lauantai 3. joulukuuta 2011

Nokia shorttaajien suosikki

Nokian osakekurssi on pitänyt yllättävän hyvin pintansa, kun ottaa huomioon, että lyhyeksi myyjät ovat kasvattaneet rajulla volyymilla positioitaan. Viimeisten tietojen mukaan marraskuun lopussa shorttien määrä on kasvanut jopa 220 miljoonaan osakkeeseen.  Nokian osakepääomasta siis lähes kuusi prosenttia on pelureiden hallussa. Tämä ei voi olla vaikuttamatta yrityksen kurssiin, kuten alla olevasta kuviosta näkyy.



Lyhyeksi myynnin tarkoituksena on saada tiputettua yrityksen osakekurssi, jotta shorttareiden lainaamat osakkeet voidaan ostaa takaisin myöhemmin halvemmalla hinnalla. Kuka sitten lainaa spekulanteille, onkin toinen kysymys. Ovatko takana suuret institutionaaliset omistajat vai joku muu taho, jää vain arvailujen varaan. Pelin henki on kuitenkin selvä, osaketta dumpataan tarkoituksella.

Nokia on otollinen kohde, mistä olen jo aikaisemminkin kirjoittanut. Ristiriitaiset huhupuheet ja suoranainen valehtelu leimaavat mediaa. Voit lukea, että Nokia uusi Lumia puhelin myy erityisen huonosti. Eräs analyytikko väitti sen myyvän vain 500 000 tänä vuonna. Toisaalla kerrotaan, että Lumiaa myytiin jo 600 000 kahden ensimmäisen viikon aikana. Nokia itse kertoo, että Lumia puhelinten kova kysyntä yllätti Englannissa .
Ei ole ihme, että piensijoittajalla on välillä orpopojan rooli. Päälle voi vain katsoa, kun iso raha painaa. Lohduttavaa on se, että spekulanttien pyörityksellä ei ole mitään tekemistä yrityksen todellisen tuloksenteon kanssa. Toinen asia, joka varmasti kismittää pientä sijoittajaa, on Nokian vaitonainen viestintä. Todellisia myyntilukuja on turha udella.

Hiljaa hyvää tulee, tavataan sanoa. Holdaajan on siihen pakko luottaa ja käyttää otolliset Nokian osakkeen ostotilanteet hyödyksi varojen niin salliessa. Vaarinajattelija on rehellisesti ja aidosti Nokia-uskovainen. Hän tuntee tuotteen ja aikoo jatkossankin turvautua Nokian laatukapuloihin. Niillä on pärjätty vallan mainiosti tähänkin saakka. Pientä hymyäkin jo irtoaa, kun eetterissä kerrotaan, että N8:lla kuvataan jo pitkää leffaa valtameren takana.

Vain yksi asia huolestuttaa. On mahdollista, että tulen toisiin aatoksiin, jos Nokian pääkonttori siirtyy tai siirretään muualle. Nokia on kuitenkin omalla tavallaan Suomessa jo instituutio, sanokoon muut mitä sanoo, jolla on oma tärkeä yhteiskunnallinen vastuunsa. Jos tuosta tavoitteesta lipsutaan markkinavoimien toimesta niin se oli sitten viimeinen nokialainen. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti