lauantai 26. marraskuuta 2011

Komissarovista komissaareihin

Toimittaja Unto Hämäläinen oli tänään aikamatkalla Helsingin Sanomissa. Hän vertaili vuoden 1984 Suomea tämän päivän Suomeen. Suomessa kuulemma kaikki pelkäsivät sotaa 26 vuotta sitten. Tänään Suomi tuntuu rauhalliselta ja turvalliselta paratiisilta, Hämäläinen kirjoittaa. En tiedä millaisessa Suomessa Hämäläinen elää. Vaarinajattelijaa ainakin pelottaa tänään enemmän kuin vuonna 1984.

Suomi oli vuonna 1984 Neuvostoliiton otteessa ja suomettuneet poliitikot mumisivat juhlapuheissaan fraaseja ystävyydestä ja luottamuksesta. Hyvin Suomen tuntenut venäläinen diplomaatti, nimimerkki Juri Komissarovkin tiesi, että kaikki oli vain teatteria. ”Suomalaiset ovat olevinaan Neuvostoliiton lämpimiä ystäviä, mutta se oli vain näyttelemistä”. Kaikki osapuolet tiesivät missä mennään ja kauppa kävi.

Ennen oli niin huonosti ja nyt on niin hyvin. Hämäläinen jatkaa: ”Eurokriisi on toki vakava, mutta nyt tarvitsee pelätä vain rahojensa ja työpaikkansa puolesta. Vuonna 1984 sai pelätä hengenmenoa”. Se on sentään hyvä, että pahainen henkiriepu säilyy vaikka kaikki muu meneekin. Saa ainakin elää turvallisessa paratiisissa.

Vaarinajattelija ei pelännyt vuonna 1984. Vaikka Yhdysvallat ja Neuvostoliitto kalistelivatkin aseitaan ja Reagan piti omia vihapuheitaan pahan valtakunnasta, ei se pahemmin häirinnyt tavallista arkielämää Suomessa. Reagan oli vain keskinkertainen näyttelijä.  Hänen roolinsa, Tähtien sota  -kampanjassa herätti lähinnä hilpeyttä ja kuivakkaa huumoria sen epärealistisuuden takia.

Hämäläiselle nykypäivän Suomi tuntuu olevan aikamoinen lintukoto. Hyvin menee uusien komissaarien aikana. Terrorismista ei ole tietokaan,  Lähi-Idässä kaikki on hyvin, markkinavoimat viettävät luppoisia aikoja ja köyhillekin tulee pian joulu. Eikä Venäjääkään tarvitse enää pelätä. Vaikuttaa siltä, että euro on tuonut mukanaan kaiken sen rauhan ja turvallisuuden tunteen, jota Hämäläinen peräänkuuluttaa.

Tuo naapurimaa näyttää olevan kovin otsikoissa nykyään. Siihen on helppo viitata silloin, kun halutaan todistella jotain. Ainahan se on näyttäynyt pahana ja pelottavana. Nyt kaikki on paremmin, kun olemme päässeet sen ikeestä. Ilmeisesti toimittaja haluaa kertoa, että rahalla on ostettu rauhaa Eurooppaan. 

Toimittaja Hämäläinen tuntuu olevan huumorimiehiä. Muuten tuota argumentointia Suomen rähmällään olosta ja lähihistorian pelonsekaisista ajoista on vaikea ymmärtää. Vaarallista sen sijaan olisi se, että jos toimittaja olisikin tosissaan vakuutteluissaan. Näinkin voi hyvin olla. Ja se taas pelottaa vaarinajattelijaa vielä enemmän. 

2 kommenttia:

  1. Rauha ei Euroopassakaan säily, jos talous ajautuu kaaokseen. Valtioilla pakkaa olemaan taipumus ajaa omia etujaan ja yhtenä keinona on sotilaalliset toimet. Jos tilanne kääntyy huonoksi, alkaa nahistelu ja kalistelu.
    Euro ei sinällään ole ongelmaa luonut noin makrotasolla, finanssikuplassa euro on vain yksi materiaali muiden valuuttojen joukossa, syitä löytyy erilaisista vapautumisista, ahneudesta ja tyhmyydestä. Tätä mieltä tänään.

    VastaaPoista
  2. Niin, eihän se euro ole mitään tehnyt, vaan ahneet ja itsekkäät ihmiset sekä huonoja päätöksiä tehneet politiikot.

    VastaaPoista