torstai 21. huhtikuuta 2011

Nokia jyrää ja muut pulisee

Nokian vuoden ensimmäinen kvartaali oli taas kerran parempi kuin analyytikkojen konsensus ennuste. Itse asiassa jo kolmatta kertaa peräkkäin. Tulosta kertyi 0,13 € osaketta kohden kun analyytikkojen ennusteissa sen arvioitiin olevan keskimäärin 0,10 €. Paljon kiistanalaista huomiota jo aikaisemminkin herättänyt teleanalyytikko Tero Kuittinen epäonnistui taas pahasti lähes kaikissa arvioissaan.

Nokia myi kolmen ensimmäisen kuukauden aikana 108,5 miljoonaa matkapuhelinta. Yhdistelmälaitteiden eli käytännössä älypuhelinten myynti oli 24,2 miljoonaa ja niissä kasvua oli peräti 13 % verrattuna viime vuoden vastaavaan ajankohtaan. Nokian liikevaihto kasvoi 10,4 mrd. euroon ja liikevoittoa kertyi 704 miljoonaa euroa.

Luvut puhuvat karua kieltään. Numeroilla on se vahva puoli, että niitä ei saa muuksi muutettua vaikka kuinka väännettäisiin ja käännettäisiin. Spekulaatiot Nokian tuhosta voidaan heittää Atlantin hyiseen valtamereen. Palo on sammutettu ja sopimus Microsoftin kanssa on allekirjoitettu. Tuon sopimuksen myötä Nokian kassaan sataa miljardeja euroja. Yritys on sanalla sanoen vahvalla kasvu-uralla.

On selvää, että pulina jatkuu. Kuittinenkin ehti jo varoittaa Nokian ”pelottavan huonosta” ohjeistuksesta. Amerikkalainen talousmedia kertoo miten huonosti Nokia myy USA:ssa ja unohtaa samalla, että Nokian päämarkkina on aivan muualla. Nokia tekee huomattavan osan tuloksestaan ns. BRIC –maissa ja tuolla kasvun rajat eivät ole lähimainkaan saavutettu. Nousevien talouksien kysynnän kasvun ansiosta Nokia myy kevyesti yli 500 miljoonaa matkapuhelinta joka vuosi. Tähän ei pysty yksikään kilpailija.

Ensimmäiset Nokian Windowsin käyttöjärjestelmää hyödyntävät puhelimet tulevat todennäköisesti myyntiin jo tämän vuoden loppupuolella. Moni jaksaa tuskin odottaa, sillä odottavan aika on pitkä. Todennäköistä on, että siirtyminen vanhasta Symbianista Windowsiin on luonteva ja nopea. Vanhat Symbianin käyttäjät ostavat uuden Nokia Windows kännykän ja potentiaalinen ostajakunta sen kuin kasvaa.

Pitkäaikaista tuottoa hakevalle sijoittajalle Nokia on loistava ostokohde. Vahva osinkotuotto ja alhainen kurssiriski takaavat turvallista ja varmaa tuottoa vuodesta toiseen. Helsingin pörssistä on tällä hetkellä vaikea löytää osaketta, jossa kurssiriski on niin alhainen kuin Nokialla. Uskallan myös väittää, että Nokia alemyynnit alkavat olla jo vähissä.

2 kommenttia:

  1. Tästä kommentistasi on kulunut vuosi ja mainitset, että Nokia alemyynnit alkavat olla jo vähissä. Onko mielipiteesi muuttunut vai oletko edelleen ssamaa mieltä? Tosi on että piensijoittajan rooli nokian omistajana on kuin vietäisiin pässiä narussa ja vaatii kovia vatsahappoja. Kyydissä ollaan, mutta jos ohjeistus on epämääräinen Q2lle, niin hyppään kyydistä pois ja en koskaan palaa.

    VastaaPoista
  2. Nokian alemyyntien aika on ohi, vuosi sitten kurssi oli 6 ja tänään 4 euroa. Nokiahan on pelipaperi, jota on shortattu voimalla ja saatu dumpattua tasolle, jolla on harvinaisen vähän tekemistä yrityksen todellisen arvon kanssa. Odottavan aika on pitkä ja varsinkin kärsimätön piensijoittaja on tuskaillut Nokian kanssa kauan.

    Ei kannata olla hätähousu, holdarille mennyt vuosi on tarjonnut montakin hyvää ostopaikkaa ja niissä olen minäkin ollut mukana. Nokia maksaa osinkoa ja kurssiriski on vähäinen. Uskon vahvaan nousuun jo silläkin perusteella, etteivät 250 miljoonan osakkeen shortteja takuulla tulla pitämään maailman tappiin asti. Nousu tulee vääjäämättä. Ja sitäpaitsi Windowsista tehdään väkisin johtava käyttis mobiilipuolella, halusi sitä sitten tai ei.

    VastaaPoista