruuan puutteesta. Kun sato menetetään, niin vaihtoehdot ovat vähissä. Nälänhätä on täyttä totta ja pikainen ruoka-apu on ainoa vaihtoehto estää katastrofin syntyminen.

SPR:n avustusrahoilla tuetaan myös ko. alueiden elinkeinoja. Maan viljeleminen vaatii siemeniä, työkaluja ja vettä. Karjan kasvattaminen vaatii karjan ostamista. Ainoa tapa selviytyä on jatkaa pitkäkestoista ja kestävää kehitystyötä. Kun maatalouden puitteet ovat kutakuinkin kunnossa, niin ihmisillä on ainakin teoriassa mahdollisuus selviytyä ruokaongelmistaan jatkossa. Puhdas vesi on monille paikallisille asukkaille vieläkin kilometrien matkan päässä.

Pääosa avusta suuntautuu ulkomaille. Ruuan maailmanmarkkinahintojen nousu rokottaa eniten kaikkein heikoimmassa asemassa olevia ihmisiä. Hyvinvoinnin epätasainen jakautuminen on lähtökohta, johon kaikki perustuu. Huolestuttavaa on se, että tuohon köyhyyskierteeseen joutuneet ovat olleet siellä jo vuosikausia. Pysyvää tukea päästä eroon nälkäongelmasta ei vain näytä löytyvän. Hiljaa nälästä kärsiviä ihmisiä on tänään enemmän kuin koskaan.
 
Keräämällä ja kerjäämällä ei nälänhätää maailmasta poisteta. Siihen vaikuttavat muut ja järeämmät toimet. Operaatio Nälkäpäivä toimii vain pienenä, mutta sitäkin tärkeämpänä tapana yrittää lievittää edes vähän. Ehkä kuvaavaa on se pienen tytön ilo, joka äidiltään saamillaan rahoilla laittoi muutaman kolikon lippaaseen. Saatuaan pienen tarran käteensä antamastaan lahjoituksesta, hän juoksi äitinsä luo riemusta huutaen: Äiti, äiti kato mitä mä sain. Nälkäpäivillä meillä kaikilla on lupa auttaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti