lauantai 17. maaliskuuta 2012

Kaikki pelaamaan

Mitä yhteistä on Roviolla ja Ikealla? Roviohan tunnetaan pelipuolella vihaisista linnuistaan ja Ikea sisustuspuolen tavaroistaan. Molemmat yritykset ovat listaamattomia. Se on yksi vastaus kysymykseen, mutta muutakin yhteistä löytyy. Sanovatko sijoitusyhtiöt Trema International Holdings tai INGKA Holding mitään. Molemmat sijoitusyhtiöt on rekisteröity Hollantiin. Edellinen omistaa Rovion ja jälkimmäinen Ikean.

Rovion ja Ikea ovat siis hollantilaisessa omistuksessa. Ja jotta tilanne muuttuu vieläkin kiintoisammaksi, niin säätiö nimeltä Stichting INGKAFoundation omistaa puolestaan INGKA Holdingin. Ikean pääomistaja Ingvar Kamprad on keksinyt oivat keinot säätää yrityksensä verotusta minimiin. Verotuksestahan molemmissa tapauksissa on kyse. Hollannin auvoinen yhteisöverotus takaa mahdollisuuden minimoidan verotukselliset haittatekijät omistajilleen.

Rovion suuromistaja, Kaj Hed, omistaa hollantilaisen sijoitusyhtiönsä kautta 69,7 % Rovion osakkeista. Vaikka Rovion pääomistaja onkin toimitusjohtaja Mikael Hedin isä, myytti perinteisestä suomalaisesta tai Ikean tapauksessa ruotsalaisesta perheyrityksestä on siis hieman kyseenalaista. Mikäli listautuminen pörssiin Yhdysvalloissa jossain vaiheessa onnistuu, niin Kaj Hedistä tulee kerralla rikkain suomalainen. Lontoossa asuva Chaim ”Poju” Zabludowicz jää selvästi kakkoseksi.

Rovion ympärillä on muutenkin riittänyt kuhinaa. Business enkelit ovat ahkeraan tarjonneet rahaa. Esimerkiksi Skypen toinen perustajista Niklas Zennström sijoitti melkoisen summan Rovioon. On luonnollista, että hyvää tarkoittavia enkeleitä kiinnostaa huomattava potentiaalinen tuotto sijoitukselleen. Rovion markkina-arvon arvellaan liikkuvan miljardeissa euroissa, puhutaan jopa seitsemästä miljardista eurosta.

Suomen rikkain mies, Poju, peri omaisuutensa isänsä tekemillä asekaupoilla. Sodat ja taistelut ovat voimissaan myös pelipuolella. Angry Birdsissä aseella eli ritsalla ammutaan lintuja ja hajotetaan häkkejä, joissa sisällä röhkii mm. sikoja. Mitä enemmän saat hajalle, sitä enemmän keräät pisteitä, kun sika vapautuu. Ritsa ei ole neutronipommi, joka tappaa vain elolliset olennot ja säilyttää rakenteet ehjinä.

Tosin ritsakin voi toimia tappoaseena. Vaaris muistaa vieläkin, miten hän kloppina tiputti yhden varpusen puusta ritsallaan. Ja vieläkin siitä tulee paha mieli. Rovion vihaisissa linnuissa sitä tunnetta ei tule. Koukuttava peli ainakin aluksi, mutta pian siihenkin kyllästyy.

Mediassa on hohkattu lähes kyllästymiseen asti peliteollisuuden mahtavasta potentiaalista pelastaa Suomi. Uusia työpaikkoja kun kuulemma syntyy oikein liukuhihnalla. Tulee mieleen edellisen taantuman innovaatiovaihe, jossa Suomesta piti tehdä kylpylämaa. Toreissaan taitavat nuo kylpykeitaat tänä päivänä kuitenkin olla. Ei tullut pelastusta sieltä suunnalta. Vahvasti kyllä tuntuu siltä, että peliteollisuudellakaan ei tätä maata nosteta. 

Mutta miten olisi suomalainen verokeidas. Olisiko siinä potkua. Niitähän voisi rakennella vaikkapa noiden kylpylöiden yhteyteen. Ja kun siihen ympätään vielä pari pelipuistoa niin johan lystiä riittää. Yrityksille täysi verovapaus toimia ilman turhia huolia. Palkanmaksukin voitaisiin vielä ulkoistaa valtion hoidettavaksi. Takaan, että työttömyys saadaan kerrankin hoidettua kuntoon. Ja loppuisi se ainainen kitinä.

2 kommenttia:

  1. Hyi Vaaris, menit sitten ritsallasi poloisen ja viattoman varpusen tiputtamaan!!!

    VastaaPoista
  2. Niinpä, älä muuta sano, vieläkin hävettää.

    Mutta taitavat nuo ottaa ihan tosissaan tuon Vaariksen huuhaa -ehdotuksen verokeitaista, erityisalue Pohjois-Karjalaan saa kuulemma laajaa kannatusta yli puoluerajojen.

    VastaaPoista