torstai 4. tammikuuta 2018

Rauhaa ja rakkautta

UM, eurooppatiedotus


Englannin eron toteutuessa EU:n budjetista lohkeaa iso siivu, arvioiden mukaan 1/6. Tämä tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että Suomen maksuosuus tulee brexitin myötä kasvamaan. Poliittisesti hankala tilanne kaikille jäsenmaille. Nettomaksu tarkoittaa siis sitä, että Bryssellin lapataan ensin rahaa roppakaupalla ja osa siitä saadaan erilaisten hankkeiden ym. "hyvää tarkoittavien" projektien kautta takaisin. Raha käy ensin Brysselissä ja palatessaan takaisin Suomeen syntyy hävikki eli ns. nettomaksu.

Ylläolevassa kuviossa näkyy se, että miten paljon Suomen EU-jäsenmaksujen nettomaksut ovat olleet koko jäsenyyden aikana Viime vuoden luvut puuttuvat vielä. Suomi on siis maksanut EU:lle koko jäsenyytensä ajan nettojäsenmaksuja yhteensä 5,4 miljardia. Todellisuudessa luku on kuitenkin isompi. Siitä puuttuvat mm. 40 000 EU-virkamiehen palkat ja muut hallintokulut. Kun ne otetaan huomioon niin kyseinen summa on arvioiden mukaan 6,7 miljardia euroa.

Kuvion luvut ovat EU:n komission suositusten mukaiset. On tietenkin selvää, että byrokratia maksaa. Nyt nuo, kutsutaanpa niitä vaikkapa ns. sivukuluiksi, on näppärästi peitetty EU:n budjettiin. Mutta rahan maksajana toimii edelleen Suomen valtiovarainministeriö. Huolestuttavaa on myös se, että valtaosa Suomen nettomaksuista kertyi viimeisen 10 vuoden ajalta, summan ollessa peräti 4,8 miljardia euroa eli todellisuudessa 6 miljardia euroa.

Kallista on mutta halvalla menee, sanotaan Eero Koivistoisen yhdellä levyllä. Sanotaan myös, että todellista rakkautta ei rahalla voi ostaa. Sama pätee myös tuon todellisen rauhan suhteen. Vaikea sitäkin on rahalla ostaa. Jokainen suomalainen, imeväisestä eläkeläiseen maksoi rapian päälle satasen keskimäärin joka vuosi viimeisen kymmenen vuoden aikana Brysseliin. Paljon halvempiakin hyväntekeväisyysjärjestöjä toki löytyy jopa Suomesta ja ne ovat vapaaehtoisia eli ei ole pakko ellei halua. Mutta EU onkin toista maata.

Eurokansanedustajatkaan eivät ilman palkkaa työtään tee. Viimeisten tietojen mukaan meppien veronalainen palkka on 8484 euroa kuukaudessa. Yleinen veroton kulukorvaus on 4342 euroa kuukaudessa. Veroton päiväraha on 307 euroa päivältä. Yksistään veroton päiväraha tekee sen noin 6600 euroa kuukaudessa 21,5 työpäivän perusteella. Päälle tulevat vielä matkakulukorvaukset. 
Verottomasti siis 10 942 euroa kuukaudessa ja siihen vielä palkka päälle. Avustajia taitava ja osaava meppi luonnollisesti tarvitsee ja avustajapalkkiota varten löytyykin vielä erillinen 24 164 euron kuukausiraha. Tämä raha on siis varattuna kaikkiin avustajasta/avustajista aiheutuviin kuluihin. Ei siis olekaan mikään ihme, että Brysselin herkkupöydät kiinnostavat niin monia kokeneitakin poliitikkoja.

Mutta hyvät lukijat, jos luulitte, että näin halvalle selvisitte ja vielä hengissä niin pahastippa todella pahastippa olette väärässä. Kun näihin nettomaksuihin lisätään vielä EMU:n mukanaan tuomat ja EKP:n kautta kanavoimat vakuudettomat lainat ympäri Eurooppaa niin jopas jotakin. Euron kanssa naimisissa olemme olleet tukena monille kansainvälisille pankki- ja luottolaitoksille. Ja voin vakuuttaa, että he ovat siitä hyvin kiitolliset.

Ja eikä se vielä tähänkään tämä onnellisen tietämättömän ja uskossaan lojaalin maksajan rooli päättynyt, sillä Brysselin suuri kita on leppymättömän ahnas. Suomi maksaa EU:lle vielä lisää miljardeja ns. tullituloja. Aikaisemmin saimme pitää peräti 25 prosenttia mutta nyt tuotakin osuutta on pienennetty 20 prosenttiin. Mutta näistä asioista tarkemmin ja myöhemmässä vaihessa. Kuka sitä nyt kehtaa heti vuoden ensimmäisinä päivinä.

jatkuu...

2 kommenttia:

  1. Se ei taida Brysselin syöttiläille tulla mieleenkään, että jos tulot vähenevät, niin karsitaanpa vastaavasti menoja niin että muiden jäsenmaiden maksut eivät nouse. Pakko kysyä taas kerran, että jos olemme 10 vuoden aikana maksaneet EUn jäsenyydestä semmosen 6 miljardia, niin mitä sillä rahalla on oikeasti saatu - paitsi loputtomasti lähes tai kokonaan tarpeetonta sääntelyä.

    VastaaPoista
  2. Arvioiden mukaan Brexit lohkaisee 13 miljardin euron love EU:n budjetista. Mistäs ne rahat otetaan?

    VastaaPoista