torstai 9. lokakuuta 2014

Heija Sverige!

Ruotsalaiset ovat taas näpäyttäneet suomalaisia. Ensinnäkin uhkaavat tunnustaa Palestiinan valtion ja sanoivat vielä ei Natolle. Kyllä nyt moni vallassa pitäjä pahoitti mielensä. Niinistökin kommentoi hyvin happamasti, että me emme ruotsalaisia peesaa, ja lähti Kanadaan. Stubb kävi myös välittömästi rauhoittelemassa Nato kumppaneita sujuvasti monilla sivistyskielillä.

Palestiinan valtion ovat tunnustaneet monet valtiot, kaikkiaan niitä taitaa olla 134. Etelä-Amerikan, Afrikan ja Aasian valtiot lähes kaikki tyynni. USA:n johdolla ja sen vasallivaltiot luonnollisesti vastustavat tunnustamista eri puolilla maailmaa, etenkin Euroopassa. Syy on tietysti Israel, joka itsenäistyi vuonna 1948.

Juutalaisille löydettiin tuolloin oma maa. Vaihtoehtoja oli toki monia muitakin. Turkkilaiset ja venäläiset kuitenkin kieltäytyivät luovuttamasta maata, ja britit taisivat vielä ehdottaa jopa nykyistä Ugandaa juutalaisten asuinalueeksi. Toisin kävi. Ja Israelin valtio synnytettiin alueelle, jossa arabeja on asunut jo 10 000 vuotta.

Israel on muuttovaltio. Juutalaiset eri puolelta maailmaa ovat asuttaneet maan. Etenkin itäisen Euroopan juutalaisväestö on muuttanut alueelle. Pääomaa maahan virtaa puolestaan USA:sta. Israel on myös ydinasevaltio, joka toimii pelotteena arabimaiden keskellä. Ilman ulkopuolista tukea valtiota ei koskaan olisi syntynyt.

Palestiinalaisten ja Israelin välistä vihanpitoa on kestänyt koko Israelin itsenäisyyden ajan. Vuoden 1967 sodan jälkeen palestiinalaiset ovat eläneet lähes piiritystilassa. Väkivalta sen kaikessa julmuudessaan on koko ajan läsnä. Voi vain kuvitella niitä tuntoja, joita ihmiset ovat joutuneet kokemaan koko elämänsä ajan.

Köyhillä palestiinalaisilla ei ole ystäviä eikä paljon vaihtoehtoja. Siirtotyöläisyys Israelissa, sopivan kivenmurikan löytäminen, maanpako tai alistuminen väkivallan edessä. Äärisionistit ja ortodoksijuutalaiset eivät tule koskaan hyväksymään arabien läsnäoloa heille pyhällä maalla.

Nostan hattuani ruotsalaisille. Rauhan ainoa tae on, että palestiinalaiset saavat oman elinkelpoisen maan ja valtion. Vaikka tunnustaminen on pieni askel, se on kuitenkin symbolisesti merkittävä. Väkivallan kierre on katkaistava ja siihen tarvitaan myös vasallien päättäväistä toimintaa.

2 kommenttia:

  1. Mukavaa, että blogisti on palannut takaisin sorvin ääreen. Näitä on hauska lukea vaikka olisikin toisinajattelija, heh. Jään innolla seuraamaan mitä tuleman pitää.

    VastaaPoista
  2. Se on hyvä, että meitä toisinajattelijoita riittää. Jos kaikki ajattelee samalla tavalla niin sehän on vähän kuin elettäisiin sitä kuuluisaa 30-lukua.

    VastaaPoista