perjantai 13. toukokuuta 2011

Hyvin vihaisia suomalaisia

Kun kuuntelee Aleksander Stubbia, tulee auttamatta mieleen eräs kuuluisa Nasse -setä, joka oli aina hyvin, hyvin vihainen. Nasse -setä joutui aina välillä ottamaan pienen ryypyn murheeseen. Stubb sen sijaan lähtee lenkille ja heristelee sormeaan kaikille huonosti asioitaan hoitaneille euromaille. Kyllä nämä tukipäätökset ovat sitten niin vastenmielisiä mutta Suomen työllisyys ja maine on pelastettava.

Ja tietysti kaikki päätökset tehdään kovalla kiireellä. Kreikan apupaketti runnottiin kokoon parissa päivässä. Irlannin neuvottelut olivat niin sekasortoiset, ettei Katainen tiennyt neuvottelujen jälkeen mihin nimensä oli laittanut ja paljonko se summa taas olikaan. Portugalin tapauksessa taas on kauhea kiire, kun poliittinen suhmurointi ja vallan tavoittelu pitkittivät jo ennalta odotettua lopputulosta. Kokoomus ja demarit löysivät ”yllättäen” toisensa.

Nyt sitten kuuleman mukaan tehdään ehdotuksia, ehdotelmia, toimenpide-esityksiä, suunnitelmia, kaavailuja ja suositustoimenpiteitä siitä, miten jatkossa asiat hoidetaan. Ja aina välillä muistetaan heristellä sormea. Noilla tyhjänpäiväisillä toivomusaloitteilla ei ole käytännössä mitään merkitystä. Pankit veivät jo ja euromaat voivat vain vikistä. Turha kitinä jatkuu aina niin kauan ennen kuin rehellisesti myönnetään, että peli on hävitty ja pallo on jo maalissa.

Myös sijoittajat ovat ymmärtäneet, että peli on nyt vihelletty toistaiseksi poikki. Espanjan ja Italian huolet siirretään odottelemaan parempia aikoja. Tästä on ollut merkkejä jo pitemmän aikaa. Näiden kahden maan tukiratkaisuja euro ei yksinkertaisesti enää kestä ja valuuttaunioni hajoaa. Kunhan euromaiden veronmaksajille lankeava lopullinen lasku PIG -maista saadaan selville, niin sitten voidaan taas palata asiaan. Velat eivät siitä kuitenkaan mihinkään häviä.

Myös Kreikassa iloittiin eilen euromaiden tukirahoista. Maa oli yleislakossa koko päivän. Savupommit, kyynelkaasut ja roihuavat tulipalot valtasivat Ateenan kadut. Taisi olla oikein kunnon karnevaalimeininkiä, kun jengi oli niin riehakkaalla tuulella yleisen vapaapäivän kunniaksi. Pitäisi kuuleman mukaan taas löytyä lisää jotain 25 miljardia euroa jo entisten tukirahojen päälle. Jos ja kun tuo raha löytyy, niin sitten lähden minäkin Ateenaan. Olen karnevaaliäijiä ja täällä Suomessa on niin pirun tylsää.

Ps. julkaistu jo eilen mutta jostain syystä hävinnyt blogistani, joten lisään sen uudestaan.

1 kommentti:

  1. Follow the money.

    Tämä Timo Soinin kommentti pyyhittiin pois WSJ:n kirjoituksesta. Siitähän tässä on kyse.

    Äänestämällä et voi vaikuttaa. Vaalien menestyjät (Persut ja SDP) olivat kriittisiä paketille ja paketti tuli. Äänestämällä et voi vaikutta.

    VastaaPoista