torstai 29. syyskuuta 2011

Twist and Shout

FED eli Yhdysvaltojen keskuspankki lisää elvytyshappea lainamarkkinoidensa kautta. Nyt on päätetty aloittaa ns. Twist –operaatio, jossa tavoitteena on tietoisesti laskea pitkiä korkoja. Lyhyet korothan ovat jo niin alhaalla, ettei laskuvaraa enää ole ellei sitten mennä negatiivisille koroille. Se olisikin hupaa, jos pankit laitetaan maksamaan siitä, että joku vielä viitsii ottaa lainaa.

Pääjohtaja Bernanke pyrkii siis myymään lyhyitä joukkovelkakirjalainoja ja ostamaan tilalle pitkiä. FED:n salkun rakenne muuttuu ja näin toivotaan, että myös pitkät korot saataisiin alas. USA ja myös Eurooppa ovat pahassa korkokurimuksessa. Kun joku vielä kertoisi kuka näitä lyhyitä papereita tulee ostamaan ja millä hinnalla, kun hyvin tiedetään, että korot tulevat pysymään alhaalla ja pitkään. Perimmäisenä ideana lienee lisätä asuntoluottojen kysyntää ja saada kulutus liikkeelle.

Epätoivoiselta näyttävässä korkoelvytyksessä on yksi huono ja monta vielä huonompaa puolta. Ensinnäkin raja tulee väistämättä vastaan. Lisäksi kun korkoja määrätietoisesti lasketaan, tämä pönkittää samalla inflaation uhkaa. Tuo trolli kummittelee koko ajan taustalla vaikka USA:n talous onkin sakannut jo pitkään. Työttömyyttä ei ole saatu kuriin, omaisuusarvot ovat laskeneet ja kulutus on pitkään junnannut paikallaan. Talouden fundamentit ovat kuralla ja keinot vähissä.

Pumpataan siis lisää mutta ei oteta lainaa, tämä onkin ”uutta” rahamarkkinoilla. Julkinen velka Atlantin toisella puolella onkin niin korkealla tasolla, että suorasta velkaelvytyksestä lienee jo luovuttu. Mutta miten mitä sitten tapahtuu, kun liikutaan nollakoroilla ja tämäkään ei auta. Alkaako globaali valuuttasota vai mitä muuta kivaa on tulossa. Yksi asia on silti varma, osaavat spekulantit korjaavat tästäkin tapauksesta mainion sadon.

Ja Eurooppa seuraa perässä jälkijunassa. Euromailla näyttää olevan vielä intoa lisätä velkataakkansa, onhan meillä muutama maa, joihin ulkomaiset sijoittajatkin uskaltavat vielä roposensa laittaa. Osa on tietysti jo hävinnyt pelinsä mutta kaikki on saatava mukaan hinnalla millä hyvänsä. Hyviä ja hölmöjä maksu- ja takuumiehiä haetaan kissojen ja koirien kera. Velkasummaa on kasvatettava ja takuita jaettava kaikille osattomille osapuolille tasapuolisesti.

Amerikassa siis jo twistaillaan. Euromaissa twistin tahtiin mennään luultavasti vasta myöhemmin. Minkälainen huuto siitä mahtaakaan lopulta syntyä? Vaikka blogikirjoituksen otsikko onkin Beatlesin malliin, Twist and Shout, laitetaan syksyn ratoksi kuitenkin amerikkalainen ja iloisempi kappale soimaan Chuppy Checkerin voimin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti