keskiviikko 25. toukokuuta 2011

Nokian pörssikurssilla spekuloidaan

Toukokuun alkupuolella Nokian shorttipositio New Yorkin pörssissä oli vajaa 120 miljoonaa osaketta. Ford Motorin jälkeen Nokia oli toiseksi suosituin shorttauskohde. Lyhyeksi myyjät siis uskovat, että Nokian pörssikurssi laskee ainakin lyhyellä aikavälillä. Shorttauksen ideana on myydä osaketta ja ostaa se sitten takaisin halvemmalla hinnalla. Nokiasta on tullut spekulanttien peliosake.

Lyhyeksi myynnissä on periaatteessa kysymys kysynnän ja tarjonnan laista. Shortin kohteena oleva Nokian osake on siis ylimyyty ja se luonnollisesti laskee yrityksen pörssikurssia. Riski piilee siinä, että positio on aikaa myöten aina suljettava. Myydyt osakkeet ovat yleensä lainattu muualta ja ne on myös palautettava oikealle omistajalle. Jos osakkeen takaisinostohinta on korkeampi kuin hankintahinta, niin spekulantti kärsii kurssitappion lisäksi myös lainakustannukset.

Shorttaaminen jyrkentää aina osakkeen kurssivaihteluja. Olennaista on ymmärtää, että sillä ei välttämättä ole mitään tekemistä yrityksen todellisen arvon kanssa. Nokian tapauksessa sen tämän hetkinen pörssiarvo on huomattavasti pienempi kuin yrityksen todellinen arvo. Pelkästään matkapuhelinyksikön arvioitu myyntihinta ylittää reilusti koko yrityksen pörssiarvon. Pitkäaikaiselle arvosijoittajalle tällaiset ajat tarjoavat loistavia ostomahdollisuuksia.

Nokia on ollut loistava shorttauskohde. Yritys on murrosvaiheessa ja sen omistus on hajallaan. Riittävän vahvaa omistajaa ei löydy kestävän tukitason pitämiseksi. Amerikkalaisen talousmedian masinoima herjauskampanja ja vahva shorttiarmeija ovat tehneet tehtävänsä. Kurssi on laskenut voimakkaasti. Ongelma on vain siinä, että fundamentit puhuvat toista ja ymmärrettävää kieltä. Nokia on vaikeina aikoinakin tahkonnut voitollista tulosta kvartaalista toiseen.

Yhteistyö Microsoftin kanssa on vasta alkuvaiheessa. Uutiset tuolta suunnalta vain tukevat kumppanuuden mielekkyyttä. Ensimmäiset Nokian Windows –puhelimet tulevat myyntiin jo tämän vuoden toisella puoliskolla ja ilmeisesti hiljattain julkistetusta Mangosta tulee älypuhelinten käyttöjärjestelmä. Salon tehtaan lisäksi ainakin taiwanilainen alihankkija Compal on jo valjastettu sarjatuotantoon. Voi vain kuvitella millainen hypetys on tulossa, kun ensimmäiset luurit ehtivät kauppoihin.

Mielenkiintoista on myös seurata miten nopeasti Nokian shorttipositio sulatetaan. Milloin loppuu spekulanttien osakedumppaus ja usko kurssin jatkuvasta trendistä alaspäin. Kun lyhyeksi myyjät siirtyvät ostolaidalle niin kurssilla on vain yksi suunta ja se on voimakkaasti ylöspäin. Teoriassa 120 miljoonaa Nokian osaketta vastaa noin viikon volyymia New Yorkin pörssissä.

Titaanien taistelu on vasta alkanut. Matkapuhelinmarkkinoilla on jo käynnistetty raju hintakilpailu, jossa on vain yksi voittaja. Nokian massiivinen myynti, runsaat 100 miljoonaa puhelinta kvartaalilla, takaa voitollisen tuloksen pienilläkin katteilla. Siihen ei pysty yksikään muu valmistaja. Monet Androidin käyttöjärjestelmäkseen valinneet yritykset ovat jo nyt pahoissa vaikeuksissa. Nokian nousu vahvalle kasvu-uralle on enää napin painallusta vajaa.

2 kommenttia:

  1. "Salon tehtaan lisäksi ainakin taiwanilainen alihankkija Compal on jo valjastettu sarjatuotantoon"

    -mitähän tämä tarkoittaa ?

    -Osaat kirjoittaa mutta faktat taitaa olla hakusessa?

    VastaaPoista
  2. Kaikki kirjoittamani perustuu kuullun ja luetun tiedon ymmärtämiselle. Ja niissä toki on aina parantamisen varaa. Ensimmäiset Nokian winkkarit valmistetaan mm. Salossa ja Taiwanissa, ei sen kummempaa ja hevonenhan täytyy ensin valjastaa, ennen kuin otetaan laukkaa.

    VastaaPoista