perjantai 14. lokakuuta 2011

Nokialla näytön paikka

Nokiaa seuraavilla sijoittajilla koittavat mielenkiintoiset ajat. Ensi viikon torstaina, 20.10., yritys julkaisee osavuosikatsauksensa ja heti seuraavalla viikolla julkaisuvuorossa ovat ensimmäiset Windows –puhelimet Lontoossa. Näin tapahtuu, mikäli mediassa esitetyt tiedot pitävät paikkansa. Ilmassa on aistittavissa jo suuren urheilujuhlan tuntua.

Nokian N9 tuli kauppoihin tällä viikolla ja kommentit olivat kauttaaltaan positiiviset. Ensimmäistä ns. Meego puhelinta on kiitetty tyylikkäästä muotoilusta ja sujuvasta käyttöjärjestelmästä. Molemmat ovat ominaisuuksia, joita ei ole totuttu liittämään Nokian viimeaikaiseen julkisuuskuvaan. Olen kuullut sanottavan, että N9 on parasta, mitä Nokia on ikinä tehnyt. Se on paljon sanottu, mutta yllättävän vähän Nokia on panostanut sen markkinointiin. Toimitusjohtaja Elop on Windows –miehiä.

Ratkaisevaa onkin, mikä on Microsoftin ja Nokian välillä sovitun yhteistyösopimuksen sisältö. Onko Nokia sidottu sopimukseen niin tiiviisti, ettei sillä ole muuta mahdollisuutta kuin hehkuttaa tulevia Windows –älypuhelimiaan. Laitetaanko Meegon kehitystyö kokonaan sivuraiteelle ja unohdetaan koko juttu. Ulkopuolisena tarkkailijana tuota olisi vaikea käsittää. On äärimmäisen hankala ymmärtää sitä, että Nokia olisi panostanut vain yhden kortin varaan.

Näin kuitenkin ilmeisesti on, mikäli Elopia on kuuleminen. Toimitusjohtajalta on löytynyt harvinaisen vähän myönteisiä lausuntoja Nokian muista tuotteista. Mikäli Elop saa yksin päättää, niin Nokia joko nousee lentoon tai kaatuu Microsoftin varaan rakentamansa ekosysteemin kanssa. Piensijoittajalle Elop on ollut painajainen. Osakekurssi on järjestään tippunut sen muutaman prosentin, kun toimitusjohtaja on suunsa avannut.

Vaikka Nokian Lontoon tapahtumat ovatkin pitkällä juoksulla huomattavasti tärkeämpi kuin ensi torstain kolmen kuukauden osavuosikatsaus, on silti mielenkiintoista nähdä, miten yritys on pärjännyt ns. vanhalla tuoteportfoliollaan. Miten tuplasimit ovat myyneet Aasiassa, miten raju hintakilpailu on lisännyt Symbian -älypuhelinten myyntiä, kuinka käy rojaltitulojen ja miten uusien markkinoille tulleiden peruspuhelinten myynti on käynnistynyt.

Ennustan EPSiä kertyvän 10-12 senttiä osakkeelta, mikä on enemmän kuin analyytikkojen arviot. Tulosta kasvattaa etenkin Aasian myynti. Kiinan varasto-ongelmat ovat ohi ja Intiassa tuplasimit ovat käyneet kaupaksi. Lisäksi Nokian kulurakenteen pienentyminen näkynee jo osittain kolmannella kvartaalilla. Avoin kysymysmerkki on kuitenkin se, miten NSN:n ”pääomittaminen” kirjataan. Nokian osavuositulos tulee ylittämään huomattavasti analyytikkojen keskimääräiset odotukset.


4 kommenttia:

  1. Vaari tuntuu olevan tänään kovin positiivisella tuulella, jos arviosi osuu oikein niin kurssi kyllä raketoi.

    VastaaPoista
  2. Kovin luottavaisin mielin vaari tosiaan on Nokian kurssin suhteen. Henkimaailman asioitahan kurssivaihtelut usein ovat ja hyvähän se on, jos saa henkeä ylös. Tätäkin vaarin juttua lukiessa aloin jälleen kerran miettimään vastuun kantoa, mikä on toimitusjohtajan vastuu, missä kulkevat rajat ja mikä on yhtiön hallituksen vastuu. No varmaan nämä on hoidettu Nokian osalta hyvin, tulipahan vain yleisellä tasolla mieleen.

    VastaaPoista
  3. Intuitiollahan ne suuretkin sijoittajat ovat kuulemma liikkeellä. Nokian yrityskulttuurissa on paljonkin vikaa ja turhaa örhellystä, mutta erityisesti harmittaa tuo Nokian oman suunnittelupuolen kohmelo. Vaari oli niin petannut petinsä tuon Meegon menestykseen.

    VastaaPoista
  4. Nokia teki temput taas eli heinä-syyskuun tulos ylitti reilusti ns. analyytikkojen ennusteet jo neljännen kerran peräkkäin. Liikevoittoa kertyi viivan alle 252 miljoonaa euroa.

    Vaarin ennuste EPSin suuruudesta oli turhan yltiöotimistinen, sitä kertyi 3 senttiä, mutta sekin ylitti analyytikkojen keskiarvon, joka oli miinusmerkkinen eli -1 sentti.

    Positiivisinta oli, että puhelinten myynti ylitti taas 100 mijoonan maagisen rajan ollen 106,6 miljoonaa. Edellisellä neljänneksellä määrä oli 88,5 miljoonaa.

    Lisäksi Nokian kassaan virtasi riihikuivaa 1,2 mrd euroa lisää ja nyt kassassa on 5,2 mrd euroa. Siitä riittänee jotain osinkoakin jaettavaksi.

    Nokian tulos yllätti siis taas kerran markkinat perusteellisesti ja jopa vanhalla tuoteporfoliolla. Kauhistus se oli Atlantin toiselle puolelle shorttivuorensa kanssa makaaville spekulanteille.

    VastaaPoista