keskiviikko 20. joulukuuta 2017

Mooses ja Saul




On syytä palauttaa mieliin mitä joskus tapahtui. Mooseksen ja Saulin todellisesta olemassaolosta ollaan tosin eri mieltä ja useimmat historioitsijat pitävät heitä taruolentoina. Raamatun mukaan he olivat kuitenkin tärkeitä kansanjohtajia.

Videolla pari suomalaista kansanjohtajaa, etten sanoisi jopaa kiihottajaa, kertovat näkemyksiään ja molemmat ovat ilmiselvästi tyytyväisiä viisaiden päätösten takia. Lipponen siirrettiin myöhemmin onnistuneesti syrjään höpisemään Kiinan keisarin kanssa mutta toinen jatkaa valittuna kuninkaana ja valansa velvoittamana. Tehtävä on pahasti kesken.

Historia on heidät palkitseva ja heidät tullaan totta totisesti monasti muistamaan. Tuo muistokirjoitus sen sijaan tulee olemaan vähemmän mairitteleva. Suuri uho ja kirvelevä tuho. Nyt on suunnan muutoksen aika. Mitä nopeampi sen parempi meille. Ja turha tulla kitisemään tai itkemään jälkeen päin. Äänestä tällä kertaa oikein.

Wikipedia tietää, että:

Mooses sai tehtäväkseen johdattaa israelilaiset Egyptistä Luvattuun maahan. Juutalaisessa traditiossa tästä käytetään nimitystä exodus. Vaelluksella sattui tarinan mukaan muun muassa tunnettu tapaus, jossa israelilaiset pääsivät ylittämään meren sen jakauduttua kahtia. Faaraon joukkojen pyrkiessä ylittämään aluetta vedet palautuivat nopeasti ja hukuttivat miehet. Matkalla luvattuun maahan israelilaiset jäivät neljäksikymmeneksi vuodeksi harhailemaan aavikolle, jossa he elivät löytämällään ruualla, mannalla.

Saul oli Israelin ensimmäinen kuningas. Saul kävi useita sotia  vaikka hänellä ei ollut omaa armeijaa ja Jahven papisto ja eri heimot eivät aina pitäneet hänestä. Raamatun mukaan Saul rikkoi toistuvasti Jumalaa vastaan, joten Jumala hylkäsi hänet, ja valitsi seuraavaksi kuninkaaksi Daavidin. Saul ei pitänyt Daavidista, koska tämä sai mainetta enemmän kuin hän. Saul yritti tuhota Daavidin, ja tämä pakeni maasta. Saul hävisi taistelussa filistealaisia vastaan, ja surmasi itsensä, ja myös kolme hänen poikaansa kuolivat taistelukentällä. Saulin kuoltua hänen valtakuntansa jakautui kahtia ja eteläisen Juudean kuninkaaksi nousi Daavid.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti