perjantai 2. maaliskuuta 2012

Kuinka apinaa koijataan

Hyss hyss
Brittiläiset ja ruotsalaiset ovat huolissaan Suomesta. Pelkäävät perkuleesti miten meidän käy, kun  Kreikka kaatuu. Monelle asiantuntijalle on täysin selvää, että Kreikka ei tule selviämään veloistaan. Viimeksi asian toi esiin brittiläinen ajatushautomo Open Europe tuoreimmassa katsauksessaan.

Open Europe toteaa ykskantaan, että viimeisin 130 miljardin euron Kreikan apupaketti oli susi jo syntyessään. Ruotsalainenkin lehdistö ehti jo surkuttelemaan Suomen kovaa  kohtaloa. Suomen asia ei ole kuitenkaan Ruotsin asia, senhän me opimme jo historian tunnilla. Parhaillaan on kuitenkin meneillään ennen näkemätön yksityisten sijoittajien tappioiden sosialisointi, jossa pieni ja sisukas Suomi on taas vahvasti mukana.

Yksityisillä sijoittajilla on vakaa pyrkimys siirtää epäkurantit saatavansa toisten kontolle. Kuvio kulkee suurin piirtein siis näin. Open Europen mukaan Kreikan veloista jo 36 % on EKP:n, IMF:N ja ERVV:n vastuulla. Kuten tiedämme Suomi on mukana jokaisessa edellä mainitussa instituutiossa. Alla olevassa kaaviossa näkyy velkojien  tämän hetkinen status.



Ajatushautomo arvioi, että kahden seuraavan vuoden aikana tuo samainen prosenttiluku kasvaa 85 prosenttiyksikköön. Kreikan kokonaisvelkaa on saatu samaan aikaan supistettua jossain määrin pienemmäksi salassa pidettävien "järjestelyjen" avulla. Mutta, kun tuo 85% puetaan riihikuivaksi rahaksi, niin euroalueen veronmaksajaa odottaa 270 mrd euron lasku. Olennaista on havaita, että yksityiset velkojat ja sijoittajat selviävät taas kuin koira veräjästä.

Saksalaiset, hollantilaiset ja suomalaiset äärioikeistolaiset liikkeet ja populistiryhmät saavat uutta vettä myllyynsä. Ajatushautamo ennakoi vakavia poliittisia ja yhteiskunnallisia seuraamuksia. Alkaa syyllisten etsintä. Ja aina on muistettava, että natsitkaan eivät sitä oman aikansa kapitalismia diganneet. Syylliset siihenkin löydettiin, niin miksei sitten tähänkin soppaan.

Kreikka on vain jäävuoren huippu. Asiat eivät ole paljon paremmalla tolalla Irlannissa, Portugalissa ja Espanjassa. Ja muita maita on jo vino pino jonossa. Työttömyys euroalueella on huippulukemissa. Siirtotyöläiset etsivät epätoivoisesti omaa paikkaansa ja tulevaisuuttaan. Lienee jo apinallekin selvää, kuka tämän pelin voitti.

1 kommentti:

  1. Olisi se vähintään kohtuullista, että Reiska vuotaisi tuon salaisen sopimuksen. Oikeusoppineetkin on jo sitä mieltä.

    VastaaPoista