Nokialla arvioidaan olevan runsaat 10 000 patenttia. Mobiiliteknologian, langattoman viestinnän ja tietotekniikan toimialoilla Nokian patenttisalkku on yksi maailman suurimmista. Mikä sen rahallinen arvo on käytännössä, on lähes mahdotonta arvioida, puhutaan kuitenkin miljardeista euroista. Julkisuudessa esitetty viisi miljardia antaa jotain osviittaa salkun arvosta. Tuokin arvio lienee pahasti alakanttiin.
Apple on yksi kiistellyimpiä yrityksiä, jota vastaan on nostettu huomattava määrä patenttikanteita. Yksistään Nokia syyttää Applea 46 patentin loukkauksesta. Nokian mukaan Apple rikkoo Nokian patentteja lähes kaikissa tuotteissaan, ei siis pelkästään Iphone -puhelimissa. Nokialla on patenttikanteita Applea vastaan ainakin Britanniassa, Hollannissa, Saksassa ja Yhdysvalloissa. Viimeisimmässä vaiheeessa yhdysvaltalainen kauppakomissio, ITC ilmoitti tutkivansa tarkemmin kahta patenttia, joita Applen epäillään rikkovan.
Patenttikiistat ovat saaneet jo lähes huvittavia ja lähes piirileikin tapaisia piirteitä. Ensimmäisenä kanteen nostanutta yritystä vastaan nostetaan vastakanne ja jonkin ajan kuluttua sama toistuu uudestaan päinvastaisessa järjestyksessä. Tuntuu siltä, että ainoat voittajat ovat patenttikiistoja ratkaisevat tuomarit. Näin ei kuitenkaan asia ole. Riidoissa puhutaan niin isoista korvaussummista, lisenssi- ja rojaltimaksuista, että mahdolliset oikeudenkäyntikulut ovat vain pikkusummia odotettavissa olevan tulovirran suhteen. Harvoin yritykset kuitenkin päätyvät odottamaan oikeuden päätöstä asti vaan patenttikiista sovitaan jo hyvissä ajoissa ennen sitä.
Jotain rojaltien suuruudesta kertoo se, että Microsoft ilmoitti hiljattain korottavansa Android –leiriltä keräämiensä maksuja. HTC maksaa tietojen mukaan 5 dollaria jokaisesta myymästään puhelimestaan Microsoftille. Muilta Android valmistajilta MS:n kerrotaan vaativan jopa 12 dollaria. Patenttien arvoa on julkisuudessa turhaa aliarvioitu. Pitkällä juoksulla patenttikorvauksista tulee isoille toimijoille yhä tärkeämpi tulon lähde. Kuvaavaa on, että parhaillaan käydään ostokilpaa konkurssiin menneen Nortel Networksin patenteista, joista Google lienee tehnyt jo lähes miljardin dollarin ostotarjouksen.
Todennäköistä on, että myös Nokia ja Apple ovat istuneet saman pöydän ääressä. Kulissien takana lienee selvää, kumpi osapuoli on vahvoilla. Kysymys on enää vain hinnasta. Apple on selvästi ollut näreissään Nokian vaatimista suurista korvauksista. IPhone maksaa tunnetusti paljon ja rojaltit määräytyvät tuotteen hinnan perusteella. Kiistaa on käyty jo monia vuosia ja hintalappua se ei ainakaan alenna.
Nokia on vahvoilla mobiilipuolella. Asiantuntijoiden mukaan käytännössä on mahdotonta valmistaa yhtäkään matkapuhelinta ilman Nokian patentteja. Nokia saa patenttituloja jo noin 40 yritykseltä, ja merkittävä osa siitä tulee matkapuhelinvalmistajilta. Kiista patenteista oli myös syynä siihen, että Nokia Siemens Networksin Motorola kauppaa vitkuteltiin. Tulemme näkemään vielä verisiä patenttikiistoja. Vahvasta patenttisalkusta on tulossa kilpailutekijä, joihin vain suurilla yrityksillä on varaa.
Asiallinen kirjoitus. Onko Vaarinajattelijalla tietoa siitä, kuinka perusteltuina voidaan pitää julkisuudessa esitettyjä huhuja, joiden mukaan Nokia lähtisi seuraavaksi Microsoftin tavoin Androita käyttävien kännykkävalmistajien perään patenteillaan.
VastaaPoistaNokian ja Applen sopu on vain väliaikainen mutta johdonmukainen, MS toimi selvänä pelotteena Amerikan mantereella. Julkisuudessa esitetyt korvaussummat ovat alakanttiin, liikkeelle lähdettiin jo vuodesta 2007 ja rahavirran suhteen puhutaan miljardeista ei sadoista miljoonista. Amerikkalainen ymmärrys immateriaali- ja patenttioikeuksien arvosta tuli Espooseen.
VastaaPoistaGoogle on jo nyt pahasti nalkissa ja sen myyntivolyymi on jo sitä luokkaa, että korvaukset nousevat Android valmistajilla korkeammaksi kuin Applen tapauksessa. Pitäisin ihmeenä ellei Nokia käyttäisi MS:n avaamaa polkua ja hyökkäisi silloin kun se on otollisinta.