tiistai 19. joulukuuta 2017

Valkovuotoja


Viimeisin Tikkakoski -vuoto, jossa kerrottiin mm. Suomen harjoittamasta vakoilusta ns. signaaliseurannasta, saa väkistenkin hymyhuulet liikkeelle. HS oli saanut käsiinsä salaisia papereita, joiden pääsanoma oli, että Keski-Suomessa ja myös Pentagonissa ja Brysselissä tiedetään tarkkaan mitä Venäjän pojat puuhaavat Suomen itärajan takana. Oliko tuo nyt joku uutinen? Kaikkihan me tiedetään, että se mitä me tiedetään, tiedetään myös muualla.

Tieto kulkee Suomesta eteenpäin ja Nato ja USA tietää.  Ja Venäjä tietää, että Nato ja USA tietää. Suomalaiset vain eivät tunnu tietävän, että kaikki muut jo tietävät. Hymyilyä kerrakseen sai kenraalikuvernööri Niinistön ärähdys, että vuotaja on saatava kertakaikkiseen edesvastuuseen. Poliisi teki äkkirynnäkön ja kotietsinnän toimittaja Laura Halmisen kotiin. Näyttää siis siltä, että Suomesta on tulossa poliisivaltio, jossa toimittajia erotetaan mielivaltaisesti, toisinajattelijoita pidätetään ja kansalaisoikeuksia halveksitaan.

Samainen kenraalikuvernööri naurahteli sitten jälkeenpäin, että tämmöisestä asiasta nyt nostetaan tällainen meteli. Sama juippi oli ensimmäisenä nostamassa rikossyytettä ja nyt kaikki olikin vain pikkujuttu. Käsittämätön tyyppi, vähän niin kuin yhtäältä ja pyhtäältä. Selvää on, että kaveri ei ole oikein tehtäviensä tasalla. Toivottavasti energiaa riittää vielä vaipanvaihtoihin, sekin voi tosin ottaa vielä vanhan miehen kunnon päälle.

Eli ei mitään uutta, mitä ei muualla tiedettäisi. Venäjällä tiedetään tarkkaan mitä Suomessa tapahtuu. Venäläinen media tietenkin "närkästyi" noista salaisista tiedoista, Kuinka ne kehtaavat jne. No, joo. Blogisti rauhoittelee: Signaalivuoto oli tarkoitettu suomalaisille äänestäjille ja siitä tämä valtakunnan ylimmän johdon hermostuneisuus. Ei aiheuta toimenpiteitä enempää, poikas valveil on...

Tuo vakoilu on tarkkaa puuhaa. Yksi vanha vakoilulento tulee eittämättä mieleen. Se oli jatkosodan aikana ja tapahtui muutama päivä ennen venäläisten suurhyökkäysten alkua. Aimo E. Juhola kertoo:

Molemmissa kuvasarjoissa venäläiset ovat ryhmittäneet runsaasti tykistöä aivan etulinjan tuntumaan. Hyökkäys on selvästi odotettavissa. Suomalaiset lentotiedustelijat olivat kuvanneet Kannaksen hyökkäysryhmittymiä jo hyvissä ajoin ennen suurhyökkäystä. Kuvia ei osattu tulkita oikein ja tieto ei mennyt päämajaan.



"Sotahistoriasta kiinnostuneiden kiistan siitä, toimivatko Suomen ilmavoimien koneet jatkosodan aikana Leningradin alueella, voi lopettaa. Helsingin Sotamuseossa esiteltiin lentokapteeni Aimo E. Juholan ottamia ilmakuvia, vaikka kaikki negatiivit piti luovuttaa liittoutuneiden valvontakomissiolle.

- Lensin 8 500 metrin korkeudessa, Juhola kertoi. - Leningrad oli ilmatorjunnaltaan hyvin vahva, ja raskaiden tykkien tuli ylsi lentokorkeuteeni saakka, vaikka 76-milliset kranaatit jäivät alapuolelle. Se ei ollut hauskaa.

Juhola ja Paulaharju esittelivät Sotamuseossa erikoislaatuisen näyttelyn, jossa kaksinkertaisesti salaisia sotien ilmakuvia on ensimmäisen kerran julkisesti esillä. Näyttelyn suuri paljastus on, että suomalaiset saivat tarkat ilmakuvat venäläisten hyökkäysryhmityksestä jo kesäkuun 1944 ensimmäisinä päivinä. Tieto ei kuitenkaan kulkenut oikein, ja suurhyökkäys tuli sittenkin yllätyksenä.

Eversti evp. Jyri Paulaharju on asiallinen ja seikkaperäinen esitellessään Sotamuseossa Helsingin Maurinkadulla ainutlaatuista näyttelyä, jossa on ihmeteltävänä kaksinkertaisesti salaista materiaalia viime sotien ajalta. Tulkittuja ilmakuvia venäläisten sodanaikaisista ryhmityksistä ei pitäisi edes olla olemassa, mutta niin vain tärkeät sotahistorian todisteet roikkuvat kaiken kansan nähtävillä.

Tärkeimmän kuvakokonaisuuden kohdalla Paulaharjun ääni saa kuitenkin väriä:
- Tässä tapahtui kohtalokas munaus, eversti sanoo. Kysymys on tiedustelulennoista, joiden tulokset saatiin hyvissä ajoin, kesäkuun kolmantena päivänä, Kannaksella toimineen neljännen armeijakunnan tykistöosaston tutkittavaksi. 

Tykistöosastolla aloitettiin stereotutkinta pistemaalien selvittämistä varten, mutta yhteistoimintaa armeijakunnan operatiivisen tiedustelun ja tykistöosaston välillä ei ollut. Päämajaan lähti vasta aamulla 8. 6. 1944 raportti, jossa tiedotettiin, että on löydetty viisi uutta raskaan tykistön tuliasemaa.
- Jälkikäteen kuvista on selvitetty yli 200 venäläisten asemaa, Paulaharju toteaa."

3 kommenttia:

  1. Olen nauttinut suunnattomasti Helsingin Sanomien kiemurtelusta, sen pyrkiessä selviytymään kusesta, johon on itsensä laittanut. Erkon jälkeinen Hesari on asettanut itsensä niin oikeuslaitoksen kuin kaiken muunkin yläpuolelle. Erkko on varmaan myllännyt haudan mullat sellaiseen kuntoon, että Kekkilän multakin kalpenee sen rinnalla. Minulle ei tule yhtään säälin tunteita ylimielisiä toimittajia kohtaan, joiden oman kilven nostaminen on sääntöjen ja määräysten noudattamista tärkeämpää.

    VastaaPoista
  2. Talvisota oli Erkon sota, Paasikiveä lainaten. Tämä sota on taasen Herlinin sotaa tai sovitaanko näin poikien kesken, että Antin sotaleikki. Sanomat kun kovasti kiinnostaa tuota Suomen rikkainta ja verorötöksissä kunnostautunutta perijää.

    VastaaPoista
  3. Sosiologian klassikoihin lukeutuva ranskalainen Emile Durkheimia lainaten "Ainoassakaan yhteiskunnassa ei ole koskaan siedetty kansallistunteen tai kansallisten instituutioiden loukkaamista".

    VastaaPoista