lauantai 1. marraskuuta 2014

Tuntemattomat välittäjät

Helsingin pörssissä anonymous broker on ylivoimaisesti suurin joukko, joka käy kauppaa osakkeilla. Tuntemattomat välittäjät tai nimettömät pörssimeklarit tai mitä nimeä heistä nyt halutaankin käyttää, herättää paljonkin kysymyksiä. Miksi jotkut osakekauppaa käyvät tahot haluavat pysyä piilossa?

Pörssi on julkinen kauppapaikka, jossa kaupankäynnin kohteena olevien yritysten omistus vaihtuu nopeasti. Isolla rahalla voidaan yrityksen markkinahintaa eli päivän hintaa nostaa tai alentaa tuntuvasti. Kymmenet tuhannet suomalaiset piensijoittajat voivat vain huuli pyöreänä seurata vierestä, kun millin osasekunneille viritetyt robotit käyvät kauppaa keskenään.

Otetaanpa esimerkiksi Vaarinajattelijan lempilapsi, Nokia. Viime perjantaina anonyymit myivät 85 ja ostivat 80 prosenttia koko päivän Nokian vaihdosta. Luvut ovat vain suuntaa-antavia, mutta pätevät kaikkiin suurin suomalaisyrityksiin, joiden osakkeilla kauppaa käydään Helsingin pörssissä. Väkisinkin mieleen juolahtaa onko päivän kurssi kohdallaan vai onko kysymyksessä jotain muuta.

Kurssien manipulointi on helppoa Helsingin pörssissä. Erityisen suuressa suosiossa se on ulkomaisten etävälittäjien keskuudessa. Tosin myös suomalaiset eläkerahastot mm. Ilmarisen johdolla ovat kertoneet harrastavansa ns. lyhyttä kauppaa, jonka tarkoituksena on saada osakkeen hinta keinotekoisesti mahdollisimman alas. Piensijoittajalle ei armoa anneta, kun pääoma painaa tosissaan.

Pörssin valvonta kuuluu Finanssivalvonnalle. Fivalta voi hyvällä syyllä kysyä, miksi kaupankäynti Helsingin pörssissä ei ole avointa. Aikoinaan suuret amerikkalaiset hedge-rahastot sitä vaativat mm. Nokian tapauksessa. Olisiko jo aika ilmoittaa kaikkien niiden välittäjien nimet, jotka kauppaa käyvät. Tämä ei toki anna suoraa tietoa siitä, kuka mahdollisesti on kurssimanipulaation takana. Luottamusta se kuitenkin lisäisi huomattavasti suomalaisten piensijoittajien piirissä.

2 kommenttia:

  1. Robotit osakekaupassa ovat syvältä ...

    VastaaPoista
  2. Julkisen pörssin avoimuus olisi suotavaa joka suhteessa. Roboteille kukaan tavallinen osakesijoittaja ei mahda mitään ja ylilyöntejä tapahtuu lähes päivittäin. Järkiholdarille se tietysti tarjoaa välillä mainioita ostopaikkoja, joita ei muuten tulisi.

    VastaaPoista