Eduskuntavaaleista on tasan kuukausi aikaa ja hallitusneuvottelut käydään kuuden puolueen kesken. Vaalien ainoa voittaja ja suurin häviäjä ovat tällä hetkellä rannalla. Tavoitteena neuvotteluissa on löytää vahva koalitio, joka pystyy tekemään tarvittavat ja kipeät ratkaisut talouden tasapainoisen kehityksen turvaamiseen. Kulisseissa on jo lyöty ensimmäiset osto- ja myyntitarjoukset pöytään.
Kuka tai mikä joustaa eniten? On selvää, että kokoomuksen johdolla neuvottelut käydään vanhoilla opeilla. Puolueen veropolitiikka perustuu yhteisöverojen ja ansiotulojen verotuksen alentamiseen. Puolue uskoo Irlannin, Islannin ja Viron malleihin, joissa verotuloja kasvatetaan muilla keinoin. Arvonlisäverotusta täytyy korottaa ja näin ollaan hyvällä matkalla kohti tasaverotusta.
Tämä vanhan hallituksen ajama malli viehättää kuitenkin vain ruotsalaista kansanpuoluetta. Demareiden ja vasemmistoliiton ajatukset poikkeavat kaikkein eniten kahden edellä mainitun oikeistopuolueen veromallista. Ansio- ja pääomatulojen progressiivisuus on vasemmiston mukaan se tekijä, jolla verotulot saadaan kestävälle pohjalle. Se on myös oikeudenmukainen. Jokainen maksaa ansionsa mukaan. Vasemmiston ajama linja johtaa 56 - 54.
Mihin vihreät ja kristilliset asettuvat tässä ajatusmallissa, ratkaisee koko hallituspelin ja sen kyvyn tehdä valttämättämät päätökset. Vihreiden kynnyskysymys, ei lisää ydinvoimaa, sai tukea Japanin ydinvoimalaonnettomuudesta. Se ei nousse asialistalle ainakaan vähään aikaan. Vaatimukset perustulon korotuksesta saavat tukea muiltakin puolueilta. Kristillisten kanta lienee lähempänä ansiotulojen kuin kulutuksen verottamista. Näyttää siis todellakin siltä, että pieni vihreä liike ratkaisee syntyykö hallitusta tältä pohjalta ja mihin suuntaan verotusta ollaan suuntaamassa.
Toimivaa hallitusta ei saada kokoon, ellei veropolitiikassa tehdä rajua suunnanmuutosta. Mikäli taas pakkohallitus runnataan kokoon ns. yleisen edun nimissä, se on samalla jo umpitien päässä. Kansainvälinen verokilpailu ei ole se tie, joka kantaa pitkälle. Oppositiolla on niin vahva kortti käsissään ja se tulee näkymään myös ensi vaaleissa. Hallitus pystyy tekemään vain huonoja ja vielä huonompia päätöksiä. Ja mitä pitempään näitä kiireellisiä päätöksiä vitkutellaan, sitä enemmän oppositiossa hymyillään.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti