maanantai 17. marraskuuta 2014

Kuuba, (2)



Rantahietikolla



Matkustin Varaderosta, parin rantapäivän jälkeen Santa Claraan keskiyöllä. Ei mikään järkiratkaisu sinänsä. Tämä oli nimittäin ainoa kerta koko matkalla, kun tuli mieleen, että pitikö sitä nyt tännekin itsensä ängetä tähän aikaan yöstä.

Kymmenet taksintarjoajat piirittivät minut välittömästi astuessani ulos bussista. Valitsin tietoisesti vähän vanhemman herran etäämmältä, joka veikin minut turvallisesti hotelli Santa Clara Libreen. Hotellia en tietenkään ollut varannut etukäteen, mutta onneksi tilaa löytyi ja varasin huoneen kahdeksi yöksi.

Santa Clara on yliopistokaupunki ja se näkyy myös katukuvassa. En tullut kuitenkaan opiskelijoita tapaamaan vaan halusin nähdä mm. Chen monumentin ja museon. Guevara löi lopullisesti Batistan joukot kaupungissa vuonna 1958. Pakollisten mausoleumi- ja museokierrosten jälkeen aikaa jäi vielä katukahviloissa istumiseen ja uusien tuttavuuksien kanssa seurusteluun. Yksin Kuubassa ei todellakaan tarvitse matkustaa.


Paikallista graffiti-taidetta


Itävaltalaisen miesporukan kanssa joimme urakalla kaljaa ja kirosimme kaikki Brysselin byrokraatit. Yliopiston englanninkielen lehtorin kanssa keskustelimme baseballista ja kuubalaisesta musiikista. Hotellin yökerhossa join rommicolaa nuorten opiskelijoiden kanssa ja lähinnä huusimme toisillemme kilpaa, salsan pauhatessa täysillä taustalla. Ymmärsin hyvin nopeasti, että Kuuba ei ole mikään tuppisuiden maa.

Santa Clara oli kuitenkin vain välietappi matkalla musiikin mekkaan, Santiago de Cubaan. Sattumalta olin törmännyt jo Varaderon bussiasemalla Peteen, ainoaan suomalaiseen, jonka tiesin asuvan Kuubassa. Pete tai paremminkin Suleydis oli juuri aloittanut majoitustoiminnan, joten jo bussimatkalla sovimme, että tulen parin päivän päästä testaamaan, miten homma toimii.

Sitä paitsi Pete trumpetistina tuntisi varmaankin Santiagon musiikielämän salat. Myöhemmin huomasin, että muusikko itsekin tunnettiin hyvin kaupungissa. Laitan tähän linkin http://roomstgodecuba.net/index.html, josta pääsee suoraan varaamaan yösijan Santiagosta, mikäli sinne päin on asiaa. Voin lämpimästi suositella. Kohtuuhintainen ja Pete tuntee Kuuban, onhan hän asunut maassa jo runsaat parikymmentä vuotta.


Moottoriremontti

Matkalla Santiagoon sattui pakollinen pysähdys. Bussi hajosi aamyöstä keskellä oikeastaan ei missään. Olin varma, että tässähän sitä sitten nökötetään muutama tunti. Kuljettaja soitti jollekin ja vajaan tunnin päästä saapui mekaanikko, joka vaihtoi rikkimenneen tuulettimen hihnan uuteen. Auton nopea korjaaminen Kuubassa taitaa kuulua nykyään jo jokamieheltä vaadittaviin kansalaistaitoihin.

Santiago de Cuba sijaitsee laaksossa, jota ympäröi mm. Sierra Maestran vuoristo. Yhdysvaltain hallussa oleva kuuluisa Guantánamon vankileiri sijaitsee vajaan 100 kilometrin päässä kaupungista. Kaakkois-Kuubassa sijaitseva Santiagon seutu on Kuuban köyhintä ja afroamerikkalaisinta aluetta. Kuuban vallankumoukselle oli käydä köpelösti Santiagossa jo alkuvaiheissa, kun Fidel joukkoineen epäonnistui Moncadan varuskunnan valloituksessa vuonna 1953.

Mikä on Santiagon musiikkigenre tänään? Miksi yksi maailman parhaimmista shakinpelaajasta lähti opastamaan matkailijaa? Mihin kummaan Vaarinajattelija heräsi aamulla? Kaikki selviää seuraavassa blogikirjoituksessa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti