keskiviikko 13. huhtikuuta 2011

Äänestä nuorta naista

Kävin eilen antamassa ennakkoääneni nuorelle naiselle. Nuorta, koulutettua ja samoja arvoja omaavaa aktiivista toimijaa oli ilo tukea vetämällä se kuuluisa punainen viiva harmaalla grafiitilla. Viime äänestyskoppikäynnistä olikin kulunut jo turhan pitkään.

Ehdokkaani on uusi tulokas, joka ei vielä ole ehtinyt ryvettymään. Hän on keskittynyt yhteisten asioiden eikä niinkään omien asioiden suhmurointiin. Näistä surullisen kuuluisista suhmuroinneistahan meillä on riittävästi esimerkkejä kuluneelta vaalikaudelta. Hän on tahtotoimija, joka ymmärtää talouden realiteetit sekä päätösten syy- ja seuraussuhteet.

Lähden tietenkin siitä toiveikkaasta ajatuksesta, että hänet valitaan kansanedustajaksi. Tulen seuraamaan hänen aloitteitaan ja puheitaan tarkalla syynillä. Jos huomaan, että hänen raikkaat ajatukset hiipuvat ja hänen lupaamansa toimet oikeudenmukaisemmasta yhteiskunnasta muuttuvat joksikin käsittämättömäksi mutinaksi, alan huolestua. Ja viimeistään siinä vaiheessa, kun kansanedustajalleni ilmestyvät mustat silmänaluset, tiedän, että peli on jo menetetty.

Nuori naisedustajani on onnistuneesti muotitettu. Hänet on koulutettu puolueen tavoille, jotka hänelle opettaa joku kyyninen puoluetoimiston vanhempi herrahenkilö tai sitten jo kaiken kokenut puoluejyrä. Hänelle kerrotaan, että näin me puoluejohdossa olemme päättäneet ja näin on sinunkin syytä ajatella oman etusi tähden. On synnytetty väsynyt ja turhautunut taistelija, joka tietää oman paikkansa.

Nuorta naista kannattaa silti äänestää. Vapaasti Antti Tuuria muokaten: nuorissa naisissa asuu viisaus ja miehissä hulluus. Olen tyytyväinen, mikäli edustajani kykenee säilyttämään edes hitusen idealismistaan. Erityisen onnekas olen, jos edustajani selviää tiukasta puoluekurimankelista ja saa läpi joitain tärkeimpinä pitämiään asioita. Ja siihen minun on tietenkin pakko uskoa.

Älä äänestä vanhoja äijiä ja akkoja. Heidät on koulutettu olemaan aina oikeassa. Koskaan he eivät tule myöntämään, että tällä kertaa arviomme oli pahasti metsässä. Heidän suustaan pääsee kuluneita ja ympäripyöreitä selityksiä. Samaa poliittista jargonia toistetaan samalla sapluunalla, puhujan aksentti vain vaihtuu. Anna nuorelle naiselle mahdollisuus olla väärässä. Se on ainoa keino oppia pitämään huolta yhteisistä asioista. 

2 kommenttia:

  1. Niinpä minäkin äänestin nuorta ja viisaan tuntuista naista. Jäänkin mielenkiinnolla odottamaan lupausten täyttämistä ja uusien ehdotusten esille tuomista - jos siis naiseni tulee valituksi.

    Nyt kun ollaan päästy hyvään vauhtiin kuntayhdistymisten ja muidenkin liitosten kanssa, niin vaalipiiritkin voitaisiin poistaa. Maassa olisi vain yksi "vaalipiiri". Silloin olisi parempi valinnan vara, arvostaa sitten naiskauneutta, ronskia miestä tai muuten vain fiksua ihmistä.

    VastaaPoista
  2. Tuo yhden vaalipiirin juttu ei oikein toimi siinä mielessä, että suurin osa populasta asuu Helsingin seudulla + lähialueilla. Pian meillä olisi vain vain kauniita ja rohkeita tupa täynnä.

    VastaaPoista