tiistai 31. toukokuuta 2011

Spekulantit kellistivät Nokian

Stephen Elop astui areenalle ja valaisi Nokian tämänpäiväistä tulosvaroitusta. Toisen kvartaalin tulos voi olla nolla, näkymät ovat usvaiset ja matkapuhelinten hintakilpailu syö katteet. Nokia nousi toukokuun 31. päivänä New Yorkin pörssissä vaihdetummaksi osakkeeksi ja markkinavalvoja julisti sen shorttikieltoon. Elopin puheet tiputtivat Nokian pörssiarvoa peräti 3,8 mrd. eurolla Helsingin pörssissä. Nokian vanhoille osakkeenomistajille mies on ollut katastrofi ja aiheellisesti voidaan kysyä, mikä on miehen missio?

Elop ei sanonut mitään uutta, mitä kukaan Nokiaa seuraava sijoittaja ei olisi tiennyt. Jälleen kerran vanha totuus, eli tärkeintä ei se ole mitä sanoo vaan se kuka sen sanoo, ratkaisee. On vaikea uskoa, että maailman suurin matkapuhelinvalmistaja, joka vielä kuukausi sitten kertoi myyneensä 108 miljoonaa kännykkää, on pahoissa vaikeuksissa. Mikä siellä Nokian myynnissä todella sakkaa? Halutaanko yritykselle kenties uudet omistajat? Mikä taho on valjastanut shorttiarmeijan romuttamaan kurssin? Ja kuka pelaa kenenkin nimiin?

Nokia on murrosvaiheessa, kuuluu virallinen selitys. Se ei liene uutinen. Helmikuinen esiintulo Microsoftin kumppanina on tuttua tarinaa. Haluttiinko tällä tulosvaroituksella viheltää peli poikki ja puhdistaa pöytä nyt lopullisesti? Myös tulosvaroituksen ajankohta on mielenkiintoinen, jo kuukautta ennen kuin lopulliset numerot ovat tiedossa. Mihin Elopilla on kiire? Ja missä luuraa suomalaisen omistajan ääni ja valta? Tuntuu siltä, että kädet on nostettu pystyyn antautumisen merkiksi. Katsotaan vieressä ja voivotellaan.

Yksi asia on varma. Lyhyeksimyyjät ovat tehneet muhkean tilin. Ja siitä voidaan osaltaan kiittää Nokian ammattitaidotonta sijoittajaviestintää. Ei siis tehdä yhtään mitään, niin asia hoituu. Ja miksi pitäisi tehdä, Nokian omistus on yhtä hajallaan kuin naakkalauma syksyisessä puistossa. Suomalaisten piensijoittajien ruikutus Kauppalehden palstoilla ei voisi vähempää kiinnostaa. Toimiva johto siis yksinkö päättää? Vain onko asiat sovittu jo etukäteen näyttämön takana?

Avoimia kysymyksiä on enemmän kuin tohtori määrää. Kunnon vastauksista on vain pulaa. Lienee kuitenkin selvää, että Nokian shorttaaminen on ainakin vähäksi aikaa ohi. Pörssikurssi siitä väkisinkin tokenee. Nokian insinöörivetoisen johdon olisi myös syytä käydä kursseilla, jossa opetetaan muutakin kuin kännykän sielunelämää. Pian on suvivirren aika ja ilmoille on jo korkea aika löytää niitä duurisävyjäkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti