maanantai 16. toukokuuta 2011

Bratislava on kaunis kaupunki

Olen käynyt Bratislavassa kaksi kertaa. Ensimmäisellä kerralla olin opiskelijana luomassa ystävyyssuhteita paikalliseen korkeakouluun. Mieleeni tuosta reissusta jäi lähinnä pari uutta tuttavuutta, ooppera ja armottomat krapula-aamut. Toisella reissulla olin turistimatkalla suomalaisen ystäväni kanssa, jolloin viihdyimme pääasiassa Tonavan yli kulkevan riippusillan näköalaravintolassa. Sieltä näimme samalla kaikki Bratislavan museot ja nähtävyydet. Kävimme kyllä toki ihailemassa yhdessä museossa vanhoja gobeliineja, joten kulttuuria ei siis täysin unohdettu.

Turistimatkalla tulimme silloin Wienistä linja-autolla ja jo rajalla koimme vaikeuksia päästä yleensä koko maahan. Olimme tullin erityistarkkailussa. Matkatavaramme ja passimme syynättiin moneen kertaan. Tuolloin elettiin vielä Tsekkoslovakian aikaa. Päästyämme sitten myöhään illalla itse vihdoin kaupunkiin, hotellista ei ollut tietoakaan mutta jotenkin päädyimme sitten kaupungin parhaimpaan hotelliin. Se oli ainoa paikka, missä yleensä oli tilaa.

Seuraavana päivänä, kun olimme kävelleet jo jonkin aikaa kaupungilla, muistan kuinka kaverini totesi, että on tämä kyllä yksi helvetin läävä koko kaupunki. Yritin kovasti kertoa, että onhan tämä nyt entinen Itävalta-Unkarin pääkaupunki, josta löytyy mm. erittäin kaunis kuninkaanlinna. Kaverini ei sitä oikein noteerannut ja minunkaan oloani ei suinkaan parantanut se vatsatauti, jonka sain jostain kansankuppilasta. Parin yön jälkeen lähdimmekin sitten jatkamaan matkaa Prahaan.

Nyt, kun Suomi voitti jääkiekon maailmanmestaruuden, muistuu mieleeni, miten kaunis tuo kaupunki olikaan. Kuninkaanlinnan jylhä silhuetti, vuolaana virtava Tonava ja iloiset slovakit palautuivat elävästi mieleeni. Erityisen hauskaa olisi ollut istua eilen Bratislavan jäähallissa Duzanin ja Milanin kanssa katsomassa suomalaisten jääkiekkoilijoiden murskavoittoa Ruotsista. Sen jälkeen olisi voinut istua vaikkapa muutamalla oluella jossain kaupungin viehättävällä terassilla.

Bratislava on kaunis kaupunki. Suunnittelen jo kovasti kolmatta matkaani. Täytyy vielä soittaa kaverilleni ja kysyä, jos hän vaikka olisi muuttanut omituista ja käsittämätöntä mielipidettään kaupungista. Voin taata, että Bratislava on paljon muutakin kuin pelkkä kuninkaanlinna ja vanhaa historiaa. Suomalaisetkin tunnetaan siellä nyt vielä paremmin kuin aikaisemmin. Niin paljon jäi viime kerralla näkemättä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti