perjantai 26. tammikuuta 2018

Orwell tuli kylään


Joku on varmaan lukenut George Orwellin kirjoittaman kirjan: Vuonna 1984. Jos ei niin kipin kapin kirjastoon. Kirja on kuvaus tulevaisuuden yhteiskunnasta, joka muistuttaa dystopiaa. Totalitaarinen valtio, jossa isoveli valvoo tekemiäsi ja sanomiasi. Varo, jos päässäsi pyörii valvojan mielestä vaarallisia ajatuksia. Sinua tarkkaillaan ja sinut eliminoidaan, mikäli olet toista mieltä kuin valvova virkaveli.

Suomen Poliisi otti onkeensa ja nettipoliisi iskee ja tuomitsee. Videolla vihapuheen ja seksuaalirikollisuuden estämisen nimissä viranomaisella on oikeus eliminoida sinut. Video herättää paljon kysymyksiä. Kuka ja millä kriteerillä sinut poistetaan? Tullaanko toisinajattelijat poistamaan ja kuka lopulta määrittää sanan- ja ilmaisuvapauden rajat? Kuka ja millä kriteereillä rangaistaan ajatusrikoksiin syyllistyneet?

Tekeillä oleva tiedustelulaki, jota hallitus runnoo kiireellisenä läpi, haisee pahalle. Mikä on se poikkeuksellinen tilanneuhkakuva, jota oikeusministeri Häkkänen pelkää. Oletko juuri sinä syyllistynyt johonkin tavattoman vaaralliseen toimintaan? Joko naamakirjasi on suljettu? Oletko saanut kutsun poliisin pakeille? Onko Putin päätynyt vaarallisten rikollisten listalla? Kuka tai mikä uhkaa Häkkäsen, Risikon ja Niinistön rauhallisia yöunia?

Onko tullut taas nettibannia? Joko sähköpostitilisi on suljettu? Milloin olet käynyt viimeksi Venäjällä? Kuuluuko tuttavapiiriisi venäläisiä? Mitä sinulla on Naton panssarivaunuja vastaan? Miksi lopetit Helsingin Sanomien tilaamisen? Miksi kirjoitat vain ikäviä kirjoituksia surkeassa blogissasi? Miksi kävit eilen vieraissa? Uskotko todella hallituksen hajoavan?

PS Yksi erityinen asia pisti videolla silmään. Eletään vuotta 2050 eikä tupakointia vieläkään ole saatu kuriin. Suomihan pyrki savuttomaan yhteiskuntaan jo vuonna 2030. Mitä siinä välillä tapahtui, kun sellin ovessa lukee vieläkin: tupakointi kielletty.

1 kommentti:

  1. Suomen tiedustelu on pientä kun vertaa jenkkeihin. Facebook ja Linked ovat koonneet myös suomalaisista verkostoitumistiedot. Ei ole varmaankaan iso asia kategorisoida verkostot. Näin löytyy ihmiset joita kulloinkin halutaan vahtia. Jos Facebook ja Linked olisivat venäläisiä firmoja, olisiko tähän puututtu Suomessa jo aikoja sitten. Mutta USAhan on meidän "Ystävä".

    VastaaPoista