lauantai 14. toukokuuta 2011

Tasabuukki

Eilisessä Helsingin Sanomissa olleen jutun perusteella Ruotsi voitti Suomen 6-0. Kyseessä oli talousmaaottelu, jossa maita verrattiin keskenään. Vaikka lopputulosta ei voi kiistää, toimittaja unohti yhden keskeisen tekijän. Ruotsi ei ole euromaa. Toimittaja keskittyi kuuliaisesti toistamaan ”virallista totuutta” muutaman elinkeinoelämän lobbarin naamakuvalla ja kommentilla varustettuna. Analyysi Ruotsin talouden vahvuuden syistä ja seurauksista oli vajavainen ja huolimaton.

Sunnuntain jääkiekkofinaalissa ei ole varaa olla tyhmä. Siinä maat pelaavat keskenään jääkiekon maailmanmestaruudesta . Tuossa pelissä meillä on yhteinen peliväline eli kiekko, joka on saatava maaliin. Suomella on mitä mainioin ja loistava mahdollisuus ottaa se kauan odotettu toinen maailmanmestaruus. Ottelusta on tulossa hyvin tasainen, jossa pelataan tarkkaa ja taktista kiekkoa.

Suomen maajoukkueen vahvuus on sen tasaisuus. Meillä on neljä kenttää, jotka kaikki pystyvät pelaamaan. Myös aikaisempi maajoukkueelle tyypillinen pakittaminen eli vetäytyminen omalle puolustusalueelle on jäänyt. Nyt karvataan voimakkaasti jo vastustajan hyökkäysalueella. Tähän karvaukseen itänaapuri sortui eilen ja oli suorastaan surkuhupaisaa seurata eilen miten naapurilta loppuivat keinot. Päätä lyötiin seinään ja turhautuneet Venäjän tähdet pidettiin aisoissa. Suomi pelasi taas joukkueena ja hallitsi pelitapahtumia.

Ruotsalaiset eivät ole jääräpäitä. He osaavat joustaa ja luovia ja muuttaa pelityyliänsä tarvittaessa. Joukkueiden taktiset kuviot ovat tuttuja molemmille osapuolille. Koko ottelu saattaa kääntyä parista onnettomasta virheestä. Voittajaa on mahdotonta ennustaa, niin pienet ovat marginaalit. Myös pelaajat tuntevat toisensa. Henkinen kantti ja maltti nousevat ratkaisevaan asemaan.

Juuri MM-ottelun tasaisuus tekee siitä niin kihelmöivän jännittävän. Pelataan samalla jäällä ja samoilla säännöillä. Ehkä siihen tarvitaan joku ilmaveivi tai pari onnekasta Hannu Hanhea, jotka ratkaisevat koko ottelun. Se on selvää, että joukkueurheilu tarvitsee myös sankareita. Suomi tarvitsee nyt sankarin. Tätä ottelua me ei yksinkertaisesti enää voida hävitä. Joku roti se nyt pitää olla näillä yhteisillä kansainvälisillä areenoilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti