lauantai 20. elokuuta 2011

Puttonen shoppailemassa


Professori Vesa Puttonen on Suomen tunnetuimpia rahoituksen alan asiantuntijoita. FIM:n eilisessä rahamarkkinakatsauksessa hän kertoi ostaneensa mm. Kreikan joukkolainoja kesäkuussa. Perusteluna oli, että korkotuotto on hyvä, tuolloin 26%, ja jos kaikki menee mönkään niin euromaiden veronmaksajat maksavat laskun.
   
Puttosen perustelut ovat loogisia ja kuvaavat hyvin, miten sijoittajat ajattelevat. Hallittu riski ja joukkolainojen tuotto on korkea, harvoin näin loistavia sijoituskohteita on tarjolla. Kreikan bondien uudelleenjärjestelyt perustuvat vielä vapaaehtoisuuteen ja Puttonen kertookin kovasti odottavansa Sarkozyn tarjousta. Jos ehdotus on huono, niin tuskinpa siihen kannattaa tarttua. Vaihtoehtona on aina pitää alkuperäiset.

Sijoittaja Puttonen tuntuu vakuuttuneen siitä, Kreikka pystytään vielä hoitamaan. Kreikassahan erityisesti julkinen talous on velkaantunut ja se poikkeaa esimerkiksi Irlannista, jossa pankit ovat vaikeuksissa. Valtion velkaannuttua liikaa sillä on periaatteessa kolme vaihtoehtoa selviytyä ongelmastaan. Inflaatio hoitaa velat, lainat jätetään maksamatta tai järjestellään uudelleen ja viimeisenä vaihtoehtona maan valuutta voidaan devalvoida.

Inflaatiolla hoidettiin aikoinaan suuriakin velkoja, mutta nyt onkin kysymys yhdestä euromaasta. EU:n tavoitteena on lisäksi alhainen inflaatio, joten tässäkin mielessä tämä optio kuulostaa toivottomalta tavoitteelta. Euron devalvoituminen ei myöskään sovi kaikille euromaille. Vähän tuleekin mieleen, että suo siellä ja vetelä täällä.

Jos Kreikka jättäisi velkansa maksamatta, niin suurimpia kärsijöitä olisivat saksalaiset ja ranskalaiset pankit ja EKP. Dominopalikat kaatuisivat kolisten ja nopeasti koko eurooppalaisessa rahoitusjärjestelmässä. Sijoittajat kantaisivat taakan ja oppisivat, ettei veronmaksajaa voi aina kupata. Tämä vaihtoehto on näillä näkymin lähinnä teoreettinen.

Todennäköistä on, että Kreikan velat järjestellään uudelleen. Kun näin tehdään, tiedetään, että takaaja eli viime kädessä euromaan veronmaksaja kiittää ja kuittaa. Nyt ostetaan vain lisää aikaa ja toivotaan parasta. Jokainen euromaa yrittää mitä epätoivoisimmalla liikkeillä ja tempuilla turvaamaan omat kansalliset etunsa. Urpilainenhan sen jo aloitti ja vastaus oli odotettu: mulle kans kun kerta sullekin.

7 kommenttia:

  1. Niin se käy, että veronmaksajat maksavat tämän hörhellyksen. On aina mennyt ja menee vastakin. Puttonen tuntuu olevan pelimiehiä.

    VastaaPoista
  2. Tulipa tarkistettua ja huomasin, että Puttosen Kreikan lainojen (siis kahden vuoden) korot nousivat jo 37%:iin. Tekikö professori viisaan päätöksen vai mitä sieltä on tulossa. Helppoa se on, kun sen osaa.

    VastaaPoista
  3. 37 prossaa, kreikka lienee varakas maa kun noin hyvää korkoa pystyy maksamaan, tosin joku viikko sittenhän uutisointiin tuosta noin 100 miljardin tukipaketista kreikalle, annettiinko se jo vain mikähän sen tilanne ?

    Jos annettiin niin puttonen tekee kahden vuoden sijoituksella varmaan hyvän tilin.

    VastaaPoista
  4. Kreikan vakuuksista Suomelle tulee vielä hyvä show. Saa nähdä kuinka Jyrki ja Jutta selviää niin että lainapaketti syntyy EU:ssa ja hallitus säilyy Suomessa. Takin kääntö Suomessa ei nykyisessä tilanteessa helpolla onnistu. Toisalta AT, NL, EE, Slovakia ja ketä niitä nyt on, eivät ihan helpolla nielase, että Suomella ainoana maana on nuo osittaiset vakuudet. Tämä menee ehkä samaan tyyliin kuin jenkkien velkakatto-ooppera, neuvotteluja venytetään viime hetkille ja sitten löytyy sopu. Jyrki ja Jutta selittelee. Kreikka pelastuu. Ja EU. Ja talous alkaa uuden nousun jota jatkuu elämän loppuun asti.

    VastaaPoista
  5. Merkeliltä tuli varsin tiukka ei käy ja ei onnaa -vastaus. Nyt alkaa sitten urputtamisen ja selittelyjen aika. Kataisen viesti on selkeä: Suomi ai aio aiheuttaa harmia muille euromaille eikä euron vakaudelle. Elikkä jos Kreikka ei olisi euromaa niin EVVK, mutta kun meillä on tuo turvallinen ja rauhan kaikille säädyille tuonut euro niin kimpassa ollaan.

    VastaaPoista
  6. Demareille näyttää tulevan ota tai jätä tilanne hallituksen ja Kreikan lainan kanssa. Kesän uhoamisen jälkeen on vaikea kuvitella vippaskonstia, jolla voisi pysyä kasvot säilyttäen hallituksessa. Sitäpaitsi persut odottaa puukkojen kanssa demarien lipeämistä vakuuksista, voisi jäsenhakemuslomakkeet loppua persuilta. Jyrkillekin voi tulla syksyllä vaikeat ajat koota enemmistöhallitusta joka hyväksyy vakuudettomat lainat. Ei voi muuta kuin sanoa 'Dann will ich lustig lachen, wenn alles durcheinander geht!'

    VastaaPoista
  7. Vai löytyy täältä sakemannejakin, sehän on aina positiivista, että naurua piisaa. Morgen, morgen nicht heute, sagen immer die faulen (und klugen) Leute. Sotkua syntyy kaikilla kielillä.

    VastaaPoista